הריון ולידה בשיטת לוסקי
הריון ולידה בשיטת לוסקי
הריון ולידה כחוויה דרך תשעה כוחות קוסמיים בשיטת לוסקי
בתאריך ה-24.11 בשעה שבע בבוקר נגמרה הלידה והתחילו החיים האמיתיים מחוץ לרחם.
9 חודשים נפלאים של מסע מופלא שעברו בקלות ובהנאה.
האם ההריון ולידה יכולים להיות כה נפלאים וחוייתים… והתשובה היא שכן.
דרך מילוי תמידי של החוסר שלנו דרך 9 הכוחות הקוסמיים אנו יכולים לדלג בקלות על המכשולים ולהנות מהדרך.
עבודה זו נולדה מתוך החוויה חווית ההריון האישית שלי ומתוך סיפורים רבים ששמעתי מנשים שונות בהמהלך הריונן ולידתן, חוויות שהן ברובן לא נעימות ואפילו קשות, תקופה זו מלאה חששות, דאגות ופחדים ומתוך כך נולד הצורך להעניק ולאפשר לכל אישה בהריון לעבור חוויה מדהימה,קלה ומצמיחה תוך כדי שימוש בכלים פשוטים.חיפוש מידע עבור התזה נלקח ממקורות שונים שמגלים שהריון ולידה הם עולם ומלאו והאישה למעשה הופכת לסוג של סופר וומן היא יוצרת ובוראת בתוכה חיים שתלויים וזקוקים לה, וזהו נס החיים. רק שבמציאות לא תמיד הכל נראה ורוד מבחינת ההרה והיולדת והמון פעמים זה בא על חשבונה, הגוף עובר שינוי, המערכת ההורמונלית משתוללת ובמקרים רבים האישה פשוט תופסת בראשה ושואלת “מה קורה פה”. התקופה הזו יכולה להפוך בקלות לטראומה שמשפיעה גם על האם וגם על העובר ובקלות יכולה להיות החוייה שלשמה אישה מבינה ומוקירה את היותה אישה. עבודה זו מיועדת לכל אישה המתכננת הריון ולכל אישה בהריון העבודה מאפשרת לראות את כל התהליך כתהליך של בריאה ונותנת לאישה ההרה את האפשרות לבחור לראות את עצמה כאלוהים יוצרת ובוראת חיים, תוך כדי שימוש בכוחות הקוסמיים שקיימים בכל אחד ואחת מאיתנו, אני בוחרת בעבודה זו להתמקד באינטליגנציות הרגשיות או כפי ששיטת לוסקי מכנה אותן “הכוחות הקוסמיים”. הרגש הוא מערכת ההנחיה הטובה ביותר שלנו. היא פשוטה להבנה ויישום ואינה טועה לעולם. לעיתים הפרשנות שלנו תטעה בהבנה והבחירה שלנו עשויה לגרום לנו לקבל החלטות שאינן הטובות ביותר עבורנו. אין זה מפחית את תקפות מערכת ההנחיה של הרגש. המערכת כאמור מאוד פשוטה, כאשר אנו שמחים, הרי שאנו נמצאים במקום בו אנו אמורים להיות ועושים את הדברים שאנו אמורים לעשות ובאופן כללי אנו נמצאים בתיאום ואיזון עם היקום ועצמנו
ערך הליבה של הרובד הרגשי בשיטת לוסקי מסתכם במשפט:
” שמחה ההיא המצפן אל ההצלחות הגדולות ואל הייעוד שלך”
כאשר אנו חווים רגשות שליליים כעצבות, דיכאון ושלל רגשות אחרים, הרי שאנו נמצאים במקום בו אנו לא אמורים להימצא ועושים את הדברים שאנו לא אמורים לעשות ובאופן כללי אנו לא נמצאים בתיאום ואיזון עם היקום ועצנו. הקשבה לכוחות הרגשיים שלנו והבנת המסרים שלהם תוביל אותנו לחיי שפע ושמחה.
מבוא:
עבודה זו נסמכת על מקורות רפואיים שונים הן מבחינה קונבנציונאלית והן מבחינת רפואה משלימה וכל המקורות מחזקים את תאורית 32 האינטילגנציות כאשר מיקוד העבודה הוא באינטילגנציות הרגשיות. ההנחה העיקרית העומדת מאחורי עבודה זו היא שמהלך ההריון והלידה היא לא רק תקופה של קשיים והיווצרות העובר אלה שהמהות האמיתית של התקופה הזו הינה הבריאה והשמחה שהאישה מביאה לתוך חייה שלה ולתוך חיי עוברה וכך יוצרת מציאות של אלוהות, תקופה שמכילה בתוכה שפע שמחה אור ואהבה. העבודה מפרטת בתחילתה את הסקירה הספרותית של ההריון והלידה ולאחר מכן את שיטת לוסקי ו-32 האינטליגנציות. המשך העבודה הוא להציג כל אינטליגנציה רגשית ולהביא דוגמאות ממהלך ההריון והלידה על מנת לחזק את תקפות האינטליגנציה והאמת המצויה בה.
עבודה זו מבקשת להעניק כלים ואימון לכל אישה אשר מעונינת להפוך את מהלך ההריון והלידה לחויה מעשירה ולקבל שליטה על האירועים הפוקדים אותה. האינטליגנציות, הן כלים יישומיים לחיים והמקורות הרפואיים המוצגים בעבודה זו מראים ומחזקים את שימושן, כדי להפוך את תקופת ההריון לתקופה היפה והקלה ביותר שאשה תחווה אי פעם תקופה של הצלחה ושמחה. הבחירה של כל הרה לראות את הריונה כהזדמנות לצמוח יחד עם העובר, לגלות דברים על עצמה, לחזק את המשאבים שלה ופשוט להנות או לחוות קושי, פחד וכישלון היא שתגרום להריון ולידה קלים וכמובן גם להורות מוצלחת. העבודה מביאה דוגמאות רבות לכך שניתן לראות בכל שלב ושלב במהלך ההריון והלידה את שני הצדדים את האור והחושך והבחירה היא תמיד חופשית.
ההריון והלידה ושיטת לוסקי מדברות על חופש הבחירה, המהות הראשית של שיטת לוסקי היא ליצור חיים מלאים וחיי שפע ושמחה בדיוק כמו המהות של של ההריון יצירת חיים חדשים ומטרת התיזה היא ליצור קשר בין שיטת לוסקי לכל תהליך ההריון והלידה תוך כדי שימוש במקורות שונים.
- סקירת ספרות
1.1. הריון- נלקח מתוך אתרי האינטרנט Gozalim.co.il / yoledet.co.il
מעטות הן התקופות בחיים המעוררות חששות ושאלות כמו תקופת הריון. תשעה חודשים של סערת הורמונים, שינויים גופניים, ובסופו של דבר השיא: לידה
הריון מתרחש כאשר זרע הפרה ביצית והביצית מתפתחת לגוש תאים ההולכים ומתרבים במהירות.
גוש תאים הוא בעצם העובר העתיד להיוולד. כבר בשלב ראשוני של הריון ניתן לראות התפתחות של איברי העובר.
עם גדילתו של העובר נמתח גם הרחם וגדל מאד. גופה של האם עובר שינויים רבים במהלך הריון הבאים לידי ביטוי הן בצורה גופנית והן בצורה נפשית:
1.2. השפעה גופנית-
בזמן הריון הרחם גדל על מנת לספק את צרכיו של העובר המתפתח. עם גדילתו של העובר דופן הבטן נמתח.
גדילת הרחם גורמת ללחץ על איברים פנימיים, דבר אשר לעתים משפיע על פעילותם וגורם לתופעות שכיחות בהריון, כגון: השתנה מרובה, צרבת ובחילה. הבחילה נגרמת לרב כתוצאה מכמות גדולה של הורמונים המופרשת לדם במהלך הריון. הורמונים אלו הם אשר עוזרים לפקח על תהליכים בגוף האישה ההרה, כמו: גדילת השדיים כהכנה ליצירת חלב הדרוש לתינוק לאחר לידתו.
1.3. השפעה נפשית-
אותם הורמונים אשר עוזרים לגוף לקדם תהליכים במהלך הריון, לעתים גורמים למצבי רוח משתנים אצל האישה, כגון: רגשנות יתר, דיכאון, תחושת אופוריה.
במהלך הריון האם מזינה את העובר באמצעות השליה וחבל הטבור. השיליה היא זו אשר סופגת חמצן ומזון מדם האם ומעבירה אותם בעזרת חבל הטבור אל דמו של העובר (חשוב לציין שבמהלך הריון דם העובר אינו מתערבב עם דם האם). באשר להפרשות וחומרי פסולת של העובר, אף הם מועברים בעזרת חבל הטבור אל דם האם ומופרשים החוצה מגופה.
יש לשים לב כי במהלך הריון, חבל הטבור משמש ככלי המקשר בין האם לעובר ויכול לשמש לא רק להעברת מזון ולסילוק פסולת, אלא גם להעברת חומרי הגנה כימיים וכן גם חומרים מזיקים, כגון: סמים, אלכוהול, נגיף האדמת וכו’. לכן, בזמן הריון על האישה ההרה לשים לב למוצרים אותם היא צורכת, שכן מעתה ההשפעה היא לא רק על גופה, אלא גם על גוף העובר ואף על חייו.
תזונה בהריון.
התזונה של האם ושל התינוק יכולה לעשות את ההבדל בין בריאות וחולי, ולתמוך במצב הגופני הכללי של הילוד לאורך חייו. תזונה נכונה מאפשרת לאישה לעבור את חודשי ההיריון ואת הלידה ללא סיבוכים, ולהשפיע על יכולתה להניק את התינוק. לכן, כבר לפני הכניסה להריון חשוב מאוד כבר להתחיל לדאוג לתזונה נכונה ולבריאות תקינה.
1.4. פחמימות.
מקור עיקרי לאנרגיה מיידית וזמינה הדרושה לגדילה ולתפקוד תקין. מצויים בשפע בדגנים (חיטה, אורז), בירקות ופירות. מומלץ לצרוך פחמימות מלאות / מורכבות, מאחר והן מכילות גם סיבים תזונתיים החשובים לתהליך העיכול ומסייעים במניעת עצירות.
1.5. שומנים.
מהווים מקור מרוכז להפקת אנרגיה, עוזרים בהגנה על רקמות ואיברים בגוף מפגיעות פיזיות, שומרים על טמפרטורת הגוף, ומשמשים כחומר מוצא לבניית תרכובות כמו: הורמונים, מנגנון ויסות לחץ הדם ומערכת קרישת הדם. בנוסף הם עוזרים לתהליך ספיגת הויטמינים במעי, נשיאתם בדם ואגירתם בגוף האישה ההרה.עם זאת חשוב מאוד להגביל את צריכת השומנים בכדי למנוע מחלות נלוות כמו: יתר לחץ דם, השמנת יתר וכו’.
1.6. חלבונים.
האישה ההרה זקוקה לכ-75 גרם חלבון כל יום. החלבונים משמשים כחומרי בניין עיקריים בעת בניית התאים. חלבונים הם רכיבים חיוניים לגדילת רקמות ולבניית תאי הגוף השונים. החלבונים מורכבים מ-20 חומצות אמינו, שחלקן מיוצרות בגוף וחלקן חייבות להתקבל מהמזון.תפקיד חשוב נוסף של החלבונים הם בכך שהם משמשים כאנזימים, הורמונים (לא כל ההורמונים הם חלבונים) ונוגדנים. מוצרים מן החי המכילים בדרך-כלל חלבון מלא: דגים, ביצים, בשר ומוצרי חלב. מוצרים מן הצומח המכחים חלבונים: דגנים, אגוזים, קטניות, גרעינים ועוד.גם בצריכת חלבונים לא כדאי להגזים (לשני הכיוונים) – לא לצרוך כמויות גדולות של חלבונים, או מצד שני צמחונות קיצונית בזמן הריון שתגרור מחסור בחלבונים.
1.7. ויטמינים.
חומרים אלו חיוניים בכמויות קטנות לתפקוד תקין ולבריאות הגוף. מפרידים בין שני סוגי ויטמינים:
1.7.1. ויטמינים מסיסים בשומן
A, D, E, K – המסתפחים אל השומנים בתהליכי העיכול, הספיגה, וההובלה בגוף.
1.7.2. ויטמינים מסיסים במים.
B1, B2, B3, B5, B6, B12, ויטמין C וחומצה פולית – אלה לא נאגרים בגוף, ועודפים מהם מופרשים בשתן. זו הסיבה לכן כי ניתן לצרוך אותם באופן קבוע.
רכיבי תזונה אותן יש לצרוך בכמות מוגברת בעת ההריון הם הויטמינים A, C, E ו-B6. מחסור בויטמינים אלו עלול להעלות את הסיכון ללידת תינוקות עם מומים מולדים, כגון: שפה שסועה, מומי גפיים, דרכי שתן ושוער קיבה.חשוב לא לצרוך ויטמין A מעל 10.000 יחידות בינלאומיות, אך מצד שני כמות קטנה מדי של הוויטמין יכולה לעודד לידה מוקדמת. ויטמים A נמצא בריכוז גבוה באיברים פנימיים, לכן לא מומלץ לצרוך הרבה כבד בקר בתקופת ההיריון.לא מומלץ לצרוך כמויות גדולות של ויטמין C במהלך ההריון, אך לקיחה של 50-100 מ”ג באופן קבוע 2-3 פעמים ביום יכולה לשפר את יכולת קליטת הברזל, הסידן והמגנזיום, החומצה הפולית, האבץ וויטמין A בגוף.
1.8. מינרלים.
מקורם בסלעים, אדמה, חולות וימים, משם הם מגיעים לצמחים, לבעלי החיים ולאדם. משמשים אבני בניין של מרכיבי הגוף, מזרזים תהליכים כימיים, משתתפים ביצירה והעברה של גירויים עצביים, מסייעים בשמירה על מאזן החומציות ועוזרים לחוזק ולבריאות העצמות.
1.9. מים.
המים חשובים מאוד במהלך ההריון מאחר והם משמשים כמרכיב עיקרי בתכולת התאים, כממיסים לחומרים בגוף וכמובילי חומרי מזון ותוצרים מטבוליים בגוף. כמו כן, למים יש תפקיד חשוב בויסות חום הגוף (הזעה). באמצעות מי השפיר יוצרים המים סביבה המגנה על העובר ומאפשרת את גדילתו התקינה.מומלץ לשתות כ-1.5 – 2 ליטר ביום, כמות שתתרום גם לערנות והחיוניות שלך. לא מומלץ לשתות משקאות ממותקים או קפה – אלה מכבידים על המטבוליזם של הגוף, והגוף אינו זקוק להם.
1.10. עליה במשקל.
ההמלצה היא לשמור על המשקל במסגרת כ-20% ממשקל הגוף הרצוי לפני ההיריון – 9-12 ק”ג.
1.11. חומרים בעייתיים.
ישנם חומרים מסוכנים שמהם כדאי להימנע עד כמה שניתן בזמן ההריון. הנה כמה דוגמאות:
1.11.1.קפאין
נראה כי קיים קשר בין צריכת קפאין (קפה, תה, שוקולד וקוקה-קולה) לבין שיעור הפלות גבוה יותר, ולמשקל לידה נמוך יותר של התינוק. עם זאת, לא צריך להיכנס להיסטריה – בדרך כלל שתיים שלוש כוסות קפה ביום הם לא בתחום המסוכן, אך מעבר למשקאות נטולי קפאין הוא בהחלט צעד נבון.
1.11.2.אלכוהול
אלכוהול יכול גם הוא לפגוע בעובר. האלכוהול נע במהירות במחזור הדם, וחודר דרך השיליה גם אל מחזור הדם של העובר. כשאת שותה גם תינוקך שותה. כיום ההמלצה היא להימנע בצורה מוחלטת מצריכת אלכוהול במהלך ההריון.
1.11.3.סמים
יתכן כי לא צריך לומר את זה (זה די ברור) אך נחזור על כך פעם נוספת. צריכת סמים במהלך ההריון, גם סמים קלים, נחשבת למסוכנת לתינוקך.
1.11.4.טבק וניקוטין
יתכן כי גם את זה לא צריך לומר, אך נחזור גם על כך פעם נוספת. צריכת ניקוטין וטבק במהלך ההריון (סיגריות), נחשבת למסוכנת לתינוקך, ועלולה לגרום לידה מוקדמת, משקל לידה נמוך ואף הפסקת הריון. תינוקות לנשים שעישנו חשופים יותר לתסמונת מוות בעריסה ולבעיות במערכת הנשימה לאחר הלידה. הפסקת עישון חשובה בכל שלב, ועדיף מאוחר מאשר לעולם לא. עישון פאסיבי גם הוא יכול להיות מסוכן.
1.12. מוצרי מזון מהם כדאי להימנע בזמן הריון.
על מנת למנוע מצבים של הרעלת מזון או הידבקות לא רצויה במחלות, כדאי להימנע ממספר מוצרי מזון במהלך ההריון.
ממה להימנע |
דוגמאות |
בשר, דגים ומאכלי ים לא מבושלים |
סטייק מדיום או רייר, סטייק טרטר וקרפצ’יו. |
דגים המכילים רעלנים |
דג חרב, כריש, קינג מקרל, Tilfish |
בשר מעובד הדורש קירור |
פאטה כבד וממרחים בשריים. |
משקאות לא מפוסטרים |
חלב, מיצי פירות, סיידר ומיצי ירקות שלא עברו פיסטור |
גבינות רכות לא מפוסטרות |
כל גבינה העשויה מחלב שלא ידוע אם עבר פיסטור. |
ביצים לא מבושלות או לא מפוסטרות |
ביצה רכה / עין, חביתה נוזלית. |
נבטים לא מבושלים |
אלאלפא |
כבד |
צריכת כבד מוגזמת עלולה לגרום הרעלת ויטמין A |
אי שמירת היגיינה והפרדה בין מזונות |
מוצרים שטופלו ללא שטיפת ידיים. |
- זיהומים נפוצים בזמן הריון.
קיימים מספר חיידקים נפוצים המסוכנים לנשים בהריון. בין חיידקים אלו ניתן למנות את החיידקים הבאים:
2.1. טוקסופלסמה גונדי – Toxoplasma
המחלה: טוקסופלסמוסיס
סיכון: עלול לגרום למומים מולדים בתינוק.
היכן נמצא במזון: מוצרי בשר שלא בושלו דיים.
מידע נוסף על הטפיל, סכנות ומניעה: טוקסופלסמה.
2.2. ליסטריה מונוציטוגנאז – Listeria monocytogenes
המחלה: ליסטריוזיס
סיכון: הפלה, לידה מוקדמת או לידת תינוק חולה שחייו בסכנה.
היכן נמצא במזון: מוצרי בשר או דגים שלא בושלו דיים, או מוצרי חלב לא מפוסטרים.
2.3. סלמונלה – Salmonella
המחלה: סלמונלוזיס
סיכון: התייבשות של האישה העלולה לגרום נזק עקיף לעובר.
היכן נמצא במזון: מוצרי בשר לא מבושלים או ביצים לא מבושלות.
2.4. אי קולי – Escherichia coli – E-Coli
המחלה: שלשול וגסטרואנטריטיס
סיכון: התייבשות של האישה העלולה לגרום נזק עקיף לעובר.
היכן נמצא במזון: מוצרי מזון שונים שלא בושלו או פוסטרו. אי שמירה על הגיינה בעת טיפול במזון.
- בדיקות בהריון.
3.1. אבחון הריון ותיעוד גיל ההריון
בדיקת הריון ובדיקת אולטראסאונד ראשונית (לרוב בשבוע 6-8 להריון).
3.2. בדיקות מעקב
בדיקת סוג דם, ספירת דם ובדיקת שתן כללית + תרבית.
3.3. בדיקות לאבחון זיהומים המסכנים את העובר
הבדיקות היחידות המומלצות / מחויבות ע”פ משרד הבריאות הן: בדיקת ה-VDRL אשר בודקת בעקיפין הדבקות האם בחיידק הסיפיליס ובדיקת נוגדנים לנגיף האדמת. בדיקות נוספות אשר ניתן לבצע (אם כי אין הסכמה בין כל הרופאים בדבר הצורך לבצע בדיקות אלו באוכלוסייה הכללית) הן בדיקות לנגיף ה-CMV, בדיקה לאיתור טפיל הטוקסופלזמה, בדיקה לאיתור נגיף ההרפס ולעיתים נגיף ה – HIV.
3.4. בדיקות לאבחון טרם לידתי.
3.4.1. בדיקות נשאות למחלות גנטיות.
3.4.2. בדיקות סקר לאיתור להפרעות כרומוזומליות כגון תסמונת דאון (שקיפות עורפית, סקר ביוכימי הנקרא גם “חלבון עוברי” – מוקדם ומאוחר).
3.4.3. בדיקות פולשניות לאבחון הפרעות כרומוזומליות ומחלות גנטיות בעובר – דיקור מי שפיר
ובדיקת סיסי שליה.
3.4.4. בדיקות לאבחון מומים מבניים בעובר – סקירת מערכות מוקדמת, סקירת מערכות מאוחרת.
3.4.5. בדיקות לאבחון סיבוכי הריון – העמסת סוכר, מדידת לחץ-דם ועוד. בקבוצה זו ניתן שוב לכלול
את ספירות הדם ובדיקות השתן.
3.5. בדיקות נשאות למחלות גנטיות.
