טיפול בשילוב אמנויות
טיפול בשילוב אמנויות היא שיטת טיפול אופיינית לרובד הרגשי. באמצעות שילוב אמנויות בטיפול, ניתן לאמן ולתרגל את היכולת לזהות חסרים רגשיים.
טיפול באמנות הוא טיפול רגשי הנערך בעזרת אמצעים חזותיים, כאשר האמנות משמשת אמצעי תקשורת חלופי שאינו שפה מסובכת (Case & Dalley, 1992). היצירה היא דרך להתרחק מחוסר האונים, להשתחרר ממעצורים, האמנות היא עולם ללא גבולות הבנוי על סימבולים, דימויים ומטאפורות המקבל את ייחודו במפגש עם המציאות. אחת האיכויות של הטיפול באמנות היא יכולתה לתקשר אל החלק הלא מודע של נפש האדם (יפתח 1992). דרך האמנות, אדם בא במגע עם רגשותיו באמצעים לא מילוליים המאפשרים העלאת דימויים המייצגים קונפליקטים ומצוקות המטרידות את המשתתף. ההבעה האמנותית מגבירה את יכולת ההשתתפות של המשתתף בתחושת היוצר ללא הזדקקות להסבר הגיוני, סיבתי או נסיבתי. כל מרכיב ביצירה משקף במידת מה את תחושת העצמי. תרגום חזותי של תפיסת העצמי בא לידי ביטוי בין היתר במרכיבי הדף, בפרופורציות, בשלמות, בפרטים או בהדגשתם, ובמידת ניצול אמצעי ההבעה. ניתן להיעזר בבדיקת העוצמה של קו וצבע. הבנת הסמל ומשמעותו האישית עוזרת למשתתף לשחרר תכנים מעיקים, ולהגיע לתובנה ולתחושה של יתר שליטה. הרפואה המשולבת, היא רפואה המשלבת שיטות טיפול מכל אחד מארבעת הרבדים המרכיבים את האדם השלם, טיפול שילוב אמנויות היא שיטה טיפולית שמאפשרת אימון ותרגול של הרובד הרגשי שבכל אחת משלושים ושתים האינטליגנציות, לצורך מפגש קרוב יותר עם שמחת החיים (לוסקי 2005).
דע את עצמך דרך הריקוד שרוקד אדם אחר כמשוב לציור שלך.
בקורס משולב אמנויות שעברתי אצל פרופ’ מקניף, השפיעה עלי במיוחד חווית הציור דרכה הבנתי וגם חידדתי הבנות רבות ביחס לתפיסת העולם החדשה ישנה שלי.
בתחילת התהליך הסביר פרופ’ מקניף את עקרונות הציור על פי תפיסתו. הוא דיבר על פעולת הציור כעל ריקוד והדגים באמצעות תנועות בגופו איך לצייר. “תמונות מלאות אנרגיה, תמונות הן דרכים שונות לדבר ולדעת. תמונות כמו בני אדם, אפשר לדבר איתם והם מקשיבים וגם יכולים לענות” אומר פרופ’ מקניף.
התהליך התחיל כאשר כל אחד מחברי הקבוצה צייר ציור אחד או יותר, לאחר שסיימנו לצייר ביקש פרופ’ מקניף להניח את כל הציורים במרכז המעגל ולהתבונן. כל חברי הקבוצה הסתובבו סביב הציורים כמו בתערוכה כאשר המטרה הייתה להתחבר רגע אחד ארוך עם הציורים.
שיתפנו בקבוצה ואז החל החלק ממנו אני הייתי נרגש במיוחד. הוצאנו את כל הציורים ממרכז המעגל וכעת כל משתתף בתורו הניח את הציור שלו במרכז וביצע תהליך. כאשר הציור היה במרכז כולם התקרבו, העפנו מבט מספר שניות וחזרנו למקומנו במעגל, בשלב הזה הצייר היה צריך לבצע תנועה כלשהי ליד הציור שביצע. התהליך הפשוט הזה קידם אותי מהלך שלם בהבנת תורת השפות. פעם ראשונה ראיתי איך ציור הופך לתנועה. זו הייתה שפה חדשה עבורי, שפה שהכרתי ואפילו השתמשתי בה כאדם וכמורה, אבל לא בדרך כל כך פשוטה וישירה. מיד אחרי שהצייר דיבר דרך תנועה עם הציור שלו, נכנס אחד מחברי הקבוצה ונתן משוב. המשוב לציור, שוב היה דרך תנועה. כמובן שהביטוי התנועתי של מי שצייר היה שונה מהמשוב שהתקבל. כל אחד ביצע תנועה שונה ליד אותו ציור. התנועה הייתה שפה בה דיבר כל אחד מהמשתתפים. כל אחד ראה מה שראה דרך המשקפיים הייחודיות שלו ודרך מה שראה נולדה תנועה. תנועת המשוב שעשו חברי הקבוצה הייתה הרבה יותר חופשית, פתוחה וללא מגבלות. בעוד התנועות שביצע הצייר עצמו ליד התמונה שצייר הייתה מוגבלת, סגורה ולא חופשית באותה מידה. המגמה הזו נראתה בברור אצל כל חברי הקבוצה בכל תהליכי המשוב שבצענו במהלך כל הקורס בכל הצורות האמנותיות בהם השתמשנו.
