דמיון מודרך
דמיון מודרך היא שיטת טיפול אופיינית לרובד השכלי. דרך דמיון מודרך ניתן לאמן ולתרגל את היכולת לשנות גישות ואמונות. הטיפול דמיון מודרך מתחיל בהרפיה קצרה, משלבים מוסיקת רקע מרגיעה שבה המטופל נכנס לשקט ונשימות ארוכות וקצובות. מצב זה מאפשר למטופל להתבונן ולהעצים את כוח החיים. התהליך ממשיך בסיפור ודימויים שדרכם יש להוביל את המטופל לשורש הבעיה שבה מבקשים לטפל .
קיימים סוגים שונים של דמיון לצורך שינוי: דמיון פתוח, דמיון מתוכנת דמיון מודרך (פאנינג 1995). דמיון פתוח הוא האזנה לתת מודע. עוצמים עיניים וממתינים לראות מה עולה במוח. סוג זה של דמיון מתאים לחקירת התנגדויות לשינוי כלשהו בחיים, לחשיפת רגשות, לגילוי דימויים אישיים ולהבהרת האפשרויות. דמיון מתוכנת, פירושו האזנה ושיחה עם תת המודע על פי תסריט קבוע מראש. סוג זה של דמיון מועיל להשגת יעדים, לשיפור יכולת אתלטית, להאצת רפיון פציעות ולתגבור דימויים.
כל סוגי דמיון מודרך משולבים בלימודי שיטת לוסקי, בתוכניות לימודי פסיכותרפיה, נטורופתיה ולוסקי תרפיה.
דמיון מודרך, הוא שילוב של דמיון פתוח ודמיון מתוכנת. יוצרים בדמיון התרחשות מפורטת כלשהי, אגב השמטת יסודות חיוניים מסוימים, ואחר כך מניחים לתת מודע להשלים אותם. דמיון מודרך מתאים לשיפור העצמי, לטיפול נפשי, לריפוי ולשליטה על כאב . בסופו של דבר, טוען פאנינג, תפתח סברה משלך כדי להסביר מדוע וכיצד פועל הדמיון שלך – סברה אשר תתאים באופן הטוב ביותר לתפיסת עולמך, ותסביר כיצד פועל הדמיון המודרך עבורך (פאנינג 1995).
היפוקראטס, היווני, שנחשב לאבי הרפואה המודרנית, לימד כי כל מה שמשפיע על המוח, משפיע על הגוף. פרקלסוס היה הרופא והאלכימאי החשוב ביותר במאה ה-16, תקופת הרנסנס. הוא כתב בין היתר כי כוחו של הדמיון הוא גורם בעל חשיבות עליונה בתחום הרפואה. הדמיון עשוי לגרום למחלות והוא גם עשוי לרפאן. רבי נחמן מברסלב (1810 – 1772) טווה עבור מאמיניו מעשיות נפלאות על נסיכות, ענקים, קבצנים ושליטים. הוא דיבר על ריפוי ועל שלמות בעזרת מטאפורות. הוא נתן לתלמידיו תרגילים שהתבססו באופן מובהק על הדמיון המודרך. לדוגמא: “האם יש משהו שאתה משתוקק לו, או שהיית רוצה מאוד שיקרה. התמקד בו בכל יכולת הריכוז שלך. דמיין לך אותו בפרטי פרטים. אם רצונך איתן דיו, וריכוזך עז דיו, תוכל לממש את משאלתך”. (שיחות הר”ן, ס”ב).
יונג (שלו 1987) יצר את המונח “ארכיטיפ”, סמל אוניברסאלי מולד המשותף לאנשים רבים. לדוגמא: מערה היא דימוי ארכיטיפי לרחם. יונג טען, כי אם אדם מאמין שרוח רפאים תוקפת אותו, הוא יגיב אליה כפי שיגיב לשודד חמוש. בכך יסד יונג את הרעיון שהמציאות היחידה המוכרת לאדם היא דימוייו המחשבתיים, בין אם הם מציאותיים ובין אם הם דמיוניים. מאז ועד היום נערכו ניסויים רבים אשר הוכיחו שוב ושוב את הקשר שבין כוח המחשבה והדמיון לגוף. הרפואה המודרנית החלה להשתמש בשיטת הביו-פידבק ובכך הכירה בכוח החשיבה לשליטה על פעולות שונות בגוף. ביו-פידבק היא שיטת טיפול בה מחברים את המטופל למכשירים המודדים פעולות שונות בגופו. המטופל רואה על צג את המדדים השונים, ולומד לשלוט בהם בעזרת כוח מחשבתו. פעמים רבות, מתוך חוסר מודעות לכוחן של המחשבות (ולעיתים למרות המודעות), אנו מדמיינים תרחישים שאינם מיטיבים עימנו. אדם שבמשך שנים רבות, אינו מאמין ביכולתו לשנות מצב קיים, באמת יתקשה לערוך שינוי. לדוגמא: להפסיק לעשן, לרזות, להבריא ממחלה מסוימת או להגשים חלום אחר. הרפואה הפסיכו-נוירו-אימונולוגית, היא תחום חדש במדע הרפואה. תחום זה חוקר את יחסי הגומלין שבין הפסיכו (הרגשות והמחשבות) לנוירו (מערכת העצבים) ולמערכת האימונולוגית (מערכת החיסון). ובמילים אחרות, השפעות הנפש על המערכת החיסונית. במצבים בהם חסרים לנו כוחות נפש להשיג דבר מה, יכול הדמיון המודרך לתמוך בתהליך וליצור הבנה חדשה ואופטימית שתגשים את עצמה. דמיון מודרך טומן בחובו את הפוטנציאל להגשמת חלומות, היכולת להשפיע על מציאות חיינו בעזרת כוח המחשבה. הדמיה של ריפוי משפיעה, כיוון שהמוח האנושי מגיב באופן זהה לאירוע בין אם התרחש במציאות ובין אם היה דמיוני.
הרפואה המשולבת, היא רפואה המשלבת שיטות טיפול מכל אחד מארבעת הרבדים המרכיבים את האדם השלם, דמיון מודרך היא שיטה טיפולית שמאפשרת אימון ותרגול של הרובד השכלי שבכל אחת משלושים ושתים האינטליגנציות, לצורך שינוי גישה, עיצוב אמונה חדשה, שינוי הרגלים, ובסופו של תהליך, אף שינוי המציאות האישית (לוסקי 2005).
כותב המאמר: ד”ר דני לוסקי, יוצר ומפתח שיטת לוסקי.