בכל הריון קיים סיכון להתפתחות עובר עם מום מולד, הפרעה התפתחותית או מחלה גנטית (תורשתית). לעיתים אנו איננו מודעים כלל לעובדה שבגנים שלנו קיימים גנים של מחלות, וגנים אלו עלולים לבוא לידי ביטוי רק בילדינו. כאשר לאדם מסויים יש את הגן האחראי למחלה, אך הוא איננו חולה במחלה, הוא יקרא נשא של המחלה. מטרתן של בדיקות סקר גנטיות היא לאתר את אותם אנשים אשר הינם נשאים סמויים (כלומר אנשים בריאים אשר אינם יודעים כי הם נשאים). אנשים אלו יהיו לעיתים קרובות אף ללא סיפור משפחתי של חולים במחלה גנטית זו. במידה ויש סיפור משפחתי של מחלה תורשתית, יש ליידע את הרופא המטפל ומומלץ לבצע ברור גנטי.מרבית המחלות הנבדקות הן “רצסיביות” – כאשר שני ההורים נושאים את הגן הפגוע, קיים סיכוי של כ-25% שהתינוק יקבל גן פגוע משני ההורים, ויחלה במחלה. בשאר המקרים יש סיכוי של 25% שהתינוק יהיה בריא ולא ישא את הגן הפגוע, וסיכוי של 50% שהתינוק יהיה בריא אך נשא של המחלה, בדיוק כמו ההורים. מחלות אחרות (אשר אינן נבדקות כיום) הינן “דומיננטיות” ובהן הסיכון להולדת ילוד חולה (כאשר אחד ההורים נושא גן פגוע) הינו 50%. מחלות תורשתיות אחרות “עוברות” בתורשה דרך כרומוזום המין-X (לרוב מהאם אך לא תמיד).
כל זוג הורים יכול לפנות לרופא המטפל או למכון הגנטי בכדי לקבל יעוץ איזה מחלות רלוונטיות אליו (בהתאם למוצא). קבוצות הנמצאות בסיכון גבוה יותר משאר האוכלוסיה ללקות במחלות גנטיות כוללות נישואים בין קרובי משפחה (קרבת דם), רקע משפחתי של מחלה וזוגות עם ילדים הסובלים מההפרעה הגנטית הנבדקת.בדיקות הסקר המתבצעות הן בדיקות דם. בדיקות אלו מיועדות לזוגות המתכננים הריון, אולם גם אם ההריון כבר החל, עדיין ניתן לבצע את הבדיקות.קיימות מספר בדיקות גנטיות הבוחנות את המטען התורשתי של ההורים. באמצעות בדיקה של תכונותיהם של ההורים, ניתן לברר בסבירות גבוהה מהם סיכוייו של תינוק לחלות במחלות אלו. בדפים הבאים תמצאו הסברים על הבדיקות הגנטיות השכיחות המבוצעות כיום. יש לזכור כי הרלוונטיות של כל אחת מהבדיקות המוצעות תלויה במוצא ההורים.תסמונת X שביר נבדקת אצל האישה. שאר הבדיקות יכולות להתבצע על ידי שני בני הזוג וההמלצה היא לבצען לפי המוצא – כלומר יבצען מי שהסיכון שלו לשאת את המחלה גדול יותר (על פי המלצת מכון גנטי).
3.6. בדיקות גנטיות המוצעות לרוב העדות.
3.6.1. טיי זקס – לרוב בדמו של בן הזוג – במסגרת טיפת חלב ויחידות משרד הבריאות.
3.6.2. תסמונת X שביר.
3.6.3. סיסטיק פיברוזיס.
3.7. בדיקות המוצעות כשבני הזוג ממוצא אשכנזי מלא או חלקי.
3.7.1. מחלות חמורות ושכיחות:דיסאוטונומיה משפחתית ומחלת קנאוון.
3.7.2. מחלות חמורות אך פחות שכיחות.
3.7.3. אנמיה ע”ש פנקוני-C, מחלת בלום, מחלת נימן פיק-A , מוקוליפידוזיס-4, מחלת אושר-1, מחלת אגירת גליקוגן-1, מחלת סירופ מייפל.
3.7.4. מחלות שכיחות אך בדרגת חומרה פחותה מחלת גושה-1, מחלת Alfa-1-Anti-Trypsin, חרשות ע”ר קונקסין.
3.8. בדיקות המוצעות כשבני הזוג ללא מוצא אשכנזי במשפחתם.
3.8.1. בדיקת נשאות למחלת טלסמיה ע”י בדיקת דם (ספירה) במסגרת קופ”ח.
3.8.2. מחלות חמורות ושכיחות:
- יוצאי עיראק – מחלת קוסטאף
- יוצאי צפון אפריקה – אטקסיה טלאנגיקטזיה, מחלת אגירת גליקוגן 3A ומחלת פנקוני מסוג A.
- יוצאי מרוקו ויוצאי בלקן – דיסאוטונומיה משפחתית.
- יוצאי תימן – פנילקטינוריה (PKU) ומטכרומטיק לאוקודיסטרופי-MLD.
3.8.3. מחלות בדרגה חומרה מופחתת: מחלת Alfa-1-Anti-Trypsin וחרשות ע”ר קונקסין. במידה והחלטתם להיבדק, ויתברר שקיים סיכוי גבוה להפרעה גנטית, תופנו ליעוץ גנטי ולהמשך בדיקות (בדיקת מי שפיר או בדיקת סיסי שיליה במהלך ההריון) בכדי לברר האם העובר אכן סובל מן ההפרעה הגנטית. במידה ויתברר כי העובר סובל מן ההפרעה, תופנו ליעוץ גנטי נוסף, שלאחריו ניתן להחליט בדבר המשך הריון או הפסקת הריון.
4. ספורט בהריון
בתקופת ההריון חשוב מאד לשמור על כושר. זו אמנם תקופה מיוחדת, אך אין סיבה להמנע מחדרי כושר, בריכות וזיעה… חשוב להתאים את אופן האימון למצב המיוחד של גופך.
חשוב לזכור שפעילות גופנית אינה מזיקה לעובר. נתחיל בסיבות ליתרונות הפעילות הגופנית בהריון: 1. המנעות מעודף משקל 2. תדמית אישית 3. התמודדות קלה יותר עם ההריון 4. זמן הלידה מתקצר 5. ע”פ מחקרים יש הפחתה של 25% בצורך בניתוחים קיסרים 6. השימוש בזריקות אפידורל ירדו ב-35% 7. כ-15% פחות מצוקה עוברית 8. על פי מחקרים העובר שנולד היה פעיל יותר בהעדר סיבוכים רפואיים, אישה בהריון יכולה להמשיך את אותה פעילות שביצעה לפני ההריון רק עם מספר סייגים: 1. דופק – קיימת סכנה שהאישה תגיע לדופק גבוה מדי ושהעובר יהיה במצוקה. 2. היפרטרמיה (עודף חום) – בפעילות גופנית יש לאישה יכולת לפזר את החום הפנימי ע”י הזעה או עליה בזרימת הדם, לעובר אין יכולת כזו וישנה סכנה שמערכת העצבים תפגע. 3. היפוקסיה (חוסר חמצן) – בפעילות עצמה הגוף מזרים את הדם קודם למערכות החשובות לפעילות כגון השרירים וא”כ למערכות המשניות כגון העובר. 4. שכיבה על הגב – אסורה שכיבה על הגב מסוף חודש רביעי, רחם האישה נוטה לאחור ולוחץ על וריד נבוב תחתון המשבש את זרימת הדם. פעילות בהריון: 1. שחיה מומלץ 2. הליכה – מומלצת 3. ריצה – רק עם האם רצה לפני ההריון (עצימות של 75%) 4. רכיבה על אופנים – מומלץ נייחות 5. משחקי כדור, גלגליות וכו´ – לא מומלץ 6. מחול אירובי – מומלץ בצורה סולידית 7. חדר כושר – מומלץ תוכנית אימון לנשים בהריון בחדר הכושר: 1. חימום של כ-15 דקות כללי וספציפי (מפרקים וכו´) 2. אימון שרירים מהשריר החזק לשריר החלש – אימון כמעט זהה לאימון מתחיל. המלצה: * רגלים * חזה * גב * כתפיים * יד קדמית * יד אחורית * בטן 3. מינון: בין 3-2 סטים הכוללים 12-8 חזרות בעצימות של 75% מיכולת מיירבית.מעבר לכך מומלץ מאד לעשות במהלך ההריון יוגה. תרגול יוגה במהלך חודשי ההריון, נועד לעזור לאישה לעבור את התהליך כשהיא מוכנה יותר לקראתו. הגוף מפנים את הידע הדרוש לו ללידה באופן פיזי, בעוד המוח מקטלג את המידע בזיכרון על מנת לשלוף אותו ברגע הנכון, כאשר היולדת תהייה כבר בעיצומה של הלידה. גם כשהיא תהייה נתונה כבר בתוך כאב, ידע גופה לנשום באופן שישרת את הלידה, לנוע בזמן הצירים באופן שיתמוך בתנועת העובר כלפי מטה, בהרחבת האגן, בשימוש בכוח המשיכה ועוד, כל זאת באמצעות נשימות ותנועות מגוונות שהגוף המתורגל מבצע כבר כמעט באופן אוטומטי. פילאטיס היא שיטת התעמלות בריאותית, שהפכה בשנים האחרונות פופולרית במיוחד. יותר ויותר אנשים נחשפים לשיטה ונהנים מיתרונותיה. בפילאטיס עובדים על חיזוק והארכת שרירים, ובמיוחד על השרירים הפנימיים, שאחראים על היציבה שלנו. השיטה מתאימה למגוון רחב של אוכלוסיות, וביניהן גם לנשים בהריון. אחד האזורים הרגישים ביותר בתקופת ההיריון הוא חגורת הבטן והגב, לכן יש משמעות רבה לעבודה והגמשה של אזור זה. העבודה בפילאטיס נעשית בעיקר בשכיבה או בישיבה, צורת עבודה זו מאפשרת הורדת עומס ולחץ מאזור הגב התחתון. העבודה על שרירי הבטן בפילאטיס היא ייחודית. אנו שמים דגש מיוחד על שכבת השריר העמוקה ביותר בין שרירי הבטן, שתפקידה לייצב את עמוד השדרה התחתון ולשמש כחגורת בטן טבעית. חיזוק נכון של שרירים אלה יעזור לגוף לתמוך בבטן הגדלה, אשר מושכת את מרכז הכובד אל מחוץ לגוף, דבר הגורם בדרך כלל לכאבי גב תחתון. אחד היתרונות הבולטים של שיטת הפילאטיס הוא הקניית יציבה נכונה, שחשובה ביותר בתקופת ההיריון, וזאת על ידי עבודה פנימית ודגש על השרירים המייצבים. יציבה זקופה מפנה יותר מקום לעובר בחלל הבטן ומאפשרת לאישה ההרה לבצע פעולות יומיומיות ביתר יעילות ובפחות מאמץ. כך היא יכולה לשמור על רמת פעילות רגילה ולהגיע לסוף היום נינוחה יותר ועם הרבה יותר אנרגיה. לא מומלץ להתחיל להתעמל בשיטת הפילאטיס בהיריון מתקדם, אלא לפני השבוע ה-12. אחרי שלב זה השיטה מתאימה רק למי שנמצאת בכושר ובפעילות גופנית קבועה. אם את נוהגת להתעמל בקביעות ורק רוצה לשנות שיטת התעמלות לפילאטיס, אין כל בעיה.
- מיניות בהריון.
תקופת ההריון מאופיינת בתמורות חיים דרמטיות והסתגלויות מחודשות. ישנם שינויים פיזיים ורגשיים רבים במהלך 40 השבועות של הריון ממוצע. מיניות האישה, אשר מושפעת ממכלול היבטים אישיותיים, תרבותיים, מערכתיים והורמונליים עשויה להשתנות בשלב ייחודי זה בחיי האישה הן באופן ישיר והן באופן עקיף. מחקרים בתחום מצאו, שהתפקוד המיני משתנה במהלך ההריון בהשוואה לתקופה שקדמה להריון.לדוגמא מידת העניין המיני של נשים, הסיפוק המיני ותדירות קיום יחסי מין בזמן ההריון פוחתים מעט בשליש הראשון של ההריון, מראים מגמות סותרות בשליש השני, פוחתים באופן ניכר בשליש השלישי להריון, ועולים לאחר הלידה. בזמן שחלק מהמחקרים תיעדו ירידה עקבית בסיפוק המיני במהלך הריון, אחרים מצאו עליה בסיפוק המיני בשליש השני בהשוואה לשליש הראשון והשלישי. ההסברים לעליה בסיפוק המיני הינם שישנן נשים החשות יותר סקסיות עם מראה גופן החדש, או שחשות פיזית הקלה בתחושת הבחילה והחולשה, שאפיינה את השליש הראשון. יש לזכור, כי שינויים פיזיים, רגשיים וקוגניטיביים עשויים להשתנות מאישה לאישה, בין טרימסטר (שליש) הריון אחד לאחר ואף אצל אותה האישה בין הריון אחד לאחר.
4.1. אורגזמה.
חווית האורגזמה גם כן משתנה במהלך ההריון, בשליש הראשון נראה שהאורגזמות מתמהמהות, יוצרות תחושת לחץ בואגינה ובדגדגן. שינויים פיזיים במהלך השליש השני מאפשרים לחלק מן הנשים לחוות לראשונה בחייהן אורגזמות ואפילו שרשרת אורגזמות, בעוד שבמהלך השליש השלישי, אורגזמות עשויות שלא להקל על הלחץ המיני, עקב התרחבות הואגינה והדגדגן. באופן כללי קיימות מעט הגבלות מיניות על נשים הרות, האישה מוזמנת להנות מגופה ומבן-זוגה באופן מלא אלא אם התעוררו סיבוכים רפואיים.
4.2. תנוחות ביחסי מין.
שינוי מיני נוסף המתרחש בעקבות השינויים הפיזיים של ההריון, כמו רגישות בשדיים ועלייה בגודל הבטן, הינו הצורך בהסתגלות לתנוחות משגליות חדשות. הגמישות בשינוי תנוחות המשגל פוחתת ונדרשת יצירתיות רבה יותר. מצאו שעם ההתקדמות בהריון פוחתת תדירות השימוש בתנוחת הגבר שמעל האישה, בעוד שתנוחת האישה שמעל הגבר (רק במהלך הטרימסטר השני), תנוחת האחד לצד האחר, ‘תנוחת הכפיות’ או תנוחת החדירה מאחור מיושמות בתדירות גבוהה יותר. בכל אופן העדפותיו של כל זוג והדינאמיות של מערכת היחסים מגוונת ביותר.
4.3. מחקר המיניות בזמן הריון.
כידוע נשים מהוות למעלה ממחצית האוכלוסייה, רובן המוחץ חוות לפחות הריון אחד בחייהן ואף על פי כן מעט מחקרים בחנו את שלל החוויות המיניות, שנשים חוות בזמן ייחודי זה בחייהן. רובם המכריע של המחקרים, שניסו לבחון את השינויים במיניות במהלך ההריון, לא התענינו במחשבות, ברגשות ובמוטיבציות המיניות, אלא התמקדו בגורמים התנהגותיים-כמותיים, כגון עמדות, תגובות והתנהגויות מיניות והראו מגמות סותרות. למעשה הם אינם מתייחסים לתמונה המורכבת והעשירה של השינויים במיניות האישה. כמו-כן מחקרים אלו בחנו בעיקר את האישה ולא את שני בני הזוג.על כן מתוך הכרה בחסר משמעותי זה, בימים אלו נערך מחקר ארצי מקיף, שמטרתו לבחון היבטים חווייתיים סובייקטיביים של מיניות האישה, כגון אינטימיות, חשק למין ומגע, דימוי גוף, ואף רגשות ומחשבות כלפי החוויה המינית, לאורך שלבי ההריון השונים. כמו-כן המחקר חדשני בהתבוננותו בנקודות הראות של שני בני הזוג. לגברים שלצד הנשים ההרות, שמושפעים ודאי מההריון של בנות זוגם, ניתנת במה לשתף בחוויותיהם בתקופה דינאמית זו בחייהם.
המצב ההורמונלי.
תקופת ההריון היא הזדמנות מצויינת למצבי רוח הפכפכים השינויים ההורמונליים היומיומיים, המאמץ הבלתי פוסק במהלך ההריון לצד הסיפוק מהמשימה שאת מבצעת – יכולים לגרום לך .לחוסר יציבות מסויים במצב הרוח את יכולה למצוא את עצמך כמעט בה בעת בתחושת מסכנות לצד תחושת שמחה. עצבנות בלתי נשלטת יכולה להתחלף ברגע אחד בצחוק מתפרץ ומייד לאחריו ברוגז וכעס. אל תבהלי מהשינוי במצבי הרוח ואל תיכנסי לדיכאון. אינך זקוקה לאשפוז מיידי – את בסך הכל בהריון
- הלידה.
הלידה מתחלקת לשלושה חלקים:
5.1. השלב הראשון של הלידה.
השלב הראשון של הלידה מתחיל עם קבלת הציר הראשון, ועד שצוואר הרחם מגיע לפתיחה של 10 ס”מ. את השלב הראשון נהוג לחלק לשני חלקים: החלק הלטנטי (עד פתיחה של 3-4 ס”מ של צוואר הרחם – פתיחה הנמדדת בשתי אצבעות) והחלק האקטיבי (עד פתיחה של 10 ס”מ של צוואר הרחם – פתיחה הנמדדת בחמש אצבעות). השלב הראשון של הלידה מתחיל בדרך כלל עם צירים (התכווצויות של הרחם) לא סדירים, ועם מרווח זמן גדול בינהם. עם הזמן הצירים הופכים לתכופים, ארוכים, סדירים וחזקים יותר.לכל אישה יש את קצב ההתקדמות שלה במהלך הלידה. עבור נשים מסויימות יכול לקחת השלב הראשון ימים מספר, ועבור אחרות שעות מעטות בלבד.
מה קורה בגופך במהלך השלב הראשון.כדי להבין מה קורה בזמן השלב הראשון של הלידה, כדאי לחשוב על סוודר עם צווארון גולף. בתחילת השלב הראשון, הראש של התינוק מונח בכניסה לצווארון הסוודר, אך הצווארון סגור ומאורך.הצירים המופיעים בתחילת שלב הלידה הראשון הם התכווצויות של דפנות הרחם, המושכות את דפנותיו כלפי מעלה (לכיוון החזה). אם נחזור לסוודר, אז כאילו מושכים את הסוודר, ומותחים אותו על הראש הנמצא סמוך לפתח הצווארון.ככל שהמשיכה נמשכת, אז הראש חודר לתוך צווארון הסוודר, וגורם לצווארון להיפתח ולהתקצר. זה בדיוק מה שקורה לצוואר הרחם שלך. הוא נפתח יותר ויותר (עד כדי 10 ס”מ בסוף השלב הראשון), ומתקצר (לקיצור זה נהוג לקרוא “מחיקה”).בסוף השלב הראשון תהיי עם פתיחה של צוואר הרחם לכדי 10 ס”מ, ועם מחיקה מלאה שלו. בשלב זה את מוכנה לשלב הלחיצות – תחילת השלב השני. יתכן ותחושי לחץ על פי הטבעת – סימן כי ראש העובר ירד לתעלת האגן, לוחץ על המעי הגס ועל עצם הזנב (העצה), ומוכן לצאת החוצה.
השלב הראשון של הלידה מתחלק לשני חלקים:
- השלב הלטנטי.
זהו השלב בו צוואר הרחם נפתח עד לרוחב של 3 ס”מ. בשלב זה יהיו צירים סדירים ובדרך כלל כואבים. - השלב האקטיבי.
זהו השלב בו צוואר הרחם נפתח עד לרוחב של 10 ס”מ. בשלב זה יהיו צירים סדירים, צפופים וחזקים. בשלב זה התקדמות הפתיחה מהירה יותר.
5.2. השלב השני של הלידה.
השלב השני של הלידה הוא השלב אותו אנו מכירים מן הסרטים, בו תידרשי ללחוץ כדי לעזור לתינוקך לצאת אל השלב השני של הלידה מתחיל כאשר יש פתיחה מלאה של צוואר הרחם (10 ס”מ), ומסתיים ביציאת התינוק אל אוויר העולם. לעיתים השלב אורך כמה דקות, אך לעיתים הוא נמשך שעה או שעתיים.בשלב זה תידרשי ללחוץ (כאילו יש לך עצירות…), כדי לדחוף את תינוקך במורד תעלת הלידה. את הלחיצות תבצעי במהלך הצירים. אם תרצי, תוכלי לשלוח יד כדי להרגיש את ראשו של תינוקך, או להעמיד מראה כדי לחזות בעצמך בתינוקך יוצא.החלק האחרון אותו עובר התינוק בדרכו החוצה הוא איזור החיץ (הפרינאום). אזור זה בנוי מרקמה גמישה מאד, המתרחבת כדי לאפשר לתינוק לצאת. בבתי חולים רבים המיילדת תשמן את האזור כדי להגביר את גמישותו תוך כדי הלידה. במידה והפתח לא גמיש דיו, ויש חשש לקרע טבעי, ברוב המקרים יעדיפו לבצע חיתוך חיץ, עליו קל יותר לשלוט מאשר על קרע לא צפוי. עם צאת התינוק לאויר העולם יחתך חבל הטבור שלו, על ידי האב אם זהו רצונו, והטיפול בו מכאן והלאה תלוי במצב העובר, במצבך וברצונך, ובמדיניות בית החולים.זהו זה. התינוק בחוץ, ואת עוברת אל השלב השלישי של הלידה. אוויר העולם. הצירים בשלב זה הם כבר צירי לחץ סדירים ותכופים, המפאשרים מנוחה מעטה בלבד בין ציר לציר.
סופו של השלב השני הוא לידתו של תינוקך בשעה טובה.