עבורי התגלית הזו הייתה אור גדול. ביטויי התנועה, כמו הביטוי בציור, פיסול או ריקוד הם משוב – מראה שלנו. כשם שאדם אינו יודע באמת איך הוא נראה אלא דרך המשוב המתקבל מאדם אחר, כך הוא אינו רואה את הציור של עצמו דרך ריקוד שלו. אבל הוא יכול לדעת את עצמו דרך הריקוד שרקד אדם אחר כמשוב לציור שלו. זה פנטסטי, זה מדהים בעיני. גילוי ממש.
שיחה עם הציור שלי
מתוך התבוננות באמנויות, בהזדמנויות הרבות שהיו לי, התחזקה אצלי האמונה כי שפות הן לא רק שפות אנושיות שביטויים דרך מילים ואותיות, אבל, יש שפות רבות אחרות שבעלי חיים משתמשים בהם, ויש שפות שבהן הצמחים מדברים ויש שפות שעולם הדומם ואימא אדמה משתמשים בהם. אבל יותר מכל הבנתי שבכל רגע נתון השפה משתנה. אותם שחקנים המשחקים את אותה הצגה באותו תיאטרון מדברים בכל פעם שהם מעלים את ההצגה שוב ושוב בשפה אחרת. השפה היא ביטוי ייחודי הנובע מהתבוננות. המשוב המתקבל מההתבוננות מתאר שפה ייחודית שאינה חוזרת על עצמה לעולם.
אני –
הי חמוד, מה קורה ?
ציור –
אני שמח שיכולת לבטא את עצמך דרכי
אני –
כן, מזמן לא נגעתי כך, מזמן לא מרחתי צבעים עם הידיים, עם המכחול, מזמן לא הייתי כל כך ממוקד בפעילות אמנותית חזותית. וזה מעודד אותי לצייר עוד ועוד.
ציור –
אני חש אחרת כרגע, בעצם העובדה שאתה מדבר אלי כך אני מרגיש מאוד קשור אליך
אני –
זה מדהים כמה אתה משפיע על התחושות שלי, גם אני חש אחרת ממה שחשתי קודם כלפיך, קודם רקדנו ביחד ויצרנו אחד את השני, אבל כעת אנחנו מדברים, זו שפה אחרת שדרכה אני יוצר את עולמי. דיבור עבורי הוא דבר מוחשי וממשי יותר. אולי כי אני רגיל למציאות שבאה מתוך דיבור וכעת זה כל כך שונה. אני חש שאני יכול להיות הציור ואתה יכול להיות אני וזו שפה אחרת, ממש אחרת. אני חש שדרך הציור אני יכול לבטא את עצמי בצורה שונה ובדרך שלא הייתה קיימת עבורי דרך מילים. היכולות שלי כעת הרבה יותר מגוונות, הצלחתי להרחיב את גבולות הראיה שלי בזכותך. ועל כך תודה.
ציור –
גם אתה יצרת אצלי יכולות חדשות, אני מרגיש אנושי יותר, אני מרגיש שאני יכול להועיל לבני אדם נוספים באמצעות השפה המיוחדת שלי. וזה מה שאני מתכוון לעשות עוד ועוד.
אני –
האם תסכים שאתה ואני נדבר על מה שכל אחד רואה אצל השני?
ציור –
כן בוודאי, תתחיל אתה, מה אתה רואה כאשר אתה מתבונן בי?