5.3. חיתוך חיץ פרינאום- אפיסיוטומה (Episiotomy). בזמן הלידה מתרחב הנרתיק בצורה מרשימה, אך לעיתים התרחבות זו איננה מספיקה. כאשר ראשו של התינוק נדחף בעוצמה כלפי חוץ, עלול להיווצר קרע בנרתיק. במידה וקרע זה יהיה בלתי מבוקר, אז הוא עלול להיווצר בכיוון בלתי רצוי, כשהכיוון הפגיע ביותר הינו לכיוון הקרום המפריד בין פי הטבעת לבין הנרתיק – הנקרא פרינאום או חיץ הנקבים. ברוב המקרים יקרו קרעים קטנים ושטחיים (קרעים מדרגה ראשונה) בעת הלידה, אך לעיתים יגרמו קרעים גדולים (קרעים מדרגה שלישית), העלולים לפגוע בשריר הסוגר את פי הטבעת, מה שעלול לגרור בעיות אי שליטה על הסוגרים בהמשך. לפני ביצוע החתך, תגלח האחות את אזור החתך (אם לא גולחת כאשר התקבלת לחדר הלידה). החתך יעשה תחת הרדמה מקומית (אם אינך נמצאת תחת אילחוש אפידורלי).חיתוך החיץ הינו חתך מבוקר וישר שאותו קל יותר יהיה לתפור לאחר הלידה. קיימים שני סוגי חתכים אפשריים: חתך הפונה ישירות לאחור לעבר פי הטבעת, והשני (המקובל יותר בארץ) הוא חתך הנמשך באלכסון לכיוון הירך. את החתך תבצע המיילדת באמצעות מספריים בזמן ציר.
היא תחדיר שתי אצבעות לנרתיק כדי להגן על ראשו של העובר, ותבצע את החתך בינהן. ההחלטה האם לבצע את החתך תבוצע על ידי המיילדת לפני הלידה. ישנם בתי-חולים שבהם מבוצע החתך כשיגרה בלידה הראשונה, למרות שאין סיבה וודאית לבצע זאת. אם אינך מעוניינת שיבצעו בך חיתוך חיץ, אל תשכחי להזכיר זאת. עמידה מנומסת על שלך יכולה לעזור. ניתן להקטין את הסיכוי לקרע בפתח הנרתיק על ידי שיפור הגמישות שלו באמצעות ביצוע עיסוי פרינאום או בעברית עיסוי חיץ סדיר של האזור.
5.4. השלב השלישי של הלידה.
בשלב זה תינוקך נמצא כבר בחוץ, וכל מה שנותר הוא להוציא אחריו את השיליה שהגנה עליו בתוך הרחם במשך למרות שהתינוק כבר בחוץ, נותרה עדיין השיליה שצריכה לצאת. בדרך כלל תהליך הוצאתה אורך בין כמה דקות לבין חצי שעה לאחר הלידה. עדיין תרגישי התכווצויות של הרחם, וכדי להוציא את השיליה יתכן ותצטרכי לתת עוד כמה לחיצות. המיילדת תאחז בעדינות בחבל הטבור ועם צאת השיליה תבדוק היטב אם כולה יצאה החוצה וכי לא נשארו חתיכות ממנה ברחם. זה השלב לברך במזל טוב! עדיין, לא הכל נגמר מבחינתך…. במידה ויהיה דימום מהרחם בגלל התנתקות השיליה מדפנותיו, תעסה המיילדת את הרחם דרך בטנך התחתונה, כדי לעזור לכלי הדם להתכווץ, ו/או תקבלי זריקת פיטוצין שמטרתה לכווץ את הרחם (זריקה זו ניתנת לעיתים גם לשם זירוז לידה) המיילדת תנקה את איזור פתח הנרתיק ותבדוק אם נוצרו קרעים בלידה. אם כן או אם ביצעו חיתוך חיץ במהלך הלידה במכוון, זה הזמן לתפור את הקרעים / חתכים. רופא יגיע לבצע את התהליך, ועלייך לוודא שההרדמה המקומית שיתן לך מתחילה להשפיע לפני שהוא מתחיל לתפור… את לא אמורה להרגיש בכלום בזמן התפירה, ואם את עדיין חשה בכאב, בקשי ממנו לחכות עוד כמה רגעים. לאחר שהסתיימו כל ההליכים הרפואיים הנחוצים ואת תנוחי קצת על מיטה נקייה שהוחלפו לה הסדינים, תיפרדי לשלום מחדר הלידה ותועברי למחלקת היולדות. כל ההריון. עם יציאת השיליה מן הרחם, אפשר לומר כי הסתיימה הלידה.
- איך מונעים את הכאב?
חומרי אילחוש בלידה: (המדריך הישראלי להריון ולידה מהדורה 2007 עמ’ 404-414 (
6.1. שאיפת חומר אלחוש דרך מסכה .
שיטה זו היתה נפוצה מאד בעבר, כיום פחות. לרוב מדובר בשיאפת תערובות של חמצן ודו חנקן חמצני (גז צחוק) שהאישה שואפת דרך מסכה ממש לפני ציר או בתחילתו.השפעת החומר,המלווה בסחרחורות ובתחושת ניתוק, נמשכת עד סיום הציר.אף שהשאיפה מווסתת על ידי היולדת,חלק מהנשים נרתעות מתחושת חוסר השליטה.
6.2. זריקת טשטוש.
זהו השם הפופולארי שניתן לזריקת הפטדין PETHIDINE. חומר זה ניתן בזריקה לשריר , אך הוא יעיל יותרכאשר הוא ניתן ישירות לוריד, דרך עירוי שעשו בתחילת הלידה.החומר גורם לנמנום ומכאן בא לו גם שמו זריקת טשטוש.הפטדין שייך למשפחת המורפיום. פרט לטשטוש הוא גורם גם למעין ניתוק במוח בין תחושת הכאב עצמה לבין ההבנה שבעצם כואב לנו, וכך למעשה הוא פועל. הוא פועל כמה דקות מרגע הזרקתו, והשפעתו יכולה להמשך 2 – 4 שעות. בלידה ההשפעה בעיקר בשעתיים הראשונות. יש לציין כי החומר עובר גם לעובר, אשר מתחיל לנמנם יחד עם היולדת. בסופו של דבר יצא החומר ממנו וממך,אך ככל שמתקרבים ללידה, מעדיפים להמנע מלתת אותובשל חשש שהעובר יצא מנומנם ועם רפלקס מציצה ירוד. אם החומר ניתן כשלושים דקות לפני הלידה, עלול העובר להולד עם קשיי נשימה.
6.3. אפידורל.
אילחוש אפידורלי (אפידורל) הוא זריקה שנועדה להקטין את הכאבים אותם תחושי בזמן השלב השני של הלידה. הזריקה עוצרת את אותות הכאב העושים דרכם מאזור צוואר הרחם דרך עמוד השידה אל המוח. שיטה זו היא הטובה ביותר הקיימת כיום לאילחוש בעת לידה טבעית.שמו של האפידורל נובע מכך שחומר ההרדמה מוזרק אל החלל האפידורלי, הוא החלל המקיף את תעלת העצבים של חוט השידרה.יתרון חשוב של האפידורל הוא שבמידה ותצטרכי לעבור ניתוח קיסרי דחוף לאחר מתן האפידורל, אז כנראה שלא תצטרכי לעבור הרדמה כללית, אלא פשוט יגבירו לך את האילחוש האפידורלי.במצב אידאלי, כמות החומר שהוזרקה מונעת את מעבר הכאב בעצבים, אך עדיין מאפשרת שליטה של המוח על הרגליים. אך מה לעשות, לא תמיד הדברים מצליחים עד הסוף, אז יתכן כי בסוף הזריקה תתקשי להזיז את רגליך, מצב שיחלוף במהרה.
6.3.1. כיצד מתבצע אפידורל?העצבים הראשונים המושפעים מן האפידורל הם העצבים המשמשים לשמירת לחץ הדם התקין בגוף. לכן, לפני שנותנים זריקת אפידורל, חייבת האישה לקבל עירוי של ליטר נוזלים, כדי לשמור על לחץ הדם לאחר הזריקה. החדרת הנוזלים לוקחת זמן (כ-20 דקות), אך רק לאחריה ניתן לקבל את הזריקה.כדי לקבל את הזריקה, תתבקשי לשבת כפופה, או לשכב בתנוחת עובר על צידך, כשאת מפנה את הגב אל הרופא המרדים. הרופא יחטא את האזור היטב, ואז יזריק אליו חומר הרדמה מקומית. זריקת האפידורל עצמה כוללת החדרה של מחט חלולה על ידי הרופא אל החלל האפידורלי בחלקו התחתון של עמוד השידרה, דרכה מוחדרת צינורית פלסטיק. המחט החלולה מוצאת מן הגוף, והצינורית נשארת במקומה.
דרך הצינורית מוזרק חומר מרדים החוסם את דרכו של הכאב מן החלק התחתון של הגוף אל המוח. כמות חומר ההרדמה וריכוזו מותאמים על ידי הרופא המרדים לכל אישה ואישה, בהתאם לשלב הלידה בו ניתן האילחוש. מרגע הזריקה ועד לתחילת ההרדמה יעברו כ-15 דקות. ברוב בתי החולים יחובר אל הצינורית מזרק הנמצא בתוך מכשיר, הדואג להזרקה קבועה אוטומטית של חומר ההרדמה. התערבות רופא נדרשת רק במידה והחומר במזרק נגמר, וצריך להחליף את המזרק. למכשיר יש כפתור עליו תוכלי ללחוץ במידה ואת מעוניינית בהגברה רגעית של ההרדמה – כפתור זה בנוי כך שלא יאפשר לך לבקש מנה גדולה מדי. המכשיר יתחיל לצפצף ברגע שיגמר החומר במזרק. אל תיכנסי לפאניקה, יקח זמן רב עד שההרדמה תעבור, כך שיש מספיק זמן להחליף את המזרק.הצינורית תושאר בגופך במהלך כל הלידה, ותוצא רק כשעתיים מתום הלידה. לאחר מתן האפידורל לא תוכלי יותר לרדת מן המיטה אל המקלחת או השירותים. כמו-כן, תהיי מחוברת באופן רצוף אל מוניטור. בנוסף, בשל הסכנה של נפילת לחץ דם, יבדקו לך את לחץ הדם לעיתים תכופות.
6.3.2. מתי לבצע אפידורל.
בטכניקת האפידורל ניתן להשתמש במהלך כל שלבי הלידה, אך ישנן מספר סיבות מדוע כדאי להמתין מעט עד לבקשת האפידורל.
סיבות מדוע כדאי להמתין עם האפידורל עד תילת שלב הלידה הפעילה (השלב השני).
- משך הזמן בו ניתן להישאר תחת אילחוש אפידורלי הוא מוגבל (שני מזרקים). במידה ועברת את התחום המותר, ועדיין לא ילדת, את עלולה למצוא עצמך יולדת ללא אילחוש אפידורלי.
- האפידורל עלול להאריך את השלב הראשון של הלידה, ולהאט את התקדמות הלידה.
- מרגע שתקבלי זריקת אפידורל, לא תוכלי עוד לרדת מן המיטה להתקלח או לשירותים. במידה ותצטרכי לתת שתן, הדבר יעשה באמצעות קטטר אותו תחדיר המיילדת לריקון שלפוחית השתן.
- מרגע שניתנה לך זריקת אפידורל, תצטרכי להיות תחת מוניטור (ניטור לב עובר) רצוף.
6.3.3. סיכונים בביצוע אפידורל:
החלל האפידורלי דק מאד, ולכן חשוב מאד כי לא תזוזי בעת החדרת המחט, מאחר ודקירה של הדורה עלולה לגרור כאבי ראש בתום הלידה.יש המאמינים כי עם זריקת אפידורל, קשה יותר ללחוץ במהלך הלידה, מה שמגביר את הסיכון לביצוע לידת מכשירים. חשוב לזכור – החומר של האילחוש האפידורלי איננו עובר אל תינוקך.
6.3.4. מתי לא יבוצע אפידורל:
- האישה ביקשה לא לקבל אילחוש אפידורלי.
- ההחלטה על ביצוע אפידורל התקבלה מאוחר מדי, והלידה תגיע לפני שהאפידורל ישפיע (נדרשות כ-45 דקות מן ההחלטה על ביצוע אפידורל עד שהוא מתחיל לפעול).
- האישה סובלת מבעיות קרישת דם.
- האישה לוקחת תרופות נוגדות קרישת דם (כולל אספירין).
- האישה סובלת מזיהום עור באזור הגב התחתון.
- האישה סובלת ממחלת עצבים.
- האישה אלרגית לחומר ההרדמה (מספיק שקיבלת הרדמה מקומית אצל רופא שיניים כדי לדעת שאת לא אלרגית).
6.4. הקלת הכאב ללא שימוש בחומרי אלחוש:
6.4.1. תמיכה פסיכולוגית.
לנשים שאינן מעונינות בהרדמה בשום צורה, ומעדיפות לידה טבעית ניתן להציע תמיכה נפשית, פסיכולוגית או סיעודית. בגישות אלו ניתן להחליף את הפרשנות השלילית לכאב למשהו חיובי ורצוי.
6.4.2. תנועה בזמן הצירים.
שכיבה במיטה ללא תנועה גורמת להעצמת תחושת הצירים. תנועה,לעומת זאת, יכולה לעזור להקל על הכאב. בזמן שאינך מחוברת למוניטור , את יכולה להסתובב במיטה מצד לצד , להתיש ואפילו לרדת מהמיטה וגם להסתובב. אם יש בחדר הלידה כדור לידה (פיזיו) את יכולה לנסות גם אותו. זהו כדור גומי ענקי,שמשמשבדרך כלל מלמשחקי ילדים לספורט ולפיזיותרפיה,ושעליו את יכולה גם לשבת להתנדנד ולשכב. נשים רבות מוצאות שתנועתו של הכדור מקילה על הכאב.
6.4.3. עיסוי.
עיסוי במהלך הצירים יכול להיות לא רק מהנה מאד,אלה גם להקל על כאבים.ידיו של הבן זוג , גם אם אינו מסזיסטמקצועי,יכולות להתגלות כיעילות ביותר. ברגע האמת חשוב לזכור שעוצמת העיסוי ומיקומו נקבעים אך ורק על ידי היולדת.מגע חזק מידי , חלש מידי, או באזור “לא נכון” יכול להיות הדבר המעצבן ביותר בזמן הלידה.
6.4.4. רפלקסולוגיה.
גם בשיטה זו דרושים הכנה נכונה ואימונים רבים, זוגות שעברו הכשרה מתאימה מדווחים על הכלה משמעותית במתח ובלחץ, וכן על הקלה בכאבי הלידה. את הרפלקסולוגיה ניתן לשלב יחד עם שיטות להרפיה עצמית למשל מדיטציה ודמיון מודרך.
6.4.5. טבילה או מקלחת במים.
טבילה במים חמים או מקלחת יכולים להקל על כאביה של היולדת.למים יש תכונות מרגיעות. המים החמים משחררים את התכווצויות השרירים. בנוסף הטבילה במים מפחיתה ממשקל גופה של היולדת, וזו יכולה לשנות את תנוחות גופה בקלות ולהתמקם בתנוחה הנוחה לה ביותר. ניתן להשתמש כמובן בג’קוזי, שבו טובלים כבר מתחילת הצירים. לידה שלמה ממש בתוך מים אינה אפשרית בבתי החולים בארץ.
6.4.6. טיפול שיאצו.
בשיאצו הידיים של המטפל עושות את העבודה. התוצאה – יולדת רגועה ולפיכך פחות כואבת. הטיפול מתבצע תוך לחיצות על נקודות שונות בגוף ועיסוי, בזמן הצירים, של האזורים החשובים והנוגעים ללידה. בשיטת השיאצו הכאב לא עובר לגמרי אך גם הפחתתו מקלה על האישה לעבור את הכאבים. הטיפול בשיאצו מבוסס על שחרור חסימות אנרגטיות ואז האנרגיה המזינה זורמת בגוף טוב יותר, ולאישה כואב פחות והיא מסוגלת להתמודד עם הכאבים. גם לנשים שמקבלות אפידורל, עוזר השיאצו ל”זרימה” טובה יותר של הלידה, ולהקלה על מצבים שבהם הלידה “נתקעת”.
6.4.7. שמנים אתריים.
שמנים אתריים גם הם – פותחים ערוצי האנרגיה, מרפים, מקלים על תהליך הלידה ומסוגלים להקהות במקצת את הכאבים.
6.4.8. דיקור סיני.
הדיקור הסיני עובד בדומה לשיאצו – שחרור חסימות, אבל נעשה באמצעות מחטים. כדאי לקבל שניים-שלושה טיפולים לפני הלידה, אבל אפשר גם להיעזר בכך רק בשעת הצירים.
6.4.9. היפנוזה.
אפשרית היפנוזה עצמית מדיטציה, דמיון מודרך ואפשרית היפנוזה ממש עם אדם מטפל שהוסמך לכך ומלווה את היולדת לאורך הלידה. בהיפנוזה, עצמית או מודרכת מגיעים להרפיה, שלעתים מבטלת את הצורך בשיטת מניעת כאב אחרת. ישנן כמה שיטות הרפיה מקובלות. למשל, שילוב נשימות והדמיות: שואפים אויר פנימה לתוך הרחם ומדמיינים שהעובר נרגע, כאילו ספג את האוויר הרענן. השרירים מתרפים, והתינוק מחליק החוצה בצורה חלקה וברוגע.
6.4.10.מכשיר טנס TRANSCUTANEOUS NERVE STIMULATION
שיכוך כאבים באמצעות מכשיר טנס מתבסס על שיבוש הקשר בין העצב שחש הכאב, לבין המוח ש”מבין” את תחושת העצב ומתרגם אותה לכאב.
- 7. שיטת לוסקי.
7.1. שיטת לוסקי היא שיטה חינוכית טיפולית לאיזון גוף נפש דרך 32 האינט’. שיטת לוסקי היא דרך חיים עולם הבריאות על פי לוסקי מחולק לשלושים ושתים נתיבות, כל נתיב מכיל מגוון משתנים התואמים את תדר הנתיב. טיפול באחד המשתנים ישפיע לטובה על כל יתר המשתנים באותו נתיב.
כל המשתנים התואמים את תדר הנתיב, הוא הפוטנציאל האנושי של הנתיב והוא נקרא “אינטליגנציה”, או בשפת ספר יצירה “נתיבות פליאות חוכמה”. את האינטליגנציות ניתן לתקן, לתחזק, ולשכלל כמו שריר על פי הרצון החופשי.
טיפול שיטת לוסקי מתבצע באמצעות “תרופות לוסקי” שהן פעולות אנושיות פשוטות מכוונות לקבלה או נתינה, כגון: חיבוק, שינה, מקלחת, הליכה, חיוך, צחוק, שתייה, טיול, קניות, רחצה בים, שיר, סיפור. וכן באמצעות טכניקות טיפוליות כגון: עיסוי, הילינג, דיקור, פרחי באך, צמחי מרפא, פסיכותרפיה, אמנויות, חלומות, פסיכודרמה, מדיטציה, דמיון מודרך, כירולוגיה, קלפי יצירה, תהליך, מסע חוויה, סוג’וק, תזונה. וכן באמצעות כל תרפיה טיפול שיטת לוסקי היא פיתוח חדשני ומעשי של ספר יצירה לכלל שיטה חינוכית, טיפולית משולבת – פסיכותרפיה הוליסטית רוחנית לאיזון גוף נפש, דרך 32 האינטליגנציות בשילוב אמנויות.
שיטת לוסקי היא תבנית להכלה, קישור, חיבור ושילוב טכניקות הטיפול והתרפיות השונות בעולם הרפואה על כל גווניה, ליצירת פסיכותרפיה הוליסטית רוחנית – רפואה משולבת שלמה. תבנית 32 הנתיבות היא בסיס משותף לכל המדעים והדתות ונותנת הסבר אחד לכל מסתרי היקום.
סקירה ספרותית (לוסקי, 2005, 31-32,20-21).
7.2. ספר היצירה ו – שיטת לוסקי (32 האינטיליגנציות).
חוקרים רבים מעידים כי ספר יצירה הוא ספר ההדרכה שהעניק “היצרן” בורא עולם עבור כל נבראיו באמצעות אברהם אבינו – המקובל הראשון בהיסטוריה האנושית. ספר יצירה המיוחס לאברהם אבינו, פותח בהכרזה דרמתית: “בשלשים ושתים נתיבות פליאות חכמה חקק יה”. לאמור: העולם נברא בשלושים ושתים אינטליגנציות: עשר ספירות בלי מה ועשרים ושתיים אותיות יסוד. נתיבות החוכמה על פי ספר יצירה הן אופן הפעולה וגם דרך הפעולה, הן המקום וגם הזמן, הן נתיבות החוכמה וגם החוכמה, הן היוצר וגם היצירה עצמה.ההוכחה לקיומה של מציאות על פי ספר יצירה הם “שלושה עדים נאמנים: עולם, שנה ונפש” (זמן, מרחב ושינוי) שמהם נברא הכל. העדים הנאמנים הם גם המגבלות שאדם צריך לפרוץ כדי לבצע צמיחה והתפתחות אישית. שלושת העדים הם המבחן שאמנם התרחשה פריצת דרך.באמצעות אותיות א מ ש ברא אלוהים את שלושת היסודות – האויר, המים והאש, העבר ההווה והעתיד, ימין שמאל ואמצע. זכר ונקבה ברא אותם, זה כנגד זה וזה בתמורה לזה, עולם כנגד שנה כדי ליצור נפש – שינוי להמשך התפתחות.באמצעות אותיות בגד כפרת ברא את שבעת הכוכבים, את השערים בנפש והרקיעים. באמצעות הספירות ברא את האמת שאינה משתנה, את האורות, המידות, התדרים, האנרגיה והכוחות הקוסמיים.
באמצעות האותיות הו זח טי לנ סע צק ברא את שנים עשר החושים, האיברים, החודשים, המזלות והמנהיגים בנפש.האינטליגנציות הן עיקרון הריבוי, מספר האינטליגנציות הוא עיקר מהותם, מספר האותיות בכל קבוצה ומספר הספירות הן הריבוי האין – סופי הנגזר מהן: הספירות לפי העיקרון הגנרטיבי העשרוני, והאותיות בהתחברן למילים, וגלגולן וצירופן עד אין – סוף. אבל הריבוי קיים רק לכאורה והוא אינו אלא עדות על האל האחד. עולמו של ספר יצירה הוא דינמי ואינו ידוע מראש, הוא נוצר בעיני המתבונן בו ונהרס על ידי המתבונן בתהליך בלתי פוסק. עיני המתבונן הן שמטביעות בעולם את הריבוי והן אלה שמבטלות את מציאותו. רבי יהודה הלוי אמר על ספר יצירה: “ספר יצירה הורה על אלוהותו ואחדותו בדברים מתחלפים מצד, אבל הם מתאחדים מסתכמים מצד אחר.” אלוהים ברא את האדם בצלמו ונתן לו את היכולת לברא את עולמו האישי בעצמו, אלוהים בורא כל והאדם בורא חלק. האדם של ספר יצירה בורא את המציאות שלו בצלמו, האדם מייצג את הריבוי והאל מייצג את האחדות. פילון האלכסנדרוני, הפילוסוף היהודי היווני בן המאה הראשונה לספירה מתאר את האל כמציאות האמיתית היחידה, האל מייצג את האחדות שמעבר למספרים והאותיות בהיותו יוצרם.בספרו “תורת היצירה של ספר יצירה” אומר פרופ’ יהודה ליבס: “ספר יצירה הוא יצירה מופלאה, חד פעמית בלשונה, בצורתה ובתוכנה, קצרה, שקולה ולקונית, שהופיעה אל תרבות ישראל מזמן ומקום בלתי ידועים, ועיצבה מחדש את פני הספרות והמחשבה היהודית. זה ספר הדרכה והוראה, עז תוכן וביטוי באשר להנהגה הרוחנית הראויה.” פעילות האל, שהיא לכאורה עניינו העיקרי של הספר מוצגת לדעתו של יהודה ליבס כדגם לחיקוי וכמודל לפעילות האנושית.
צלם – צילום, צל, אצל, דמות, מסגרת היולי, תחילי. אלוהים הוא האור והאדם הוא הכלי (צל), לאלוהים אין התחלה או סוף ואילו אדם נמצא במגבלות של התחלה וסוף. הכלי צריך את האור כדי לקבל, והאור צריך את הכלי כדי לתת, אחד קשור בשני האחד מתהווה דרך השני כדי ליצור את האיזון. אלוהים ברא עולם באמצעות שלושים ושתים אינטליגנציות ולכן גם האדם מעצב ובונה את המציאות שלו באמצעות שלושים ושתים אינטליגנציות.
קשה לתאר משהו שניתן לעבד במוח ללא האותיות והספירות, סוף מעשה במחשבה תחילה, וסוף מחשבה בספירות ובאותיות תחילה. שלושים ושתים האינטליגנציות הם הכוליות והשלמות, כל היש על כל מרכיביו, הספקטרום השלם של מציאות האור. כל התבניות האנושיות בנויות על אותיות, מילים ומספרים. כל עשייה, יצירה או בריאה אפשריים רק באמצעות ספירות ואותיות. המציאות והאינטליגנציות הם שני חלקים של אותה הוויה – היוצר והיצירה.
ספר יצירה הוא מקור עץ החיים, הזרע ממנו נבטו וצמחו כל הענפים, כל התפיסות, האבות, התורות והדתות. גודלו של ספר יצירה הוא כשלושה עמודים, אבל הוא יצר ספרות מחקר עצומה סביבו, פירושים וחיבורים. לספרות זו חשיבות עצומה בעיצוב פני היהדות, המחשבה הקבלית והפילוסופיה היהודית. ספר יצירה יצר סביבו יצירות מופת כמו ספרות הקבלה והזוהר, מחקרים בתחום הקוסמולוגי והאסטרונומי, מבנה גוף האדם, תורת הלשון והדקדוק, מיסטיקה ומאגיה ועוד. ספר יצירה הוא הביטוי האנושי של הנשמה. הפעילות הרוחנית והשיטה עליה ממליץ ספר יצירה נבנית מתוך הריסת השיטה. השיטה היא שאין שיטה.
ראשית חוכמה קנה חוכמה, ככל שתלמד תבין כמה רחוק אתה מהבנה, ככל שתעמיק בספר וברזיו תגלה שאין סוף. לכל אדם, לכל התנהגות אנושית, לכל תהליך, ולכל מעשה פשוט ניתן להגדיר פרופיל אינטליגנציות מדורג המכיל את כל שלושים ושתים האינטליגנציות.
לכל אדם פרופיל ייחודי. יש אנשים שהאינטליגנציות השכליות שלהם חזקות יותר והם יעדיפו פעילות במקצועות כמו ראיית חשבון, מנהל עסקים, ויש אנשים שהאינטליגנציות הרגשיות חזקות יותר והם יעדיפו לעסוק בעבודה סוציאלית, או חינוך. אלו שהאינטליגנציות הרוחניות שלהם חזקות יותר יעדיפו לעבוד בארגוני צדקה או בתפקיד מורים רוחניים ואלו שהאינטליגנציות הגופניות שלהם חזקות יותר יעסקו במקצועות חקלאיים, או ספורט. יש כמובן שילובים של סוגי אינטליגנציות שמאפשרים מקצועות ועיסוקים משולבים. לכל אדם פרופיל אינטליגנציות ייחודי המעצב את אישיותו והוא “מבנה” האישיות שלו. ואולם כל אדם יכול, לחשוף ולגרות, לאמן ולתרגל אינטליגנציות ולהתאימן אל המבנה החדש של האישיות שהוא מבקש לעצמו. הצירופים שמביא כל אדם הם חד פעמיים ומבטאים נאמנה את “מבנה” האישיות הייחודי שלו וכן את הייעוד האישי הנובע מכך. הפרופיל הייחודי של כל אדם עושה את האדם אחד יחיד ומיוחד ומעמיד אותו במרכז היקום ובמרכז ההוויה. נתיבות חוכמה ואינטליגנציות כמו גוף ונפש – שני צדדים של אותו מטבע.נתיבות החוכמה הן תבנית, האינטליגנציות הן המבנה.נתיבות החוכמה הם ארגז כלים והאינטליגנציות הם כלים באמצעותם כל אדם מעצב את חייו. עיצוב החיים הוא תהליך חינוכי מעשה ידי אמן. תוצאת המעשה היא חד פעמית וייחודית. אינטליגנציות הם כישורי חיים או יכולות, היכולות צריכות להיות בעלות תוצרים הניתנים להערכה ומדידה. כאשר תחושת חוסר (אמיתי או מדומה) אינה מקבלת מילוי לאורך זמן, נוצר חוסר איזון וקלקול (בעיות, תקלות, כאבים ומחלות) החוסר הוא קבוע ותפקידו לחשוף, לגרות ולהעיר את האינטליגנציות לפעולה. כאשר אדם מזהה חוסר הוא מגדיר את רצונו. במקרים רבים כדי להשיג מטרה הוא נאלץ לשנות גישה ותפיסת עולם ורק אז יופיע השינוי המיוחל. תרגול ואימון האינטליגנציות יאפשרו תיקון הקלקול ומניעת קלקול בעתיד. יעילותן של האינטליגנציות תגבר ככל שתעלה רמת המוטיבציה וכוח הרצון יגבר.
ע”פ לשיטת לוסקי שלושים ושתים האינטליגנציות הן עץ חיים שמתחלק לארבעה רבדים בארבעה עולמות:
החוסר – הרובד הרגשי – עולם היצירה מכיל עשר אינטליגנציות רגשיות הקשורות לעשר מידות, עשרה עומקים, ותהליך יצירה בן עשרה שלבים. וכן לעשר הספירות שהם הכוחות הפנימיים: אור, בראשית, אהבה, חופש, מחשבה, אחדות, התבוננות, ריפוי, חיסון, גילוי.
הרצון – הרובד הרוחני – עולם האצילות מכיל שלוש אינטליגנציות רוחניות הקשורות לשלושה יסודות – אויר מים אש, לשלושה זמנים – עבר הווה עתיד. וכן לשלושה רצונות – רצון חופשי, רצון לקבל ורצון לתת.
הגישה – הרובד השכלי – עולם הבריאה מכיל שבע אינטליגנציות שכליות הקשורות להשפעות שבעת הכוכבים, לתהליך בריאה בן שבעה שלבים, לשבעה שערים בנפש. וכן לשבעה מורים ולשבע השפעות חינוכיות: חוכמה, עושר, זרע, חיים, ממשלה, שלום, חן.
הביצוע – הרובד הגופני – עולם העשייה מכיל שתים עשרה אינטליגנציות גופניות הקשורות לשנים עשר החושים: ראיה, שמיעה, ריח, דיבור, טעם, מעשה, תשמיש, הלוך, רוגז, שחוק, הרהור, שינה.
ע”פ שיטת לוסקי שלושים ושתים האינטליגנציות מייצגות את כל התכונות האנושיות. כל פעולה וכל התנסות אנושית מכילה ומקפלת בתוכה את שלושים ושתים האינטליגנציות במינון משתנה בהתאם לאדם, למקום ולזמן. לכל אדם יש שלושים ושתים האינטליגנציות במינון ומדרג ייחודי. הפרופיל האישי של כל אדם מהווה את השפה הייחודית בה הוא מתפקד ויכול להצטיין.
אני בוחרת בעבודה זו להתמקד באינטליגנציות הרגשיות או כפי ששיטת לוסקי מכנה אותן “הכוחות הקוסמיים”. הרגש הוא מערכת ההנחיה הטובה ביותר שלנו. היא פשוטה להבנה ויישום ואינה טועה לעולם.לעיתים הפרשנות שלנו תטעה בהבנה והבחירה שלנו עשויה לגרום לנו לקבל החלטות שאינן הטובות ביותר עבורנו. אין זה מפחית את תקפות מערכת ההנחיה של הרגש. המערכת כאמור מאוד פשוטה, כאשר אנו שמחים , הרי שאנו נמצאים במקום בו אנו אמורים להיות ועושים את הדברים שאנו אמורים לעשות ובאופן כללי אנו נמצאים בתיאום ואיזון עם היקום ועצמנו.
ערך הליבה של הרובד הרגשי בשיטת לוסקי מסתכם במשפט:
” שמחה ההיא המצפן אל ההצלחות הגדולות ואל הייעוד שלך”.
כאשר אנו חווים רגשות שליליים כעצבות, דיכאון ושלל רגשות אחרים, הרי שאנו נמצאים במקום בו אנו לא אמורים להימצא ועושים את הדברים שאנו לא אמורים לעשות ובאופן כללי אנו לא נמצאים בתיאום ואיזון עם היקום ועצנו. הקשבה לכוחות הרגשיים שלנו והבנת המסרים שלהם תוביל אותנו לחיי שפע ושמחה.
- תשעה כוחות קוסמיים להצלחה בהריון ולידה: חלק זה מהווה את לב העבודה.
בסעיף זה אני ייצור אינטגרציה בין היכולת של הכוחות להשפיע על מהלך ההריון והלידה כחוייה מעצימה.
כל אחת תוכל במהלך הריונה באמצעות תרופות פשוטות שנציג בפרק הבא להפוך את כל המסע הזה למסע של הנאה רצופה.
8.1.1. כוח האור:
הגדרה: (לוסקי, 2005). “היכולת להבחין שהכל בא מצד האור – טוב ורע, מותר ואסור, בריאות וכאב באים מצד האור. ההתנסויות האישיות והאנשים בסביב הם אורות שמאירים את דרכו של כל אדם. הוודאות שהכל בא מצד האור מאפשרת ביטול הספק והחושך הלכה למעשה.אינטליגנציה של אור מתאפיינת ביכולת להסיר ספק ולחיות בוודאות, ליצור אחדות עם היקום כולו. היכולת להיות בוודאות שהכל בא מצד האור כדי לאפשר צמיחה”.
ההריון הוא הצמיחה בהתגלמותה. חיים חדשים צומחים בתוכך ואת עוברת תהליכים המפגישים אותך עם עצמך. יחד עם זאת ההריון כפי שהובא בסעיפים קודמים טומן בחובו אתגרים וקשיים. כאשר קיימים סבל וכאב, קשה לראות את האור. תפילה כלי נהדר להתחבר לכח האור בזמן הריון. רבות נכתב כבר על איכויות ויתרונות התפילה.
תפילה – הגדרה (תפילה היא פניה לכח עליון, היא בדרך כלל נעשת בדרך של הבעת משאלה , הבאת תודה או אף באמצעות שיח כלשהו , שבו שופך האדם את ליבו בפני הישות העליונה) מתוך ויקיפדיה ערך תפילה.
על פי היהדות התפילה היא הדרך בה האדם מתקרב אל האלוהים. לא כל אדם יכול להקדיש זמן לתורה ולא כל אדם יכול להעמיק ולהבין את התורה אך כל אדם יכול להתפלל . התפילה איפוא היא החוט המאחד בין האדם לאלוהיו ופותחת בפניו דרכים להתבונן להתכוונן,להאמין ולהבין. (מתוך אתר “דעת” אתר לימודי יהדות ורוח , ערך מהי תפילה).
דוגמא נהדרת לשימוש בתפילה הוא בזמן בדיקות ההריון.
כפי שציינו בפרק קודם חלק ממהלך ההריון הן הבדיקות שלפעמים יכולות להיות מטרידות עד מאד (ראה בדיקות מי שפיר) הפחד, הקושי והחושך צפים כאשר כל אישה הרה רוצה רק הריון תקין ולידה טובה ומוצלחת , כאן למעשה התפילה נכנסת כתרופה יעילה לכוח האור החיבור למהות למהות שלנו,התכווננות פנימית לאור,בריאות הצלחה וקלות מוציאה מאיתנו את החיבור לאור לודאות שהכל לטובה . התפילה מרגיעה ונותנת תקווה , התפילה היא התקשורת הישירה עם אלוהים והחיבור אליו שתמיד ישמור , יגן ויעשה את הכי טוב בשבילי. יש לציין כי תאורה מתאימה ובמיוחד אור נרות מעצימים את איכות וחויית התפילה ומאפשרים חיבור חזק יותר לכח האור. הדלקת נרות בזמן התפילה הם סמל לקיום השכינה במקום כפי שהיו דולקים בבית המקדש.
סיכום: האור הוא כל היש, האור נמצא בכל. האור נמצא תמיד ללא קשר לזמן ולמקום ובהחלט אינו משתנה על פי ההתנהגות האנושית. האור מכיל בתוכו את כל השפע, הצלחה, אהבה, זוגיות ובריאות לצד תקלות, כשלונות ומחלות. משמעות כח האור היא הוודאות כי הכל מגיע מצד האור, החיובי בצד השלילי. יכולת אנושית מוגבלת תגרום לחוסר ראיית האור וליצירת חושך בחיים. יכולת גבוהה תגרום לאמונה וודאות באור ולאי הופעת החושך. יישום כח האור בחיים אומר כי יש לראות כל אירוע הנקרה בדרכך כאירוע חיובי המקדם ומפתח אותך. ראיה זו קשה, במיוחד באירועים קשים ולא מובנים. אולם בחירה בראיה שלילית תוביל לסבל נוסף בעוד בחירה בראיה חיובית עשויה להוביל לשמחה, לימוד ואי חזרה על הטעות. כח האור מדבר על היכולת להבחין שכל מה שקורה בא מצד האור, טוב ורע, מותר ואסור בריאות וכאב, מחסור ושפע. ההתנסויות שלך והאנשים סביבך הם אורות המאירים את דרכך, הוודאות שהכל בא מצד האור מאפשרת את ביטול הספק והחושך. אינטליגנציה זו מתאפיינת ביכולת להסיר ספק ולחיות בוודאות וליצור אחדות עם היקום כולו.
הוודאות באור אומרת אם כך שהכל לטובה, אזי כל קושי ניתן לראות כאתגר והזדמנות לצמיחה, ראיה כזאת תבטל את הקושי. מצד שני יש לשים לב לפרטים הקטנים ולתקלות הקטנות ולראות בהם סימנים למניעת תקלות גדולות יותר. האור שולח במכוון את התקלות בהדרגה ורק אם לא מבחינים בתקלה הקטנה ומטפלים בה, האור ישלח תקלה גדולה יותר. יש להבין כי כל קושי אנחנו מזמנים לחיינו לצורך התנסות והתפתחות. ניתן לאמר בפשטות שהאור אוהב אותנו, אוהב אותנו מאוד ויתן לנו כל מה שנרצה, כל מה שנרצה באמת.
המוכנות לעבור את ההריון והלידה בלי פחד לפחד יכולה לגרום להעלמות הפחד והקושי. הידיעה שלכל דבר יש סיבה, לכל צירוף מקרים יש הסבר וקשר סיבתי, מביא אותך למסקנה כי אירוע ההריון והלידה בא ללמד אותך משהו, הלמידה, הצמיחה, החקירה הבלתי פוסקת, זו הדרך בה תגיעי אל תכלית קיומך. כל התנסות, גם השלילית והקשה שבהם באה מצד האור, כדי להראות לך את הדרך.
8.1.2. כוח בראשית:
הגדרה (לוסקי, 2005): היכולת להתחיל הכל מהתחלה בכל מקום, בכל גיל, בכל מצב. זוהי היכולת להבין כי בכל רגע נתון החיים מתחילים מחדש, היכולת לזרוע זרע ולהתחיל הכל מחדש. הריון הוא בראשית טהורה יצירת חיים משני תאים בודדים היוצרים חיים, מרגע ההפריה האישה מתחילה תהליך של בראשית התחלה חדשה של חיים חדשים, התחלה חדשה של המהות שלה כאישה שהופכת בקרוב להיות אמא, התחלה של משהו לא מוכר ומאד מסתורי. למרות שכבר שמעת אין ספור סיפורים כשההריון מגיע אליך כל הסיפורים שנשים אחרות עוברות במהלך הריונן לא משנים ומעניינים אותך, מבחינתך את היחידה והראשונה שנכנסה לתוך המסע הזה ולמעשה את מתחילה מנקודת האפס. כל ההריון והלידה מלווה בהתחלות חדשות ודברים חדשים שמפתיעים אותך, כמו שינוי הגוף פתאום, העייפות הלא ברורה,הבחילות וההקאות,הבדיקות והרגשות החדשים שצצים בך כל פעם מחדש, והשאלה שנשאלת איך מתמודדים עם העניין מתבוננים פנימה, יוצרים שינוי וקמים כל בוקר עם הידיעה שאפשר גם אחרת. שכל יום מבחינתך הוא התחלה חדשה לגישה שלך למהלך ההריון והלידה, התחלה של יצירה, התפתחות אישית ובריאה בכל מובן המילה. זהו החיבור שלך להיותך אלוהים.לפי שיטת לוסקי כאשר אתה מתבונן אתה מתחבר לכח בראשית,אתה מתחבר לכח הבריאה ולכח של התחלה חדשהץ באמצעות התבוננות אתה מתחבר אל מאגר הידע האין סופי שלך ונזכר. באמצעות הזכרון שלך אתה בורא התחלה חדשה.כל מעשה תחילתו במחשבה. קודם אתה בורא את המחשבה ואז אתה בורא את המציאות. (מתוך תשעה כוחות קוסמים להצלחה מאת דני לוסקי עמ’ 27- 28).
מנטרה היא כלי נהדר שבא לעזרתך כדי להתחבר לכח בראשית
מנטרה היא כלי שימושי להגברת הביטחון העצמי והחשיבה החיובית. מנטרה היא מעין נוסחה הכוללת הברה אחת, מילה או משפט אשר חזרה עליה משמשת לריכוז בזמן מדיטציה. ידוע כי שימוש במנטרה מסייע לנו להיות ממוקדים, מניע אותנו לפעולה ומסייע לנו להתגבר על מצבים קשים על ידי חשיבה חיובית. ננסח לעצמנו מנטרה מסוימת שתתאים לצרכים העכשוויים שלנו. המנטרה יכולה לכלול מילים של הודיה, בקשת הדרכה, בקשת עזרה וכו’ . עדיף לכתוב את המנטרה על פיסת נייר ולחזור עלייה בכל יום במשך שבועיים. ניתן לעשות זאת במיטה לפני השינה או בכל שעה אחרת במהלך היום. העיקר למצוא זמן ומקום שקטים. דוגמאות לסיטואציות ולמנטרות שמתאימות להריון ולידה: יש לי הריון קל ומהנה ,אני מרגישה מצויין עם עצמי ,אני יפיפיה בהריון ,תיהיה לי לידה מדהימה וקלה , ניתן גם לדבר ולשיר לבטן את המנטרות : את/ה ילד של אהבה,אתה גדל נהדר, אתה מוכשר אהוב ומקסים ובזמנך שלך תצא בקלות ותצטרף אלינו לעולם. הערה: חשוב להבין כי שימוש במנטרה הוא חלק מנוסחה להצלחה וכי השימוש בה בלבד ללא פעילות מעשית משלימה אין בה מספיק להתממשות הרצונות. כלומר כאשר את משתמשת במנטרה כגון: “אני מרגישה נהדר ויש לי הריון קל”. עלייך להבין כי את צריכה להפעיל את עצמך לעשות טיולים בטבע,ספורט לפנק את עצמך בסדנה טובה,עיסוי או טיפול פנים והכי חשוב לחבק את עצמך לחייך ולצחוק המון. ללא הפעילות הזאת הדברים לא יקרו- מנטרה היא לא נוסחת קסם היוצרת יש מאין.לפי לוסקי בכל תהליך בעולם הפיזי בראשית נולד רעיון, נוצרה האפשרות לברוא יש מיש.