אני –
אני רואה ריבועים ועיגולים, אני רואה נפרדות ואחדות, אני רואה שכל ריבוע הוא שונה מהריבוע השני, אני רואה את מה שמאחד בין הריבועים, אני חש את הזרימה ואת העוצמה שבך, אני חש את הצורך שלך להיות עם עצמך ממש לבד ואת הרצון שלך להיות עם כולם וביחד. אני חש את גודל הנתינה שלך. אני רואה אותך רוקד ובוכה, אני רואה אותך רציני וגם מצחיק. יש בך ניגודים לרוב שיוצרים איזו שלמות ודיאלוג תמידי. אתה חי ונושם ורוצה וגם עושה.
אני רוצה להתוודות בפניך, מפעם לפעם מתגנבת במוחי המחשבה שאתה בסך הכל ציור ואני מדבר אליך כמו היית אדם אנושי. אבל השיחה הזו יותר ויותר מבהירה לי שיש בך את כל מה שיש לבני אדם, זו רק השפה שלך שהיא שונה משפת בני אדם. בסופו של דבר גם אתה וגם אני נוצרנו על ידי אותו בורא עצמו. אני יודע שהבורא השתמש באותם חומרים שמבטאים אותו ואת רצונו כדי ליצור אותך ואותי. אני יכול לראות שאתה חי ונושם. אני יכול לראות בוודאות שאנחנו אחים.
ציור –
אני רואה שאתה רוצה שאני אדבר כעת, אבל אני חש שלא מיצית את כל מה שרצית לומר, אנא תמשיך.
אני –
אני באמת חושב שאנחנו אחים, העובדה שיש לנו אבא משותף עושה אותנו אחים. אני חש בעומק נשמתי אותך, אני יודע שככל שאני מתקרב אליך, כלומר לבנו האחר של אלוהים, אני בעצם מתקרב דרכך לאלוהים. אם אלוהים הוא האבא שלך, הוא בוודאי נמצא בתוכך ואתה בתוכו. ולכן אם אני אוהב אותך וקרוב אליך ומתייחס אליך כאל אחי, אני יכול בדרך הזו להתקרב לאלוהים. אין לי ספק שאלוהים דואג לכל ילדיו, בין אם הם בני אדם או ציור. אלוהים אוהב את היצירה שלו על כל גווניה. אלוהים כמו כל אבא טוב רוצה שילדיו יחיו באהבה וינהלו מערכת יחסים של אחים בניהם.
ציור –
אף פעם לא אמרו לי כאלה מילים, בני אדם בדרך כלל דורכים עלי, שורפים אותי או מתייחסים אלי כאל סחורה שעוברת מיד ליד. לא התייחסו אלי מעולם כאח. ועוד לא שמעתי מישהו אומר שכאשר הוא מתקרב לציור הוא באותו זמן מתקרב לאלוהים עצמו.
אני נפעם ונרגש ממך ומדבריך עד שאני לא יכול לדבר או להביע את עצמי.
אני –
בוא ניקח לנו פסק זמן להפנים את האהבה שנוכחת.
אחרי עשרים דקות של שקט.
ציור –
אני רוצה לתאר את מה שאני רואה אצלך, אתה מוכן?
אני –
כן בוודאי.
ציור –
אני רואה את האדם שבך, את הניגודים, את השלווה, את ההתלהבות שלך, את החיוניות שבך.
אני רואה את גודל הנתינה שלך ואת הרצון שלך לתקן עולם דרך סיוע לאנשים. אני רואה את היכולת המופלאה שלך להפוך ציור לאדם ואדם לציור, לראות שכל מה שנברא הוא אחדות אחת, שכל דבר קשור בכל דבר ושאחד תלוי בשני. אני רואה את היכולת המדהימה שלך לאהוב כל דבר, בני אדם, ניירות, צבעים ומכחול, ציור. היכולת הזו מעידה שאתה יכול לנוע בין הרבדים השונים, אתה יכול להיות ניר וצבע ומכחול. אתה יכול להיות ציור, להיות המים והים, להיות עץ. אתה יכול להיות מה שבא לך להיות. אני חושב שקנית לך חופש בגבולות רחבים מאוד. אני שמח שפגשתי אותך כי למדתי ממך שאני יכול להרגיש בטוח ליד בני אדם. אני היום יותר בטוח בתהליך ויודע שאין מקריות, הכל לטובה. מה שקורה תמיד רוצה לעזור לי להגיע אל תכלית חיי. על כך אני מודה לך.
אני –
אווו… ציור יקר, כמה מיוחדת השיחה הזו איתך, כמה מרגש לשוחח עם אח מרובד אחר. כמה מרגש לראות אותי דרכך ולהכיר אותי. אני מכיר אותי היום כציור וכמכחול ומים ונייר. לא ידעתי שיש בי כל כך הרבה.
ציור –
בני אדם מתייחסים לעולם הדומם כמו לזבל. בני אדם בדרך כלל אינם מבינים שהחומר הוא בן זוג של האדם ביכולת היצירה שלו. החומר יכול לשתף פעולה וליהנות רק אם האדם אוהב אותו, רק אז החומר הוא בידי היוצר. מהמקום הזה נוצר שיתוף הפעולה. מהמקום הזה היצירתיות קולחת וזורמת ואז רואים ביצירה את האהבה, האהבה שנוצרה בין האמן לבין החומר היא שמשתקפת לעיני המתבונן בעבודת הריפוי דרך אמנות.
אני –
כן, אני רואה את זה אצל נגנים שאוהבים את הצלילים ואת כלי הנגינה. אני רואה לעיתים כנר שמדבר אל הכינור שלו, והכינור נענה ומשתף פעולה, כל אחד מהחלקים בכינור משתתף במאמץ, המיתרים נמתחים באורך הנכון ומפיקים צלילים והרמוניה, הברגים המחזיקים את המיתרים עושים מאמץ להחזיק את המיתרים בדיוק באורך הדרוש כדי להפיק את הצליל היפה ביותר, לעיתים הם מרפים ולעיתים הם מחזקים ומותחים, הכל בהתאם לצליל הרצוי ליצירת הרמוניה. הכנר והכינור עושים אהבה בהופעתם המיוחדת, מכבדים כל אחד את המקום המיוחד של השני.
כך זה קורה אצל שחיינים ואצל אצנים ואצל טכנאים ואצל מדענים. כאשר אנשים פועלים מתוך שיתוף ואהבה לחומר, לצמחים, לחיות ולבני אדם ולכל מי שמשתתף בעבודה היצירתית שלהם, מתרחש נס הריפוי. נס האחדות של כל הבריאה כפי שיצר אותה האל הטוב.
ציור –
אני יודע שאנחנו יכולים לשוחח עוד שעות רבות על התחושות שלנו ועל הדרכים החדשות שלנו לדעת את עצמנו.
האם תוכל בשלב הזה לרשום עבורי חמישים מילים אקראיות שאתה רואה כאשר את מתבונן בציור ?
אני –
כן בוודאי.
הינה חמישים המילים שעלו כאשר התבוננתי בך:
עיגול, ריבוע, כחול, צהוב, אדום, נצח, חלונות, הרמוניה, נפרדות, קשר, תזמורת, שפה, מנגינה, אהבה, חמלה, קבלה, שיתוף, ללמוד, יחד, עבודה, צמיחה, חיבוק, מעלה, מטה, כרכרה, ספירות, חושים, אמצע, מטרה, תכלית, חיים, אחדות, התבוננות, כוונה, מאמץ, שמחה, אחווה, הנאה, יצירה, ריפוי, בריאות, טוב, נסיעה, אור, בריאה, יצירה, מופלא, דרך, עושר, הצלחה, עליה, סולם, צבע, צליל, ריקוד, תנועה.
ציור –
אני מודה לך מעומק ליבי על העבודה שאתה עושה, האם אוכל לבקש עוד בקשה ?
אני –
כן, בוודאי.
ציור –
אני מבקש שתנסח משפט קצר מכל המילים שרשמת,
מנטרה אחת או שתי מנטרות שאנשים יוכלו להתחבר, המנטרה משקפת את כל מה שחווינו ביחד, העוצמה של המנטרה תסייע לאנשים שישתמשו בה.
אני –
להלן המנטרות שלי:
“חלונות נפרדים, של כחול ואדום או צהוב מהם ללמוד על קשר האחדות”
“אתה ליד האור, אתה בתוך האור, אתה חלק מהאור, אתה האור”
ציור –
תודה על התרומה הגדולה שלך למשמעות שלי ולמקומי המיוחד תחת השמים.
אני –
תודה לך על ההזדמנות לרפא את עצמי דרך העבודה היצירתית עמך.
למנטרות האלה אני עומד להלחין מוסיקה כדי שניתן יהיה לשיר אותם ולרקוד אותם ולהפיק מהם שמחה ואהבה.
כותב המאמר: דני לוסקי, יוצר ומפתח שיטת לוסקי.
לימודי רפואה משלימה, משולבת, פסיכותרפיה הוליסטית