פיטר למברו כותב הספר היפנוזה עצמית עשה מחקר קליני שבו למעשה אימת את סוגיית הצלחת המנטרות הוא הוכיח שכאשר אדם רוצה לעבוד על בעיה מסויימת הוא צריך לשנן מנטרה קבועה לשינוי ובנוסף לדמיין את הסיטואציה הראשונית שבו חווה את ההצלחה (למשל אדם שרוצה לעבוד על חיים מלאי צחוק ישנן את המנטרה אני נהנה מהחיים כי הם מצחיקים אותי ובמקביל ידמיין את הפעם הראשונה שהיה בלונה פארק וצחק צחוק בריא ואמיתי) המחקר מוכיח שלאחר זמן מה בזמן הקושי עצמו שהאדם כועס או עצוב ואומר לעצמו אני רוצה לצחוק כדי לשחרר את הקושי הצחוק יופיע ברגעים ספורים כמו שהוטמע במוח בפקודה אחת.
לסיכום : התחלות חדשות אינן רק התחלות של מציאות פיזית חדשה. התחלה חדשה היא גם גישה חדשה לחיים ובמקרה שלנו גישה חדשה להריון וללידה והמנטרה היא התרופה לחיזוק שכל יום התחלה חדשה ובכל רגע ניתן להתחיל מחדש מנקודת האפס ולהסתכל על הדברים גם אחרת.
8.1.3. כוח האהבה: הגדרה (לוסקי, 2005): היכולת לעשות דברים מאהבה כתרופה של כל התרופות. האהבה היא הכוח המניע. האהבה היא האנרגיה שבאמצעותה נוצרו הדמיון והחופש, היצירה והצמיחה. האהבה היא מטרה נעלה, מטרה יחידה. האהבה היא הסיבה לכל התרחשות.האהבה היא הכוח ממנו נוצר, נבט וצמח כל רעיון. בעולם הפיסי האהבה היא הכוח היחיד שיכול להפוך משהו טוב למשהו טוב יותר, האהבה היא הכוח היחיד שיכול להביא אדם לרטט עד נגיעה בנשמה. האהבה היא כוח עליון ובלתי מעורער והאמת היחידה. האהבה היא היעד של כל היעדים, האהבה היא התרופה של כל התרופות, האהבה היא הסיבה של כל הסיבות, האהבה היא תכלית כל התכליות, האהבה היא אלוהים.מהות ההריון והלידה שווה וזהה למהות האהבה.אהבה ללא תנאים ללא גבולות מתנה שהטבע נתן. קיומו של ההריון הוא הוכחה לפלא החיים. כוחה של אישה בהריון דומה לכוח של תינוק שזה עתה נולד, ללא ציפיות, מלא תקווה ואהבה. אישה בהריון היא לא רק יולדת לאחר חודשים, בעיניי, היא גם מיילדת. מיילדת חיים, מיילדת שמחה, מיילדת אהבה, מיילדת אור.
במהלך ההריון וכמובן בלידה האישה עוברת לא מעט תהפוכות רגשיות ופיזיות לעיתים היא חשה חסרת ביטחון,מבולבלת ואפילו חסרת אונים מול מצבים שונים שניקרים בדרכה במהלך ההריון ויש מצבים שההרה מתרחקת מעצמה, מזניחה את הזוגיות והמיניות שלה, מזניחה את עצמה ולא מרגישה מחוברת לעובר שבביטנה תופעות שגורמות לאחר לידה לריחוק מהילד וחוסר חיבור אליו ולפעמים גם לדיכאון במהלך ההריון ולאחר לידה .
הילינג ורייקי הם כלים נהדרים לחיבור לאהבה במהלך ההריון והלידה ע”י מגע, חיבוק, נשיקה,ליטוף,שירה ודיבור לבטן.כלים אלו מחברים אותך לעצמך ולעוברך ונותנים לך את האפשרות לתת לעצמך ולכל סביבתך תשומת לב התייחסות ואהבה.את יכולה גם לצאת לטבע, לנשום עמוק, לטבול במים השימוש במים, באמבטיה, ג’קוזי, מקלחת, או אפילו בעזרת מטליות לחות וחמימות על הבטן התחתונה או הגב התחתון, הינו מרגיע, מקדם את הלידה ובעל סגולות רפואיות נפלאות.
הילינג – הילינג זו אנרגיית ריפוי טבעית, ללא תרופות, הפועלת מתוך מגע עדיין, מתוך חמלה, מקבלה ואהבה .
הילינג הוא ביטוי של תכונה אנושית טבעית, כל ייצור חי זקוק למגע ולחום כדי לחיות ולהתפתח.
הילינג זה אהבה, ולכן חוסר באהבה, גורם למחלות ולחוסר איזון בגופנו, בנפשנו, וברוחנו.
אהבה לעצמנו וליקום היא לב ליבו של הריפוי
רייקי היא שיטת טיפול אלטרנטיבית המובצעת בי היתר ע”י מגע מקור המילה רייקי הוא בשני תווי קנג’י יפניים ריי – רוח תודעה אלוהית וקי – אנרגיית החיים. הכוונה לאנרגית חיים המכוונת ע”י תודעה אלוהית. טיפולי רייקי מוצעים גם במסגרת מרפאות של קופות החולים השונות בארץ, ובמספר בתי חולים בעולם. המטפלים ברייקי סבורים ששימוש בשיטה זו עשוי לסייע למטופלים עם בעיות נפשיות או פיזיות, בין אם הם מאמינים ביכולות הרייקי ובין אם לאו. הרייקי יוצר מעין הגנה, רחם רוחנית לתינוק, שיכול להרגיש אהוב ובטוח גם בשעות ובימים שלאחר הלידה. רחם ההגנה הרוחנית הזאת, תשפיע על כל חייו של התינוק. הוא יוולד באהבה, ללא חוסר ובאופן חלק כמה שיותר מטראומות מיותרות.
אין ממה לחשוש. רייקי משתמש באנרגיית חיים מאזנת ומרגיעה ונותנת חיים. במתן רייקי אין סכנה לא בעת הריון ולא לפניו ולא אחריו. האנרגיה שהשיטה משתמשת בה היא אנרגית היקום, אנרגיית חיים מאזנת.
אשה בהריון יכולה להעביר רייקי לעובר שבבטנה. על ידי הנחת ידיים על בטנה ולאורך מרכזי האנרגיה של גופה, היא גורמת לחיזוק המערכת החיסונית של עצמה, אבל בו זמנית היא מחזקת את המערכת החיסונית של העובר, והתינוק העתיד להיוולד.
האנרגיה מאזנת לא רק ברמה הפיסית. היא תאזן את טראומת הלידה, את הקשיים ברגעי היציאה לאוויר העולם, ואת כל מה שכרוך בשינוי הדרסטי של העובר – המעבר ממקום מוגן 9 חודשים למקום חדש – יציאה פתאומית.
בית החולים בלינסון הוא המקום היחיד בארץ שמשלב רייקי בעת הלידה, לפניה ואחריה, כחלק ממוסד ומבוקר. בהתחלה חשבו להוסיף זאת כאקט שיווקי, לשדר ליולדת פינוק, רגיעה, ולרכב על הגל האלטרנטיבי, אך עד מהרה הם עצמם, כולל הצוות הרפואי, השתכנעו ממראה עיניהם, והטמיעו את הרייקי כחלק מהותי בהרגעת היולדת רגשית ופיסית. הצוות הרפואי אימץ את השיטה כהקלה, רגיעה רגשית ופיסית לאם היולדת ולתינוק.
לפיכך, במחלקת הלידה של בי”ח בלינסון, חלק מהצוות הרפואי, רופאים, מיילדות ואחיות עברו לימודי רייקי, ומשתמשים שם במתן איזוני רייקי לפני הלידה, במהלכה ואחריה, והתוצאות המדווחות מדהימות.
מטרת האיזון היא להביא את היולדת ליתר מוכנות ללידה ולנינוחות במהלכה. המיילדת המעבירה את האנרגיה ליולדת, מניחה את ידיה באיזורים שונים בגופה, והמגע המעביר אנרגיה מרגיעה ומאזנת גורם להפחתת לחצים, כאבים, ומעניק בטחון ונינוחות לעובר. דבר זה גם משפיע על חיי התינוק לאורך צמיחתו, כמו גם על המערכת החיסונית שלו ועל עתידו. לפעמים מתן רייקי בעת לידה עזר בקיצור משמעותי של תהליך הלידה, קיצור של מספר שעות!
לאם יש יתרון בקבלת רייקי מכל הבחינות, אבל בהקשר להריון – יותר עוצמה, חוסן גופני ונפשי, רגיעה רבה יותר ותחושת שמחה גדולה. ההריון הופך ממשהו מכביד לפעמים, למשהו מלא אור שמחה ואהבה. יש גם הקלה גדולה בכאבי גב, ובהתכווצות שרירי האגן והרגליים. אבל אשה בהריון יכולה ללמוד רייקי לא רק להקל על בעיות הגב,
וכיווצי שרירים אחרים הנוצרים בעת ההריון, אלא גם לגרום ללידה קלה, ולתינוק רגוע ובריא.
אחד הדברים היפים ברייקי הוא אי המעורבות שלו בתהליכים אחרים. מתן תרופות וטיפול קונבנציונלי ביחד עם הרייקי מעצימים את הההשפעה האופטימלית של הטיפול הרפואי על היולדת. כזה הוא השילוב של רייקי ואפידורל, הידוע כזריקת הרגעה חזקה.
אין תחליף לאפידורל ולתרופות קונבנציונליות. אבל שילוב הרייקי מנטרל את הנזקים של האפידורל והסיבוכים העלולים להיווצר לאחר הלידה כתוצאה מהאפידורל. הרייקי מטהר את כל הרעלים המיותרים של האפידורל, ורק מה שהגוף צריך בשביל להרגיע את הכאב, זה מה שהגוף משתמש, השאר, יוצא. גם זיהום במהלך הלידה יכול להימנע
הרייקי כשמתרגלים אותו לאורך זמן, פעם פעמיים בשבוע, מחזק את המערכת החיסונית של התינוק והילד והמבוגר, והכי מדהים, שבעת מתן הרייקי, גם ההורה מקבל בו זמנית איזון רייקי על עצמו! ילדים אוהבים רייקי, הם נרדמים יותר טוב, כן, תינוקות רגועים, מלאכים קטנים בבית, שחווים בקלות רבה יותר את עצבנות המעיים וכאבים אחרים. כמובן יש לאם ולתינוקה אמצעי תקשורת נוסף, בלתי מילולי, וזה כל כך חשוב עד שהתינוק לומד לדבר, להבין באינטואיציה את צרכי התינוק, מה בדיוק לעזאזל הוא צריך? מכירים את חוסר האונים כשאנחנו כמהים לעזור לתינוק, ומביאים לו בריצה בקבוק, אך מסתבר שזה לא זה, ואז מחליפים לו חיתול וזה גם לא זה, ואחר כך מסתבר שהוא רצה בסך הכל חיבוק וקירבה.
הרייקי עוזר לאמא לפתח את האינטואיציה החזקה כלפי התינוק ובכך היא מדייקת יותר לצרכיו החשובים, הפיסיים והרגשיים כאחד. גם כשהיא בעבודה והמטפלת שומרת עליו, או כשהוא במעון, האם המודאגת יכולה לשלוח לתינוק רייקי מרחוק, והוא יקבל איזון וחום ואהבה על ידי ציפור הרייקי שאמא שלחה….
סיכום יתרונות הרייקי לאם החדשה ולתינוקה
* חיזוק המערכת החיסונית של האישה והעובר
* רגיעה ושמחה במהלך ההריון והלידה
* הפחתת כאבים בלידה, או לפניה, וגם הפחתת כאבי התינוק
* מיזעור הטראומה של היילוד
* שיתוף המשפחה, הבעל, במתן רייקי לאם ולתינוק
* הרמוניה במשפחה, תינוק חדש שנוסף במשפחה, לא מזעזע באופן
חד וחריף את התא המשפחתי
* חיזוק הקשר בין הגבר לאישתו שבהריון
* הגברת הסיפוק המיני בעת ההריון
* פיתוח זהות של אבא חזקה הרבה לפני הלידה כאשר האב שולח רייקי
לעובר המתפתח בבטן אשתו.
* כלי יעיל להרדמת תינוקות וילדים
* אפשרות לצאת ממחלות ילדים, מדלקות ומחום באופן מהיר יותר וללא סיבוכים מיותרים.
(פורסם ב-20.8.01 ynet.co.il, קהילת הריון זכויות- בית הרייקי)
8.1.4. לסיכום: הריון ולידה הם אהבה בהתגלמותה. כדי לחזק ולחוות אותה במלוא עוצמתה אין כמו להתחבר לאנרגיה אלהוית וקוסמית באמצעות ההילינג והרייקי שמחברים אותך למהות קיומך, מחברים אותך לאלוהות באמצעות עוברך, הופכים אותך לאהבה עצמה.
כוח החופש:
הגדרה (לוסקי, 2005): היכולת להיות או לא להיות בכל מקום בו האדם נמצא.לבחור להיות או לא להיות היא משמעות החופש. החופש לבנות יציבות הוא החופש מאש האגו ומהאשליה. חופש מהידענות, הצדקנות, היהירות והגאוותנות .אינטליגנציה של חופש מתאפיינת ביכולת לפעול מתוך כוח התנגדות וכוח ההיפוך שמאירים את הדרך כדי ליצור חופש פעולה אמיתי.
הריון היא אחת התקופות הבודדות בחייה של האישה שבו היא יכולה ו”מותרת” ע”פ הקול החברתי לעשות כל העולה על רוחה רק בגלל שהיא בהריון. לא בהכרח זה תמיד נכון ובפעמים רבות עקב ה”יתרון” הזה האישה לא מוצאת את עצמה בשמחה שלה, דבר המרחיק אותה ממהות ההריון, אור ואהבה. לדוגמא במהלך ההריון ההורמונים משתוללים וגורמים לך לעיתים ללכת להתנהגויות קיצוניות, את מתרצת אותן בכך שאת בהריון ומותר לך לעשות מה שאת רוצה. האם את באמת בחופש? או האם את בכבלים של עצמך כאשר את מאפשרת להורמונים לשלוט בך? לכל אחת יש את ההאפשרות להיות נשלטת או בחופש כאשר היא בוחרת בכך. היא יכולה לשלוט במצבים קיצוניים שלא ממש משמחים אותה אך כביכול נכפים עליה במאין כפתור ווליום, כאשר היא זו שמסובבת אותו ולא הוא מסתובב לבד.
בהריון אישה תמצא את עצמה במצבים שונים שבו היא רוצה לעשות דברים ולא עושה אותם, רוצה לעשות ועושה ועושה ולא רוצה, היא יכולה למצוא את עצמה בהתפרצויות פחד,זעם,בכי,קנאה וכו’ סתם ללא סיבה ובעיקבותם לשחרר את הידענות הצדקנות והשחצנות בלי בקרה ושליטה ולפיכך לא להיות בחופש. יש לציין המצב ההורמונלי של האישה אכן לא מאוזן במהלך ההריון אך זה לא תירוץ להאחז בו, יש לך אפשרות להתבונן על המצבים ולשלוט אליהם.
דרך כוח התנגדות וכוח ההיפוך תוכלי להנות מחופש אמיתי.
כוח ההתנגדות אומר מס’ דברים: עיצרי כאשר מתחשק לך למשל לזלול, להתפרץ בכעס,להיות קורבן ולהתמסכן ופשוט תגידי לא! כדי להפעיל את כוח ההתנגדות תעצרי ואל תגיבי ותפעלי מיד, באמצעות פעולה זו את יוצרת לך מרחב של זמן, שבו את מאפשרת לעצמך לראות אפשרויות נוספות לתגובה או חוסר תגובה וכתוצאה מכך את מפעילה אצלך את חופש הבחירה. את הופכת מנשלטת לשולטת במצב, דבר שיגרום לך להרגיש טוב עם עצמך, כאשר תתבונני על הסיטואציה מהצד ותביני שאפשר גם אחרת. זהו החיבור לעוצמה הנשית שלך ולאמא שבך. דרך כוח ההתנגדות את מביאה להריון שלך רק אור ואהבה.
כוח ההיפוך הינו דבר והיפוכו כלומר שאם את מכירה את עצמך וכבר חווית אי אלו מצבים קיצוניים בהריונך, תעשי לעצמך תרגיל ותרשימי על דף מצבים שונים כפי שציינתי בהתחלה כמו רוצה ולא עושה וכו’ שאת מכירה מההריון ואז תרשמי איך היית עושה/מתנהגת הפוך מאיך ש”טבעי” לך ותתני לעצמך לחשוב איך יכול להיות גם אחרת.
כאשר את במודעות מלאה ובכוונה נכונה ליצור שינוי אצלך, להרגיש יותר טוב עם עצמך בזמן ההריון, ואת בוחרת לפעול הפוך במצבים שונים במהלך הריונך את רואה את הדברים בזוית ראיה שונה ואת לא נשלטת ע”י האגו שלך. דבר המאפשר לך להיות בחופש ולבחור כל מהלך בזמן ההריון והלידה לחיוב או לשלילה.
לסיכום: הריון זהו הזמן האידיאלי להיות נאמנות לנשמה שלנו ולהעביר לעצמך ולעובר רק אור. כאשר את בחופש את מחוברת למציאות, לאמא אדמה, ליקום, לאלוהות, להיותך אמא את מחוברת למהות ההריון – שמחה ואהבה.
כח המחשבה:
הגדרה(לוסקי, 2005): היכולת ליצור באמצעות מחשבה אמונה ומציאות חדשה.מחשבה היא אפשרות שיוצרת אמונה שמעצבת מציאות. אינטליגנציה של מחשבה מתאפיינת ביכולת לצאת מהבלבול ולמקד את המחשבה ביעדים ומטרות לצורך שינוי מציאות.
עבודה זו נוצרה מכך שכח המחשבה היה הכוח המוביל בהריוני דבר שהביא למציאות של הריון ולידה נפלאים וכמובן הורות נהדרת.לאורך כל ההריון יש לכל אישה את היכולת לחשוב מחשבות חיוביות, מחשבות אלו הופכות מאפשרות למציאות של הריון קל, נעים ותקין ועד ללידה חוויתית . מחשבה היא אפשרות השואפת לממש את עצמה בעולם הפיזי,מחשבה היא נבואה המגשימה את עצמה, מחשבות יוצרות את האמונה הפנימית שאכן זה אפשרי ואז זה מתממש במציאות. אחת התופעות הנפוצות בזמן ההריון הוא הפחד, מהלא נודע, מאחריות, מרפיון הזוגיות אחד הפחדים הנפוצים ביותר בקרב נשים בהיריון, לקראת לידה, הוא הפחד מהכאב. לנו, הנשים, ניתן חופש הבחירה בין הפחד, הסבל וההתמודדות עם הכאב בלידה. אישה המאמינה ביכולותיה ללדת ולשאת את כאב הלידה תוכל להתמודד בצורה טובה יותר עם הכאב ואף להפחית את רמתו.
אחד הפחדים הנפוצים ביותר בהורות הוא הפחד מההכרה שהנה ויתרנו במידה מסוימת על עצמאותנו, על החופש שלנו ועל אורח החיים לו התרגלנו – כל זאת על מנת לטפל בייצור חסר אונים שיהיה תלוי בנו 24 שעות ביממה הפחד מאיבוד החיים כפי שהכרנו אותם עד כה והתחלתה של תקופה חדשה בחיינו הוא גדול ומובן בהחלט. באמצעות כוח המחשבה כל הרה יכולה לשנות את חשיבתה וגישתה לפחדים ובדרך זו לשחרר אותם. אחד הכלים שבהם ניתן להשתמש במהלך ההריון והלידה זהו הדימיון המודרך עובדה מוכחת מדעית היא, שכל דבר ביקום שלנו, דומם וחי, מורכב מאנרגיה. המחשבות, האמונות והרגשות שלנו הם רמה מסוימת של אנרגיה, שבאה לידי ביטוי בשפת הגוף שלנו, בשפה המדוברת ובהתנהגות שלנו. כל מה שקורה לנו בחיים הוא תוצאה ישירה של אנרגיה זו. מתוך העיקרון, לפיו מה שמתמקדים בו מתעצם, עלינו לנסות ולחשוב על מקרים וזיכרונות שעוזרים לנו להרגיש טוב, להתמקד במחשבות האלה ולהעצים אותן באמצעות הדמיון שלנו. לאחר מכן עלינו להקדיש מחשבה לשאלה איך אנחנו רוצים שחוויית הלידה שלנו תהיה ואיך אנחנו משלבים את התחושות הטובות שחווינו בחוויה העתידית שלנו? איך אנחנו רוצים שהעתיד שלנו ייראה? האמינו שאתן יכולות להגשים את העתיד הזה, שאתן ראויות לו. בסיום התרגול אפשר להודות על כל מה שתחפצו להודות עליו, למשל על שבורכתן בהיריון ושתזכו להביא לעולם נפש חדשה, טהורה וזכה. הוקרת התודה תרחיב את לבבכן. יש לכן את הכוח לשנות. האמינו בכך.
בזמן הצירים אפשר לדמיין ענן צבוע בורוד שעוטף ברכות את תינוקך וכך את עוזרת לו לבוא אלייך באהבה.
דמייני את עצמך למשל מחזיקה בידך שרביט של מלכה, כשאת היא זו שבעצם מזמינה את הציר לבוא בכל פעם מחדש ומסלקת אותו בסופו ובכך מחזירה לעצמך את השליטה במצב.
כדאי להשתמש בדימויים זורמים ופותחים ,מחזקים ומרגיעים כמו למשל: נהר זורם שגורם ועוזר לך “לשטוף את הצירים” במכאיבים במימיו. עלי כותרת צבעוניים, גדולים ויפים, של פרח שנפתח עם כל נשימה ונשיפה שלך ועוזר תוך כדי כך לפתוח ולהרחיב את צואר הרחם כדאי לומר לעצמך אמירות חיוביות ומשפטים כמו: אני הולכת לקראת אחת החוויות האדירות של חיי, אני יודעת שאני מסוגלת לזה, אני פתוחה וגמישה לשינויים, אני בוטחת בחוכמת הטבע שבנה אותי ואת גופי היטב לקראת המטרה הזו,אני ובן זוגיי צוות חזק ומנצח שמסוגל להכל. בנוסףבאמצעות חשיבה חיובית בפחדים ובלחצים. ראשית, ניתן פשוט לכתוב שאנחנו משחררות את הפחד.
לדוגמא: “אני משחררת את הפחד שלי מגידול ילד”. אפשר גם לכתוב משפט מעצים (במידה ואנו חשות שאנו מתחברות למשפט מעצים (במידה ואנו חושבות שאנו מתחברות למשפט): הלידה שלי תהיה קלה וטובה.
כל משפט כזה יש לכתוב חמש פעמים ביד ימין ו- 5 פעמים ביד שמאל. הדבר משדר את המסר לשתי האונות, ומאפשר הגעת המסר לתת המודע (שהוא זה שבתוכו מצויים בסיסי החרדות שלנו).
להביט לכאב בעיניים וללדת
את יכולה אפילו להגיד את המשפטים הידועים והנדושים, שבודאי שמעת לא מפעם מאחרים במהלך ההריון: “כל התינוקות נולדים בסוף” ו”אף תינוק לא נשאר בבטן”.
טכניקה נוספת שניתן להשתמש בה היא הכתיבה, פעולת הכתיבה מאפשרת התמודדות עם הפחד מתוך צלילות דעת. כשהפחד מציף אתכן, מומלץ לקחת נייר ועט ולהתחיל לכתוב, על כל פחד שעולה ואז לשחרר אותו ולכתוב במקומו דברים חיוביים שיקרו. הכתיבה תשחרר אתכם, תעניק לכם פרספקטיבה שונה על המצב ותעזור לכם לחשוב ביתר בהירות והיגיון.ניתן לכתוב משפטים חיוביים לשים מתחת לכרית או בתוך הארנק ולדאוג שבכל פעם שצף הפחד הפתק יהיה לידכן כדי להזכיר לכן את החיובי שבעיניין. בנוסף ניתן לכתוב לדוגמא: “אני משחררת את הפחד שלי מגידול ילד”. אפשר גם לכתוב משפט מעצים (במידה ואנו חשות שאנו מתחברות למשפט מעצים (במידה ואנו חושבות שאנו מתחברות למשפט): הלידה שלי תהיה קלה וטובה.
כל משפט כזה יש לכתוב חמש פעמים ביד ימין ו- 5 פעמים ביד שמאל. הדבר משדר את המסר לשתי האונות, ומאפשר הגעת המסר לתת המודע (שהוא זה שבתוכו מצויים בסיסי החרדות שלנו).
להביט לכאב בעיניים וללדת.
המחשבה שולטת בחומר, היא מושכת את האורע והופכת אותו למהסתברות לממשות, מאפשרת מציאות. מחשבה היא נבואה המגשימה את עצמה כך שגם בלידה חשיבה החיובית לפני הארוע ובמהלכו מאפשרת לידה נפלא וקסומה שכולה חויה מעצימה. המחשבות יוצרות את התחושות,את תפיסות העולם ואת ההתנסיות שלך. מחשבות יוצרות אמונות אמונות יוצרות מציאות, כך שאם את יודעת ומאמינה לאורך כל התהליך שתיהיה לך לידה קלה זאת למעשה המציאות שתתממש.
ולסיום – לכל אישה יש מחסן סודי של כוחות רבי עוצמה, היוצאים לעזרתה בדיוק במקום ובזמן.בעזרת חשיבה חיובית ואמונה בעצמך תוכלי להתגבר על הפחד. האמיני ביכולות הגוף שלך ללדת, האמיני שהטבע והיקום יהיו בעזרך ואמרי לעצמך – אני מסוגלת לעשות זאת! וכך יהיה.
8.1.5. כוח האחדות:
הגדרה (לוסקי, 2005): היכולת לקבל את השונות כדי ליצור אחדות והרמוניה.
כאשר את בהריון את למעשה מכילה בתוכך עוד נשמה, עוד אדם,שניים שהם בעצם אחת.זו מהות האחדות, יכולת ההכלה שלנו את עצמנו ואת הניגודים שמתעוררים בנו בזמן ההריון וכמו כן את יכולת ההכלה שלנו אחרים ושונים מאיתנו, זהו הזמן הטוב ביותר להגיע לשלום פנימי וחיצוני מכיוון שהריון הוא לא רק אחדות פיזית הוא גם הזמן הנכון ביותר להיות באחדות עם העולם זהו המקום שבו יש לך את היכולת להפוך כל מחלה לחמלה וכל רעש להרמוניה ולהפוך להיות מאוחדת עם אלוהים.
היוגה היא אחת התרופות לאחדות היוגה היא תורה מזרחית עתיקה החובקת בתנוחות הקלאסיות שלה את משמעותה המילולית: אחדות, הרמוניה, חיבור. חיבור אל עצמי ואל ההריון.היא יוצרת תחושה של איזון בין כל מערכות הגוף, תחושה של חיבור בין הגוף, הנפש והרוח או בין המוח, הלב והרחם.
הנשמה המחוברת לנשימה מגיבה לאימוני היוגה בתחושות של אושר, מתח נמוך ואנרגיה גבוהה. הגוף נמרץ ויצירתי, המחשבה ממוקדת ובאותה עת הנפש וההכרה שקטות. הגוף מתמלא כוח ובאותה עת שומר על גמישות. תחושה של איזון בין כל מערכות הגוף, תחושה של חיבור בין הגוף, הנפש והרוח או בין המוח, הלב והרחם.
הנשמה המחוברת לנשימה מגיבה לאימוני היוגה בתחושות של אושר, מתח נמוך ואנרגיה גבוהה. הגוף נמרץ ויצירתי, המחשבה ממוקדת ובאותה עת הנפש וההכרה שקטות. הגוף מתמלא כוח ובאותה עת שומר על גמישות. היוגה מזמנת לנו את ההזדמנות להתחבר אל הגרעין האמיתי החבוי בנו ומן המודעות הזו צומחת השקפת חיים סובלנית ובריאה יותר, אופטימית, הרמונית, מאוזנת, מלווה באסרטיביות שקטה ובעוצמה פנימית, לקראת הלידה הצפויה.
דרך נוספת בא ניתן להתחבר לכח האחדות היא דרך סליחה ,תודה ובקשה. ע”פ לוסקי הסליחה משחררת אותך מהעבר וגורמת לך להתנקות ולהמשיך הלאה, התודה מחברת אותך להווה שלך והבקשה מחברת אותך לעתיד אלו שלושת הזמנים שמרכיבים את חיינו הם מגבלת הזמן שלנו וכאשר ניהיה מאוזנים איתם ניצור אחדות עם עצמנו ועם היקום. מיצאי לך זמן בשעות היממה שבו את מקדישה זמן רק לעצמך,שבי ועשי מדיטציה תרפי את הגוף נישמי עמוק שחררי את כל התחושות המחשבות והרגשות רק תהיי הניחי שתי ידיים על ביטנך תתחברי לעוברך ולמקור הסליחה שבך ורק תסלחי,לעצמך, לאחרים, הסליחה משחררת אותך מהקושי, מהפחד ומפנה מקום לבקשות. לאחר מכן הניחי שתי ידיים על אזור הלב תרגישי את ליבך דופק, דמייני אותו ותתחברי למקור התודה, תנשמי עמוק ורק אימרי תודה על כל דבר שקיים בחייך, גם על הקשיים והבלבול שאת עוברת הם אלו שגורמים לך לגדול, לצמוח ולחבר אותך לאמא שבך. אימרי תודה מכל הלב כי שום דבר לא מובן מאליו וכך את יוצרת אחדות עם העולם. ולבסוף הניחי חמש אצבעות לחמש אצבעות בתנוחה של בקשה ורק תבקשי כל מה שאת רוצה, הריון תקין,לידה קלה, תיצרי באמצעות הבקשה אמונה שתיצור עבורך את המציאות שביקשת.
לסיכום: הניגודים שאנו מרגישים בתוכנו הם מקור העוצמה שלנו,הסיבה שהם קיימים נובעת מהצורך ליצור אחדות עם עצמנו ועם העולם. הריון במהותו הוא האחדות אך בתפיסת נשים רבות הריון הוא תקופה שמרחיקה אותך מעצמך, תקופה מבלבלת מאד, תקופה שבא האישה לא אוהבת את עצמה ואת איך שהיא ניראת, הזוגיות לא תמיד בעננים ואין מה לדבר על מיניות. דוקא מהמקום הזה, מהקושי תתבונני על הדברים וקבלי אותם כמו שהם תקבלי את הצדדים שאת פחות אוהבת בהבנה,בקבלה אל תכעסי על עצמך אם את נהנת מאוכל ועולה במשקל,תבחרי לאהוב את התקופה הזו היא בסופו של דבר נגמרת. האחדות היא כאשר את מקבלת את כל השונה שבך ובאחרים באהבה זו הנוסחה להריון ולידה נהדרים.
8.1.6. כוח ההתבוננות:
הגדרה(לוסקי 2005): היכולת לדעת את עצמך דרך אחרים ודרך ההתנסויות שלך. ההתבוננות בטבע, באנשים סביב ובהתנסויות האישיות היא משוב להבנה וידיעה עצמית.
כוח ההתבוננות לפי הספרות בעץ החיים הוא מס’ 7. שבע הוא מס’ קדוש כל דבר נוצר בשבע. בשישה ימים אלוהים ברא את העולם וביום השביעי נח מכל מלאכתו אשר עשה, קנה המנורה בבית המיקדש עשוי משבעה קנים,בקשת בענן שזוהי הברית בין אלוהים לאדם יש שבעה צבעים אדום,כתום,צהוב,ירוק,כחול, אינדיגו וסגול כשבעת המרכזים האנרגטים שיש לנו בגוף(הצ’אקרות). כלומר ה’ ברא את העולם במשך 6 ימים וביום השביעי נח. כלומר היצירה נמשכה 6 ימים אך המנוחה והשלווה מתקיימת ביום השביעי.
כלומר בסוף היצירה אפילו ה’ צריך מנוחה. ובזכות המנוחה נסתיימה היצירה.
על כן מספר 7 הוא מספר קדוש.
כשם שמנוחה לגוף ולנשמה נחוצה מכל ימי השבוע כך זקוק ה 7 לקדושה ולשלווה.
מכאן ש 7 מסמל את השלווה, המנוחה, ההתבודדות, וההתבוננות.
7 מסמל את הנשמה, את הרוח כי בעצם המנוחה בשבת משרתת את המנוחה והשקט לה הנשמה זקוקה. בזמן ההריון האישה זקוקה להמון שקט ושלווה כדי לאזן את עצמה ולהתחבר לתהליך שהיא עוברת, ככל שההרה תיהיה יותר רגועה וקשובה לגופה כך יפחתו גם התופעות הפיזיות שהיא חווה כמו צרבות,טחורים,עצירויות. הגוף בזמן ההריון כפי שרשום בפרקים קודמים זקוק לתזונה נכונה לנוזלים ומנוחה כדי להקל על עצמו. כוח ההתבוננות הוא המתנה שלך, הזמן שתפני בשביל עצמך להתבונן פנימה לעצור את כל המרוץ המטורף הזה של המחשבות הרגשות והתחושות של ההריון לקחת נשימה עמוקה להרגע ולקבל קצת פרופורציות אחרות.מדיטציה היא הכלי שדרכה את יוצרת לעצמך התבוננות פנימה, התבוננות בשקט על המחשבות, הרגשות והפעולות שאת עושה, דרך ההתבוננות את מביאה לעצמך ולעוברך שקט מנוחה ושלווה וכך גם גדילה טובה ורגועה יותר. המדיטציה היא כלי טכני לביצוע פעולה עצמית על נפש האדם.
כתוצאה מתרגול טכניקות מדיטציה, מצב התודעה של האדם משתנה ביחס למצבי התודעה השכיחים אצלו בעת ההתנהגות והפעולות היומיומיות.כאשר תתרגלי לפחות פעם ביום במהלך הריונך מדיטציה את תצליחי להתחבר אל עצמך, המדיטציה היא ניתוק מהשכל ומההיגיון המגביל דרכה את מתחברת לדימיון שלך שמאפשר לך אפשריות בילתי מוגבלות לחוות ולעבור את ההריון והלידה. דרך המדיטציה תוכלי לתקשר עם התת מודע שלך ולשחרר את כל הלחצים, המחשבות המטרידות והחששות שלך תוכלי להדריך ולהנחות את עצמך להמשך הריון ולידה קלים.
לסיכום: ההתבוננות פנימה יחברו אותך אל עוברך ואל יעודך להיות אמא,מדיטציה משחררת חסימות אנרגטיות וגורמת לאיזון אנרגטי, שיפור בתחושה וריפוי טבעי לגוף. כאשר את מתבוננת את לומדת לסלוח לעצמך על דברים וכך לסלוח גם לאחרים את מגיעה לאחדות ולשלום הפנימי שלך עם עצמך ועם הריונך.
כוח הריפוי:
הגדרה (לוסקי 2005): היכולת להבין שככל שאתה לומד, אתה מבין פחות ולכן צומח.
הכוח להיות בידיעה מודעת מתוך אחדות והתבוננות ויחד עם זאת לשחרר את הידיעה זהו מקום הריפוי והצמיחה שמאפשרים לך להרוויח ביושר חווית לידה מופלאה ללא קשים ותקלות.
ככל שמתקרבת הלידה עצמה ההתרגשות עולה ואיתה גם חשיבה על איך את רוצה שהלידה שלך תיהיה, בשפה המקצועית תוכנית לידה שבה את מפרטת לפרטי פרטים את כל רצונותיך בזמן שהותך בחדר לידה למשל ליידע אותי לפני כל התערבות, ולשתף אותי במידת האפשר בבחירה, לקבל אפידורל, לא לקבל אפידורל וכו’…הקושי מתחיל כאשר הרצונות לא תואמות את המציאות ואת נשארת נעולה על רצונותיך שם נוצר הקונפליקט של הגוף. כאשר ההרה לא נמצאת בשינוי בתודעה באותו רגע והדברים לא הולכים כפי רוצנה יכולות להווצר התקלות מכיוון שהיא הולכת נגד כיוון הזרימה הטיבעית ברוב המקרים נשים רבות מוצפות בתחושת אכזבה, כעס עצמי ואפילו יכולות להדרדר למצב של דיכאון. כאשר ההרה פתוחה לשינויים היא חווה דברים וצומחת איתם מהמקום של הריפוי כאשר היא נעולה את יוצרת חסימה שמקשה עליה ועל תהליך הלידה. חשוב לדעת שגם לכאב במהלך הלידה יש מקום חשוב בריפוי ובצמיחה שלנו, לידה היא החיים – אנחנו יולדות כמו שאנחנו חיות ככל שאת מגינה על עצמך מפני כאבים בלידה, כך את גוזלת מעצמך את עוצמת המגע עם ההתמודדות, עם היכולות שלך להיאבק, לצמוח ולהתפתח, לחזק את שריריך הפיזיים והרגשיים. החיים וההתמודדות עימם עוברים דרך כאב. הכאב עוזר לך להיות כאן ועכשיו, לא נותן לברוח לעבר או לעתיד. הכאב חושף את הדבר האמיתי. כשלא רוצים להרגיש ולחוש בכאב, מתרחקים מהתמודדות, מההכרות שלנו והריפוי שלנו עם עצמנו. כדי לחזק ולהעצים את כוח הריפוי כדאי להתחבר לילד שבך צחוק, ציור, כתיבה יצירתית הם כלים פשוטים שממלאים ומרוקנים אותך, מצד אחד הרגשת הסיפוק ומצד שני שחרור המטענים הרגשיים שבך.ניתן להשתמש בתרגיל לפני הלידה שבו ניתן להשתמש בטכניקה שנקראת “עיגול המשאלות”. אישית, טכניקה זו מאוד עזרה לי וחיזקה אותי לקראת ואחרי הלידה. בטכניקה זו מציירים 2 מעגלים (אחד בתוך השני), ואת הרווח בין שני המעגלים, מחלקים ל- 8.
בתוך העיגול הקטן רושמים את הדבר לו אנו שואפים (הכל מסתדר עם ההנקה). ב- 8 משבצות הנותרות, אנחנו רושמים דברים שמחזקים את השאיפה שלנו (אמא שלי הניקה את כל 4 ילדיה, אני רוצה להניק, הנקה היא חוויה מיוחדת וכו’). כשאנחנו נדרשות למצוא 8 סיבות למימוש השאיפה שלנו, הדבר שולח הן למודע והן לתת המודע מסר שהדבר אפשרי- והדברים מסתדרים.
מעבר לכך, המספר 8 מייצג את האינסוף האנרגטי, ושימוש בו מחזק את אינסוף הידע שלנו לגבי מקור הטוב.
ולבסוף, אפשר לרשום על דף כיצד היינו רוצות שהדברים ייראו, לשים מוזיקה שאנחנו אוהבות, להיכנס להרפיה ולדמיין כיצד מה שרשמנו בדף קורם עור וגידים וקורה במידה במהלך הלידה עצמה כאשר עולים בך התנגדויות לדברים שרצית ולא קורים השתמשי בטכניקת הצחוק תצחקי על המצב ואפילו על עצמך, הצחוק גם ישחרר את הכאב ובנוסף תוכלי לשחרר את התקיעות שאת נמצאת בה ולראות שהמצב החדש בא רק לטובתך וזאת הוכחה שאת יודעת שאת יודעת שאת לא יודעת כלום, ולקבל את המצב החדש באהבה קבלה והשלמה.
סיכום:
הריון הוא מסע מלא אתגרים והפתעות שבסופו האתגר הגדול מכולם הלידה. הידיעה שלך שאת יכולה לוותר על כל מה שאת יודעת ומכוונת, ולקבל התרחשויות וידיעות אחרות במהלך ההריון והלידה יביאו אותך למקום של ריפוי וצמיחה והכנה מושלמת להיותך אמא שגדלה וצומחת יחד עם הילד שלה.
צמיחה היא ערובה לטיפול מונע. ההבנה כי אתה אינך יודע מובילה ללימוד שאינו נפסק. הלימוד מוביל למניעה. מניעת תקלות וכשלים. חוסר הלימוד מוביל לתקלות ושוב תקלות. כאשר אדם נמצא בחוסר איזון, הוא אינו מתבונן וגם אינו יכול לזהות את התמרורים שהיקום והחיים מראים לו בצמתי הדרך, הוא לא מצליח להגיע אל הייעוד שלו במודעות, הוא לא מחובר אל האור. מאחר שאין דרך אלא לחזור אל האור בתהליך אין סופי של תיקון, אדם פועל באמצעות התת מודע ומגייס לעזרתו מחלות שדרכם הוא לומד על הדרך, המחלות מאפשרות לו להבין וכך להפיק רווח שהוא לא מצליח להפיק בדרך אחרת. הרווח שבא בעקבות המחלה הוא הסיבה למחלה.
8.1.7. כוח החיסון:
הגדרה (לוסקי 2005): היכולת ללמוד איך ללמוד ולמצוא את הידע הנחוץ בזמן הדרוש.
כוח החיסון הפוך ממהותו של כוח הריפוי שאם בכוח הריפוי את מוותרת על הידעה שאת יודעת וכך נפתחת לשינויים וריפוי, בחיסון את מוצאת את הידע בתוכך מתוך הזיכרון של הגוף, מתוך התא, מתוך ה- D.N.A שלך. ידע הוא כוח, החיסון הוא תהליך של קליטת מידע שהופך לידע וחלק ממך ובסופו של תהליך הופך למודעות שתשרת אותך כדי למנוע תקלות וקשיים אפשריים. החיסון הוא פעולת מנע הוא מידע חדש שעוזר לך להבין מדוע קורים לך דברים מסויימים איך למנוע אותם ואיך לתקן אותם. הריון ולידה הם נס החיים שטומנים בתוכו חוסר ודאות גדול מאד ומעלות שאלות רבות. כל הרה חייבת לזכור לכל שאלה יש תשובה שמשחררת חסימות ופותחת פתח לאפשרויות חדשות זהו הידע שמחסן אותך נגד האתגרים שקיימים בהריון ובלידה, לכן כדאי מאד לאסוף כמה שיותר ידע לפני הכניסה להריון ובמהלכו למשל לפני כניסה להריון ניתן ללכת לסדנאות של מודעות והתפתחות אישית או הכנה להורות, אלו ישקפו לך את רמת המוכנות והבשלות שלך לתהליך מעבר לכך מומלץ מאד לקרוא אינפורמציה על כל הבדיקות שאת עוברת,התופעות הפיזיות,מצבי רוח, ניתן לדבר עם רופאים מיילדות דולות יועצות הנקה על העתיד לבוא, לעשות סיור בבתי חולים לשמוע ולקרוא סיפורי לידה שונים כמו כן מומלץ מאד לעשות קורס הכנה ללידה, קורסי הכנה ללידה נועדו להפיג את המתחים, ללמד את בני הזוג שיטות להרגעת הגוף והנשמה, לפני הלידה וכמובן במהלך הלידה עצמה. נוסף על כך הקורס מעניק לבני הזוג הרבה ערך מוסף. הקורס נועד לספק לבני הזוג את הכלים שיעזרו להם להיות בשליטה מלאה בשלב שלפני הלידה ובחדר הלידה עצמו. בקורסים לומדים על מה שמתרחש בבטן האישה במהלך הלידה, ואיך זה משפיע על האישה ועל העובר מבחינה פיזית ונפשית. במהלך הקורס הגבר “זוכה” ללמוד עיסויים שנועדו להרגיע את האישה במהלך הלידה, וכן מלמדים את בני הזוג סוגי הרפיות ונשימות. לומדים כיצד לראות בלידה חוויה חיובית ולא מטרד וכן לומדים לקדם את הלידה. המטרה היא לתת לכל אישה ארגז כלים, הטוב ביותר שניתן, לקראת הדבר העצום והנפלא שלפניו היא עומדת ,המטרה היא לחזק את עמדותיה ואמונותיה, להניח אותם על בסיס איתן של ידע כדי שבזמן אמת תוכל לשלוף אותו להשתמש בו ללידה טובה וקלה. מחקרים רבים מצביעים על כך שיולדות שסיימו קורס הכנה ללידה מקיף ואיכותי מדווחות על פחות כאבים בלידה, משתמשות בפחות משככי כאבים וחוות את הלידה כאירוע חיובי להבדיל מיולדות שלא עברו קורס כזה.
סיכום: הידיעה שלכל דבר יש סיבה, לכל צרוף מקרים יש הסבר וקשר סיבתי מאפשרת לך לראות את הדברים באור שונה. שום דבר לא קורה סתם כל מה שקורה לך בזמן ההריון והלידה חשוב לחיים שלך להתפתחות שלך ומוכנות שלך להיות אמא. דרך ההכנה שאת עושה לקראת הלידה והורות את רוכשת את כוח החיסון שעוזר לך להתמודד עם החוסר הודאות והפחד ומכניס רוגע, אור ואהבה להריונך ומאפשר לך להיות פתוחה לכל דבר חדש במהלך ההריון והלידה.
כוח הגילוי:
הגדרה (לוסקי 2005): היכולת לקבל את המציאות ולטפל בסיבה לצורך שינוי התוצאה.
כוח הגילוי מעמיד את תוצאת המציאות במבחן של שאר הכוחות והיכולת של כל אחת לקבל את התוצאות כמו שהם ולשנות בו בזמן כל קושי לחיוב מתוך שימוש בכוחות החסרים לה באותו רגע.
מאז שילדתי את בני מאור, נושא ההריון והלידה קרוב מאוד לנפשי.
עברתי תלאות רבות, התמודדתי עם משברים, למדתי הרבה, התגברתי על מכשולים רבים ובסופו של דבר הצלחתי-ילדתי בן מקסים.
בתור אישה הרפתקנית ונמרצת עברתי הרבה תהפוכות בחיי, ועדיין אני מודה שהחוויה החזקה ביותר שחוויתי הייתה לידת התינוק שלי.
למרות שקראתי הרבה ספרים, גלשתי באינטרנט, התייעצתי עם מומחים קונבנציונליים, מומחים ברפואה משלימה (שלמדו לימודי רפואה משלימה) והתכוננתי ללידה, המציאות הייתה חזקה מכול. בסופו של דבר סיננתי את החומר וגיבשתי לעצמי דרך פעולה. אבל… אין חכם כבעל ניסיון!
לפניכן מס’ כלים בהן תוכלו להשתמש בכל אחת מהמציאויות שקיימות במהלך ההריון והלידה.
בספרות המקצועית לא מצאתי מענה מוגדר. קיימות תרופות קונבנציונליות נגד בחילות אך הן אינן בטוחות לשימוש בהריון.
הרפואה המשלימה (לימודי רפואה משלימה) מציעה מגוון רחב של טיפולים טבעיים שעוזרים באופן חלקי. ביניהם: נטילה יומית של ויטמינים מקבוצת B, אכילה של זנגוויל (ג’ינג’ר), הל (קרדמון) ולימון, וכמובן, קרקרים יבשים שמהווים עזרה ראשונה בהופעת הבחילות על רקע הרעב.
הטיפולים היעילים ביותר הם הומיאופתיה קלאסית והיפנוזה.
יש להיזהר מאקופונקטורה (דיקור) ורפלקסולוגיה מכיוון שהם עלולים לגרום להפסקת הריון פתאומית.
לקראת סוף ההיריון (אך גם בתחילתו), בגלל התרוממות הסרעפת כתוצאה מגדילת העובר, עלולה להופיע צרבת.
צרבת מופיעה בשכיחות גבוהה יותר אצל נשים שהיו להן בעיות קיבה בעברן. הקפידי לאכול באופן סדיר מדי יום, לפחות שלוש ארוחות קטנות וארוחת צהריים אחת. לא מומלץ לאכול מזון חריף, מטוגן, שמן ומלוח כדי להימנע מצרבות ומבחילות. הקפידי לשתות מים.
הימנעי משתייה מוגזת – היא מעלה את שיעור הגיהוקים, שגם כך שכיחים בהריון. למי שסובלת מבחילות והקאות מומלץ לאכול מנות קטנות שש או שבע פעמים ביום. כדי להפיג צרבת שתי מים מינרלים מגרוזיה בשם”בורג’ומי”, ניתן להשיג אותם במרכולים “רוסיים”. ניתן לשתותם במשך כל ההיריון. מומלץ לשחרר את הגזים של המשקאות המוגזים לפני השתייה. החל מהחודש שישי השתמשי בחגורת הריון.היא תקל על ההליכה ותמנע היווצרות של בקע טבורי. נוחי הרבה. עבדי לא יותר משמונה שעות ביום וקחי לך לפחות שתי הפסקות ארוכות. לכי לישון מוקדם ושני לפחות שמונה שעות ברצף במשך הלילה. כבר מתחילת ההיריון מירחי שמן על שדייך, על ירכייך ועל בטנך. בקשי מבעלך שימרח אותך. יש למרוח בעדינות וללא עיסוי. עדיף להשתמש בשמן נבט החיטה שמעורב עם שמן דקל. תוך כדי התקדמות ההריון, העור נמתח בחלקים אלה, והשמן מעניק לו גמישות ומונע היווצרות הסטריות – מתיחות עור לבנות. הקפידי ללכת לפחות במשך חצי שעה כל יום. הימנעי מעישון ומחברת מעשנים! הימנעי משתיית קפה או אלכוהול ומלקיחת תרופות. נשים מעשנות עלולות ללדת טרם מועדן. עם כל סיגריה תינוקך מקבל פחות חמצן ויותר רעלים. אלכוהול משפיע לרעה על תינוקך.
בשימוש ממושך אלכוהול גורם להתמכרות ותסמונת גמילה אצל תינוקות לאחר לידתם.
אין שום תרופה שהיא בטוחה באופן חד משמעי לשימוש בהריון. במקרים חריפים ניתן להתייעץ עם רופא נשים ולקחת תרופות לפי המרשם. עשי הרפיה או מדיטציה כדי להיות רגועה ושלווה. והכי חשוב היי שמחה ומאושרת,חגגי את שמחתך,שירי והביעי את אושרך. הלידה היא שלך ולכן את יכולה ליצור לך את האוירה שאת רוצה את יכולה לעמעם את האורות לשים מוסיקה שקטה ולשים נרות לחדר לידה הביאי יחד עם כל ציודך גם בקבוק שמן שקדים בקשי מהמיילדת שלאורך שלב הלחיצות תעסה לך את הפרינאום, השמן מגמיש את המקום ועוזר במניעת חתכים ותפרים. השימוש בעיסוי, רפלקסולוגיה ושיאצו במהלך הלידה מחברים אתכן לכאן ולעכשיו למהות הכאב ולעזרה מצדכן להיות אקטיביות במהלך הלחיצות.
סיכום: קבלה עצמית, קבלת המציאות, קבלת הסביבה זהו הגילוי שלכן קבלו את עצמכן וזכרו. שלמות ומושלמות אתן בכל נקודת זמן נתונה. עשו את המיטב בהתאם ליכולתכן באותה השעה!
טעות וקושי הם חלק מחוויית הלמידה! אין מקום לכעס שיפוט או רגשות אשמה אם דרוש תרגול נוסף כדי להגיע לתוצאה הרצויה. נהפוך הוא! קבלה עצמית, הבנת הסיבה לפעולה או האמירה השגויה והסליחה. היא ברירת המחדל ההולמת, הרצויה, שתועלת בצידה!
פרגנו לעצמכם על כל הצלחה! ה-פרגון משמש מנוף רב עוצמה להתפתחות וגדילה. ככל שתטיבו לקבל את עצמכן ואת המציאות שלכן בכל רגע נתון כך יוקל לכן לקבל את התוצאה החדשה!!!
נספחים:
הריון הינו מסע קסום ולך יש את היכולת להעצימו יחד עם זאת אל לנו לשכוח שגוף האישה עובר שינוי פיזיולוגי גדול מאד ולכן לפניכן מירב התופעות הפיזיולוגיות ודרך להקלתן, מומלץ לשלב את ההקלות המפורטות לעיל יחד עם תרופות לוסקי להצלחה מירבית.
8.2. תופעות נפוצות בזמן ההריון.
הריון הוא תקופה המלווה בשינויים פיזיים, הורמונליים ונפשיים קיצוניים. שינויים אלו נותנים את אותותיהם בשורה של בעיות קטנות ומציקות, אשר רוב הנשים יסבלו מאחת, כמה או אפילו כולן במהלך ההריון. אצל כל אישה הבעיות יכולות להופיע בעוצמות שונות, זמנים שונים ותדירויות שונות.בעיות הריון הן בדרך כלל לא חמורות, וברוב המקרים הן יעלמו ללא כל טיפול במהלך או מיד לאחר הלידה. לרוב, הבעיות הנפוצות ביותר מופיעות בשליש הראשון של ההריון, ובהמשך הן נחלשות כאשר הגוף לומד להתמודד בצורה טובה יותר עם המצב החדש בו הוא נמצא.רוב התופעות הן נורמאליות לחלוטין, ואינן מצביעות על בעיה כלשהי במהלך ההריון. להיפך, רובן מצביעות על התפתחות תקינה של ההריון (כמובן – כל עוד הן לא חורגות מרמה מסויימת).
להלן התופעות והקשיים המופיעים בהריון
(נלקח מתוך המאמר בעיות נפוצות שהתפרסם האתר האינטרנט yoledet.co.il):
8.2.1. בחילות והקאות
בחילות או הקאות בזמן הריון הן תופעה נפוצה אצל נשים רבות (עד 80% מכלל ההריונות), והיא בהחלט אחת מהמטרידות שבהן. אצל חלק מן הנשים יופיעו בחילות והקאות בשלבים מסויימים בהריון, אצל חלק לכל אורך ההריון, ואילו חלק לא יסבלו מבחילות והקאות כלל. ברוב המקרים יופיעו בחילות והקאות בעיקר בשעות הבוקר.לא ידוע מה גורם להופעת הבחילות או ההקאות מבחינה רפואית: חלק גורסים שזו רמתו העולה של הורמון הפרוגסטרון, ויש סברה הטוענת כי גורמים נפשיים משפיעים גם, אך נראה כי לא הם הסיבה העיקרית לבחילות. מה שכן ידוע זה שהתופעה שונה מאישה לאישה, משלב לשלב בהריון, וגם מהריון להריון. עוד ידוע כי התופעה בולטת יותר בהריון מורבה עוברים. לרוב נעלמות הבחילות וההקאות עד שבוע 14, אך אישה שסבלה מבחילות / הקאות בתחילת ההריון, סביר להניח שאלו יחזרו אליה גם לקראת הלידה.חשוב לזכור כי התופעה איננה מעידה על תקינות ההריון או אי-תקינות ההריון. עם זאת, לפעמים הבחילות וההקאות יהיו קשים בצורה חריגה,
תופעה הנקראת Hyperemesis Gravidarum, אז מופיעה ירידה במשקל, התייבשות והפרעה במאזן המלחים של הגוף. לכן, בכל מקרה של הקאות קשות יש לבדוק את מקור התופעה, ולשלול גם מחלות אחרות העלולות לגרום לתופעה דומה.
8.2.2. צרבות.
ושוב אותם ההורמונים המשתוללים בזמן ההריון הגורמים, בין היתר, להרפיה של הסוגר השרירי המצוי בין צינור הבליעה (וושט), ובין הקיבה. כתוצאה מכך חומצות אשר נמצאות בקיבה עלולות לחדור אל צינור הבליעה, לגרות אותו בחומציותן ולגרום לתחושה של צריבה וכאב בבית החזה הקדמי.נשים רבות, שלא סבלו בעבר מצרבת, לא מודעות בתחילה לכך כי התופעה אותה הן חשות היא צרבת. הן בדרך כלל יתארו את התחושה בפעם הראשונה כאילו האוכל עולה להן בגרון בעת שהן נמצאות בתנוחה מאוזנת.
8.2.3. בצקות.
נפיחות שמופיעה בהריון, כמעט לכל אחת, ברגליים, קרסוליים ולעיתים גם בידיים. מופיעה בעיקר בחודשי ההריון האחרונים, ונעלמת כמעט תמיד אחרי ההריון, לאחר שהגוף נפטר מכל עודפי הנוזלים שאגר בזמן ההריון.הבעיה נובעת משילוב בין הצטברות נוזלים בגוף והאטה של מחזור הדם.הבצקת נפוצה בעיקר במזג אויר חם, לאחר יום של עמידה ממושכת על הרגליים, בהריון מרובה עוברים ואצל נשים בעלות משקל-יתר.עודף הנוזלים שהצטבר בגוף בזמן ההריון בדרך כלל מופרש החוצה בשבוע הראשון שאחרי הלידה.במקרה שאצבעות הידיים מתנפחות יש להוריד מיד טבעות לפני שאי אפשר יהיה להסירן.
8.2.4. גודש באף.
בתקופת ההריון מתרחבים כלי הדם באף ולעיתים גורמים לדימומים. תופעה זו תופיע בעיקר אצל מי שסבלה (ואפילו קלות) מאותה התופעה עוד לפי ההריון. למרות שדבר זה מטריד מאוד, אין סיבה לדאגה.התופעה מחריפה עוד יותר בחורף, אז השימוש בהסקות מיבש עוד יותר את הריריות.
8.2.5. גזים.
אופייני בעיקר לשליש האחרון של הריון. לחץ הרחם ההולך וגדל על המעיים נותן את אותותיו. גורם לבעיות בעיכול ונותן תחושת נפיחות וכאמור, גזים.
8.2.6. דליות.
דליות הן ורידים גדולים, נפוחים ובולטים המופיעים בעיקר באזור השוק והירך בזמן ההריון אצל נשים רבות. דליות חוזרות בדרך כלל מהריון להריון, ובכל פעם הו בולטות קצת יותר. לעיתים דליות מופיעות גם באיזור הנרתיק (נדיר) או בפי הטבעת (טחורים).בעת ההריון גדל נפח הדם בגוף בערך ב-%40, ומקשה על הורידים להתרוקן. גם הרחם הגדל לוחץ על ורידי האגן, ומפריע לחזרת הדם מן הרגליים. בעזרת פעילויות מניעה אפשר להמנע לחלוטין מתופעה זו, וגם אם היא מופיעה, אז הסבירות גבוהה שתעלם לאחר הלידה.דליות בדרך כלל אינן כואבות, ועיקר הבעיה בהן היא אסטטית. עם זאת, במקרים חריגים הן עלולות לגרום לכאבים, או פקקת שטחית של הורידים.
8.2.7. דימום.
הופעה של הפרשה מוגברת מן הנרתיק או דימום קל הן תופעות בהן תיתקל כמעט כל אישה במהלך הריון תקין. ברוב המקרים התופעות הן בלתי מזיקות, ואינן דורשות טיפול כלשהו.
8.2.8. הפרשה מוגברת מן הנרתיק.
תופעה זו נגרמת בעיקר בשל עליה ברמת התחלופה של תאי
דופן הנרתיק בזמן הריון. ההפרשות הן בדרך כלל דלילות (מימיות), לבנבנות ונטולות ריח. הפרשות אלו הן בלתי מזיקות, ואינן דורשות טיפול.הפרשה המקבלת צבע שונה (אפור או ירקרק), מדיפה ריח רע, או הופכת לסמיכה, עלולה להצביע על הידבקות בפטריה או בקטריה, מצב המצריך טיפול רפואי. גם גירוד, צריבה ואדמומיות באזור השפתיים והנרתיק יכולים לחזק את ההשערה כי מדובר בזיהום. כדי להסיר ספק, כדאי בכל מקרה לפנות אל הרופא המטפל לבדיקה כדי לשלול את האפשרות שמדובר בזיהום.חשוב לזכור כי גם זיהום בקטריאלי וגם זיהום פטרייתי לא יכולים לסכן את תינוקך ישירות, וכי בשניהם ניתן לטפל במהלך ההריון.
8.2.9. דימום בתחילת ההריון.
כרבע מן הנשים יסבלו מדימום ברמה זו או אחרת במהלך תחילת ההריון. בדרך כלל אין הדימום מצביע על בעיה כלשהי, במיוחד אם מדובר בדימום קל (דימום המצריך שימוש בעד 2 פדים ביממה). דימום מסוג זה מגיע בדרך כלל מצוואר הרחם, והוא נובע ברוב המקרים מזיהום או שחיקת של הריקמה הרגישה באזור (לאחר בדיקה גניקולוגית לדוגמא) או מתהליך השתרשות העובר ברחם. דימום מסוגים אלו נחשב נורמלי ובלתי מזיק.דימום חזק או דימום המלווה בכאבים מצריך תשומת לב רבה יותר מאחר והוא יכול להצביע על בעיות כגון הריון חוץ רחמי (לא שכיח) או הפלה טבעית, בעיות הדורשות טיפול דחוף.אין להקל ראש בשום דימום, ובהופעה של דימום יש לפנות בכל מקרה אל הרופא המטפל על מנת לוודא כי אין מדובר בדימום המצביע על בעיה המצריכה טיפול. סביר להניח כי הרופא שלך יבצע בדיקה גניקולוגית ויפנה אותך לבדיקת אולטרסאונד כדי לשלול בעיות בשיליה או אצל העובר.
8.2.10.דימום לקראת סוף ההריון.
דימום המופיע במהלך השליש השני או השלישי להריון אינו נחשב נורמאלי, ולכן בכל הופעה של דימום במהלך חודשים אלו יש לפנות לבדיקה אצל רופא. במידה ומופיע דימום בסמוך ללידה (לאחר שבוע 28), ובמיוחד אם הדימום חזק או מלווה בכאבים, יש לפנות ישירות אל בית החולים.לא כל דימום הוא סימן לבעיה, ולעיתים יתכן כי מדובר בדימום שמקורו בצוואר הרחם, מצב שאינו מצריך טיפול מיוחד, אך שוב, לא כדאי לקחת בנושא זה סיכונים סתם – פני לרופא.המצבים אליהם עלול להצביע דימום כוללים שילית פתח, או במקרים קיצוניים הפרדות שיליה, שניהם מצבים הדורשים אישפוז דחוף בבית החולים והשגחה צמודה.
8.2.11.טחורים (Hemorrhoids / Hemroids)
נפוץ מאוד בהריון או אחרי הלידה. אלו הם ורידים המתנפחים באיזור פי הטבעת. טחורים חיצוניים הבולטים החוצה מפי הטבעת שכיחים יותר בהריון, אך גם טחורים פנימיים יתכנו אשר יבואו לידי ביטוי בכאב, בדימומים, בתחושת עקצוץ ובעירה. טחורים נוצרים בגלל משקל הרחם על הוורידים שיוצר עומס. גם עצירות יכולה להוות גורם עקיף. יתכן ולא יופיעו בהריון אך יצוצו בזמן הלידה עצמה מעצמת הלחיצות. החדשות הטובות הן שכמעט תמיד יעלמו תוך זמן קצר לאחר הלידה.
8.2.12.כאבי גב.
- כאבי גב עליון.
לעיתים מופיעים בשליש הראשון להריון כבאי גב עליון. כאבים אלו נובעים מהמתח של השרירים כתוצאה מגדילת החזה. עד השליש השני של ההריון הגוף מסתגל לשינוי והכאב עובר. - כאבי גב תחתון.
כאבי גב תחתון הן תופעה המתחזקת ככל שההריון מתקדם ומשקלך עולה. הכאב מתמקד בקימור עמוד השדרה, בין עצם הזנב לאמצע הגב, ויכול להיות בינוני או אפילו חמור.הרחם מחובר אל הגב התחתחון בשתי רצועות. אם שרירי הבטן חלשים, הרחם הכבד נוטה קדימה ומושך אחריו את הגב. שינוי מרכז הכובד עלול לגרום לך לסגל תנוחות הליכה ועמידה המגדילות את הקימור בעמוד השידרה ומבליטות את הבטן.שרירי בטן חלשים יכולים להקשות ולהחמיר את כאבי הגב (אפשר וכדאי לחזק את שרירי הבטן עם תרגילים נכונים).
8.2.13.חולשה ועיפות.
בעיה הנוטה להופיע בעיקר בשליש הראשון להריון, וחולפת בדרך כלל עד סוף השליש השני. יתכן וגם בשליש האחרון תתעייפי בקלות, ותחושי עייפות רבה במהלך היום, למרות שישנת היטב בלילה.יש סיבות רבות לעייפות בהריון. שינויים הורמונלים, הקאות, צרבות אשר עלולות לפגוע בצריכת המזון ולהוציא אנרגיה, תזונה לקוייה ולא מאוזנת… כמו כן שנת הלילה שלך משתנה כשפעמיים שלוש או יותר יש לקום לשרותים לצרכי השתנה. אי נוחות או קשיי נשימה עלולים להפריע לשנתך, וכך גם כאבי גב, התכווצויות שרירים וחלומות.בשליש השלישי העייפות נובעת מהמשקל ההולך וגדל של התינוק ומהשינויים הפיזיים והנפשיים שלקראת הלידה. במקרים קיצוניים יתכן והעייפות מעידה על אנמיה.
8.2.14.עצירות.
בעיה העלולה להופיע בכל שלב של ההריון, אך נפוצה יותר בשני השלישים האחרונים. יש כמה סיבות לעצירות: רמת הורמון הפרוגסטרון העולה, אשר מרפה את השרירים בגוף ואיתם את שרירי המעיים היא אחת מן הסיבות.סיבה נוספת יכולה להיות דחיסה של תכולת המעיים על ידי הרחם הגדל.צריכה של כמות גדולה מדי של ברזל או צריכה של ברזל בצורה לא נכונה (כמו תוספי ברזל אנ-אורגניים) יכולה לגרום לעצירות, וכך גם צריכה נמוכה מדי של סיבים.
8.2.15.גירודים.
עם המתחות העור לפעמים מופיעים גם הגירודים. מסג’ במקומות המגרדים עם שמן זית, שמן נבט חיטה או ויטמין E יכולים לעזור לעור להמתח ולהפחית את הגירודים עד מאוד. במקרה של גירודים בכל הגוף אשר לא עוברים, יש לפנות לרופא. עוד דרך התמודדות מקורית היא שימוש במאוורר יד קטן: במקום לגרד – לאוורר.
8.2.16.דלקות בדרכי השתן.
בעיה נשית שכיחה מאוד, ובזמן הריון עוד יותר… פתח השופכה (ממנו יוצא השתן), פתח הנרתיק ופי הטבעת קרובים מאוד אחד אל השני, וחיידקים המתרבים באיזור מצליחים לעלות בקלות אל דרכי השתן העליונים.הפתרון שיכול גם לפתור ואפילו למנוע מלכתחילה את הדלקת, הוא שתיה מרובה מאוד. זה לא תענוג גדול מכיוון שממילא בהריון תכיפות ההליכה לשרותים לצורך השתנה גבוהה מאוד. שתיה רבה בהחלט תגביר את הצורך בהשתנה, אבל האפשרות מנגד הרבה הרבה פחות סימפטית.בהריון השכיחות לדלקת בשלפוחית עולה מכמה סיבות: רמת הפרוגסטרון שמטרתה בין היתר להגדיל את כלי הדם ושאר הצינורות שבגוף, עולה. כעת לחיידקים הרבה יותר קל ונוח לנוע ממקום למקום.עוד סיבה היא השתנות האנטומיה הפנימית עם גדילת הרחם והלחץ שהוא יוצר על השלפוחית. לחץ זה יכול לגרום גם להשתנות מאוד תכופות, אבל מצד שני גם לעמידה ממושכת של שתן בשלפוחית, והזדמנות טובה לחיידקים להתרבות.דלקת בשלביה המתקדמים עלולה להיות מסוכנת מאוד אם תגיע לכליות (בהריון הסבירות גבוהה יותר).השתנה תכופה לא בהכרח מעידה על דלקת. תחושת צריבה עם הטלת השתן בשילוב עם השתנה תכופה ודחופה, לפעמים בליווי כאבים בבטן ובמקרים חמורים דם בשתן, יעידו בדרך כלל על דלקת.
8.2.17.השתנה תכופה.
בעיה המציקה בעיקר בשליש הראשון והשלישי. בתחילת ההריון התכיפות נובעת מהרחם ההולך וגדל, שנמצא עדיין בתוך האגן, ומפעיל לחץ על השלפוחית. בגלל הלחץ נפח השלפוחית מצטמצם, ואפילו כמות שתן קטנטנה תגרום לתחושה של שלפוחית מלאה.לקראת השליש השני הבעיה חולפת, כשהרחם גדל אל מחוץ לאגן.התופעה חוזרת שוב לקראת סוף ההריון. אז הרחם כבר מחוץ לאגן, והלחץ על השלפוחית מופעל על ידי ראשו של התינוק (שיהיה בריא). עוד סיבה היא נפח הדם העולה בהריון. קצב זרימת הדם לכליות מתגבר, ואיתה תכיפות ההשתנה.
8.2.18.התכווצויות שרירים.
תופעה הקורית בדרך כלל בזמן השינה. לא ברורה מה הסיבה לכך, אך אין היא מעידה על בעיה עמוקה יותר כלשהי. יש לשחרר את השריר, ולהמשיך לישון.
8.2.19.מסכת הריון. (Chloasma).
עוד תוצאה של ההורמונים המשתוללים בהריון. הסיבה לתופעה זו מקורה בייצור מוגבר של הורמון אשר מעודד את ייצור המלנין (צבען העור) במוח. השינויים מתבטאים בהתכהות הפטמות, בקו חום אשר ייתכן ויופיע במרכז הבטן, בהכהייה זמנית של כתמי לידה ונמשים ובמסכת הריון.מסכת ההריון, הנקראת גם כתמי-הריון, נראית כמו שיזוף בחלקים מסויימים מהפנים. התופעה נפוצה יותר אצל נשים בעלות שיער חום (שטני) מאשר אצל בלונדיניות. הכתמים מופיעים בדרך כלל מסביב לפה, אך באותה מידה יכולים להופיע על האף, הלחיים או כל חלק או חלקים אחרים בפנים. בדרך כלל כתמים אלה נעלמים אחרי הלידה.
8.3. מניעה, הקלה וטיפול לתופעות הנפוצות בהריון.הנה מספר דברים אותם תוכלי לעשות על מנת למנוע, להקל ולטפל בבעיות בהריון.
8.3.1. מניעה והקלה בתופעת בחילות והקאות בזמן הריון:
שתיה מרובה.
שתי לעיתים קרובות כדי למנוע התייבשות. קחי איתך בקבוק מים לכל מקום, ולאורך כל היום! במקרים חריגים יתכן וידרש אישפוז כדי להשלים לך נוזלים ישירות אל הוריד, וכדי לאזן את מצב המלחים בגופך.
8.3.2. ארוחות קטנות.
אל תתני לבטן להיות ריקה! איכלי משהו קטן (קרקר או טוסט) לאורך כל היום, ואפילו בלילה. איכלי 6-5 ארוחות קטנות ביום במקום 3 ארוחות גדולות. גם בבוקר, עוד לפני שאת קמה מהמיטה, כדאי לקחת ביס או שניים ולחכות בערך רבע שעה במיטה עד שאת קמה. פעולה זו סופגת את חומצות הקיבה ומתחילה את תהליך העיכול. השתדלי לאכול מזון בריא, עשיר ומאוזן. מזונות שיכולים לסייע: לחם מחיטה מלאה, תפוחי אדמה, דגנים מלאים, סוכריות חמוצות, ג’יג’ר מסוכר ולימונים.
8.3.3. לימון להקלה.
לימון עוזר להעביר תחושת בחילה. הסתובבי עם לימון בתיק כל היום כדי להריח אותו או לסחוט ממנו כמה טיפות לכוס מים בעת בחילה.
8.3.4. המנעות מטעמים הגורמים לתחושת בחילה.
המנעי מכל סוג של אוכל או ריח שגורמים לך בחילה כמו ריח של אוכל מטוגן, קפה, עשן סיגריות או כל דבר אחר… המנעי מעישון, אלכהול וקפאין עד כמה שניתן.
8.3.5. זנגוויל.
חליטת זנגוויל ביתית יכולה לעזור (גירוד שורש נקי בפומפיה והוספת מים רותחים עם קצת סוכר).
8.3.6. פעילות גופנית
פעילות גופנית קבועה מועילה וחשובה מאוד. קיימים תרגילי נשימה ויוגה העוזרים להקלה על בחילות מאוד.
8.3.7. תרופות מדכאות בחילה.
במקרה הצורך הרופא שלך יכול לתת לך תכשירים מדכאי הקאה, כמו פרמין.
8.3.8. רפואה משלימה. לימודי רפואה משלימה
דיקור סיני, ג’ינג’ר, וויטמיןB6 .
8.4. מניעה והקלה בבעית הצרבות
המנעי מלחץ על הבטן בעיקר מחזיות או בגדים לוחצים. בצעי תרגילים למתיחת הגוף ולהרפיית מערכת העיכול, כמו למשל תרגיל פשוט ויעיל של מתיחת הידיים גבוה מעל לראש.נסי לישון כשהראש מוגבה בצורה ניכרת מעל הגוף. נסי לאכול ארוחות קטנות ותכופות, כך תקטן השפעת החומציות על הוושט. המנעי מקיבה מלאה מידי. המנעי ממזון מטוגן או מטובל, משתיית אלכוהול ו/או מכל מוצר אכיל אחר שנתקלת בו לרעה בעבר. אל תשכבי אחרי ארוחה.תרופת סבתא שווה בדיקה: כף שמנת או קצת חמאה 15 דקות לפני האוכל יוכלו למנוע את הצרבת שאחרי. אם לא יועיל, לא יזיק…טבליות להורדת חומציות (טאמס-Tums) הופכות להיות החברות הטובות ביותר של נשים רבות במהלך ההריון, ובמיוחד בשליש השלישי. טבליות אלו ניתנות לקניה בכל בית מרקחת, ללא מרשם. במקרים רבים הן אפילו מועשרות בסידן.אכילת מזונות בסיסיים סותרי חומצה כמו יוגורט, חלב, תה קמומיל או מנטה אחרי הארוחה יכול לעזור. רופא יכול לרשום תמיסה מיוחדת של סותרי חומצה או משהו תרופתי אחר במידה שכל השאר לא עוזר.
8.5. מניעה והקלה בתופעת הבצקות.
- שתיה מרובה (לפחות 6 כוסות ביום) .
- המנעי מעמידה או מישיבה ממושכת .
- המנעי מלבישת בגדים הדוקים .
- אחרי מקלחות חמות לעשות שטיפה של מים קרים לרגליים .
- לכי לישון כשהרגליים מורמות על כריות .
- נוחי בשכיבה עם הרגליים למעלה כמה פעמים ביום .
- השתמשי במלח שולחן במקום במלח רגיל.
- תרגילים כמו שכיבה על הגב כשהרגליים מושענות ישרות על הקיר בפיסוק קל יכולים לסייע בפיזור הנוזלים.
8.6. מניעה והקלה בתופעת גודש באף.
להמנע מצריכת יתר של מוצרי חלב. מוצרי חלב מגבירים את הפרשת הליחה אצל נשים הרות. אם הגודש מתמשך נסי להמנע מהם באופן מוחלט.אם יש גם קשיי נשימה ניתן לקנות מכשיר אדים. מכשיר זה יהיה מאוד שימושי גם עם הולדת התינוק. (מכשיר אדים קרים עולה בסביבות 250 ש”ח).צריכת מזונות רבים העשירים בויטמין C (פירות הדר, ירקות ירוקים, קיווי…)לא מומלץ להשתמש בטיפות אף מאחר וקיים חשש שיגרם נזק לריריות.
8.7. מניעה והקלה בתופעת הגזים.
- לא כדאי לאכול ג’אנק פוד!
- המנעי משתיית משקאות מוגזים
- המנעי ממזונות שבאופן טבעי מגבירים את הגזים כמו שעועית, כרוב, מוצרים מטוגנים וכו’.
- תה מנטה, שומר או זנגוויל יכולים לעזור. הקפידי לשמור על פעילות מעיים סדירה.
פעילות גופנית כמו עידה יכולה לעזור לבעיות קלות של עיכול.
8.8. מניעה והקלה בתופעת הדליות.
המנעי מעמידה ממושכת! הרימי רגליים בכל הזדמנות, בשכיבה או בישיבה, והמנעי מישיבה ממושכת של רגל על רגל. כך תעודדי את זרימת הדם חזרה מן הגפיים התחתונות.
קיימות שתי גישות שונות לגבי ביגוד רצוי (ההחלטה באיזו לנקוט היא בינך לבין הרופא הפרטי שלך):
- הסברה הראשונה אומרת כי רצוי שלא להשתמש בגרביים או גרביונים לוחצים כדי לא להפריע לזרימת הדם לרגליים. הדבר נכון בנוגע לכל בגד שלוחץ מידי (מכנסיים צמודים וכו’).
- יש סברה הפוכה הממליצה על שימוש בגרב אלסטית לוחצת לתמיכה.
לכי הרבה (כל יום) או בצעי פעילות גופנית אחרת אשר תאיץ את זרימת הדם בגוף בכלל וברגליים בפרט. - הגבירי את צריכת מזונות העשירים בויטמין C פירות הדר, ירקות ירוקים וקיווי.
8.9. מניעה והקלה בתופעת הטחורים
- פעילות סדירה של המעיים עוד מלפני ההריון ובעיקר בהריון תהיה לעזר רב. משמעותה צריכה גבוהה של ירקות ופירות, מזונות העשירים בסיבים ושתיית מים מרובה.
- המנעי מלבישת בגדים הדוקים העלולים להפריע למחזור הדם.
- המנעי מצריכה גבוהה מידי של ברזל אשר עלולה לגרום לעצירות.
- בזמן הישיבה על השרותים לפעולת מעיים נשמי עמוק ונסי להרפות את האזור.
- עשי אמבטיות מים חמים (לא יותר מדי חמים!) כדי לרכך את האזור.
- הניחי רטיות המומליס (witch hazel) על הטחורים. כדאי תמיד להשתמש בהן אחרי השימוש בשרותים לשמירת ההגיינה ולזירוז העלמות הטחורים.
- גם רטיות של קרח יכולות להקל על הכאב באיזור ולגרום לורידים לחזור למקומם.
- לחיצה ידנית עדינה יכולה להכניס את הטחורים בחזרה למקום. אם יש צורך השתמשי במשחה לטיפול בטחורים או בשמן טהור.
- שבי על גלגל גומי (גלגל ים או פנימית של אופנוע). ואם כבר, אז כדאי שיהיו שניים- אחד בבית ואחד באוטו ובבית.
8.10. מניעה והקלה בתופעת כאבי הגב
8.10.1.מניעה והקלה – כאבי גב עליון:
- המנעי משמיטת הכתפיים לפנים.
- הקפידי על תנוחת ישיבה ועל יציבה זקופה כל הזמן.
- לבשי חזייה טובה עם תמיכה רצינית להפחתת תנועת השדיים.
- בצעי סיבובי כתפיים וסיבובי ידיים כהתעמלות.
- המנעי ממשיכת הכתפיים לאחור.
8.10.2.מניעה והקלה – כאבי גב תחתון:
- נעלי נעליים נוחות, ללא עקבים.
- בהליכה, ישיבה וכל פעולה אחרת שמרי על גב ישר וזקוף. הקפידי על דרך נכונה להרמת חפצים – כופפי את ברכייך ולא את הגב.
- נסי לישון בלילה על הצד עם כרית המונחת ליד הרגל התחתונה, כשהרגל העליונה מונחת על הכרית.
- המנעי מלחץ מתמשך ומעייפות.
- מסג’ יומי של 15 דקות מסביב לצלעות ומסביב לעמוד השדרה משחרר כאבי גב גם בגב העליון וגם בתחתון.
- בצעי תרגילי כיווץ של שרירי הבטן בזמן עמידה (“הכנסת הבטן”).
- ודאי כי גובה הכיסא שלך מותאם כך שבזמן ישיבה הברכיים שלך נמצאות בגובה הירכיים.
- במידת הצורך הרופא שלך יכול לאשר לך שימוש בחגורת אגן המפתחיתה את הלחץ על עמוד השידרה. Sacroiliac Belt .
- מניעה והקלה בתופעת העיפות
- נוחי הרבה, אל תלחמי בעייפות.
- בדקי את רמת הברזל בדם כדי לשלול אפשרות של אנמיה.
- מזונות עשירים בחלבון יעזרו למנוע אנמיה שבהחלט יכולה לגרום לעייפות (בין היתר).
- נסי לישון כל לילה לפחות 8 שעות.
8.11. אם את סובלת מנדודי שינה:
תרגילי יוגה ועיסוי לפני השינה יכולים לעודד שנת לילה טובה. גם לתרגילי נשימה השפעה מרגיעה ומרדימה.התייחסות לבעיות רגשיות המפריעות לך חשובה מאוד וייעוץ מקצועי יכול לעזור במקרה הצורך.נסי להמעיט בשתייה אחרי השעה 4 כדי שלקראת הלילה השלפוחית תהיה ריקה עד כמה שאפשר.
8.12. מניעה והקלה בתופעת העצירות
- שתי המון, לפחות 8-6 כוסות של נוזלים ביום. משקאות מוגזים לא נחשבים, וכדאי להמנע משתייתם ובעיקר קולה או משקאות דיאט.
- הקפידי על אכילת מזון העשיר בסיבים כמו פירות טריים ויבשים, ירקות טריים ומבושלים, סובין, דגנים מלאים, לחם מחיטה מלה, גרעינים ואגוזים.
- אם את משתמשת בתוספות ברזל וודאי כי את משתמשת בסוג שלא גורם לעצירות.
- אכלי שזיפים יבשים ו/או שתי מיץ שזיפים.
- בישיבתך בשרותים המנעי ממאמץ בעת פעילות המעיים.
- פעילות גופנית יכולה גם היא להקל על הבעיה.
8.13. מניעה והקלה בתופעת דלקות בדרכי השתן.
- שתיה מרובה לצורך השתנה מרובה.
- יש אנטיביוטיקה מיוחדת לנשים בהריון שהרופא יכול לרשום.
- במקרים פחות חמורים כאמור ניתן לשתות הרבה מאוד כדי להגביר את ההשתנה שמנקה את המערכת.
- מיץ חמוציות שמשפיע על רמת החומציות (Ph) בגוף ומאיים על החיידקים בצורה זו מומלץ גם לשתיה.
8.14. מניעה של השתנה תכופה.
לא רק שאי אפשר למנוע את הבעיה, חשוב מאוד לשתות הרבה כדי למנוע בעיות הרבה פחות סימפטיות כמו דלקת בדרכי השתן, והתייבשות. אפשר ורצוי להגביל את כמות השתיה לפני השינה (כדי למנוע ריצות לשרותים בלילה).
8.15. מניעה והקלה בתופעת התכווצות השרירים.
- מסג’ ברגליים לפני השינה. (לא בכפות הרגליים אלא בשוקיים; לחיצות בנקודות מסויימות בכפות הרגליים עלולות לזרז לידה).
- התעמלות קלה לרגליים (ולשאר הגוף) כמה פעמים ביום, מתיחת הרגליים בישיבה והזזתן בתנועות סיבוביות לשני הכיוונים.מתחי את הרגל כשאצבעות כף הרגל מתוחה כלפי ראשך (פלקס).לחילופין, קומי והסתובבי בחדר עד שהשריר משתחרר.
8.16. מניעה והקלה בתופעת מסכת הריון.
המנעי ככל שאפשר מחשיפה לשמש. השתמשי בקרם הגנה, בכובע ובכל דבר אחר אשר ייגן על עור פנייך מהשמש. חשיפה בלתי מבוקרת לשמש יכולה להגביר את פעולת שינויי הצבע.אם התופעה מאוד מפריעה לך, תוכלי להשתמש באיפור עדין בסיסי כדי לטשטש את הכתמים.כדי להקל על התופעה כדאי לשמור על תזונה באיכות גבוהה ולא לאכול ג’אנק פוד.
תודות:
תודה לבורא עולם שנתן לנו הנשים את הזכות לברוא וליצור חיים ולהיות השתקפות שלו.
תודה לבני מאור שבא אלינו כילד אהבה, תודה שבחרת בנו, לעבור דרכנו שיעורים ולהעביר אותנו שיעורים.
תודה מיוחדת לדני לוסקי ושיטת לוסקי שאיפשרו לי לעצב ולבחור איך אני רוצה להיות.
תודה לי על העוצמה, הכוח, הבחירות והשינויים שאני עוברת ותודה על הזכות להעביר הלאה לכל אישה בהריון את החוויה שלי. עבודה זו היא שלכן.
עבודה זו מוקדשת לאמא שלי עליה השלום שליוותה והיתה איתי בכל המסע המופלא הזה.
ביבליאוגרפיה
תשעה כוחות קוסמיים להצלחה מאת ד”ר דני לוסקי
שיטת לוסקי – 32 האינטלגנציות מהדורה שניה מאת דני לוסקי
Gozalim.co.il/ 15.1.08
Yoledet.co.il/ 17.1.08
אמא אדמה המרכז להריון לידה והורות/ 18.1.08
המדריך הישראלי להריון ולידה מאת ד”ר עמוס בר וטלי רוזין
המנחה: ד”ר דני לוסקי
רשמה: אור אלמוג