סובייקטיבי?
10 בנובמבר 2014
מוצרי כוורת למטרות ריפוי
16 בנובמבר 2014

מחלות סרטניות

מחלות סרטניות

ישנן גישות רבות לגבי מניעת מחלות סרטניות וריפויים. במאמר זה בחרתי להתמקד בראייה ההוליסטית של המחלה, בהקשריי גוף נפש ובהיבט התזונתי בטיפול ומניעה עפ”י הגישה של נטורופתיה .

 התפתחות תאים סרטניים

המשותף לכל מחלות הסרטן היא התחלקות בלתי מבוקרת של תאי הגוף. שיבוש זה גורם לתאים להתרבות ולהתחלק בקצב מוגבר,.תוך כדי פגיעה בתפקודם . התאים הממאירים אינם מגיעים להתפתחות של רקמה בוגרת ודומים מאוד לרקמה עוברית שטרם עברה התמיינות. בתהליך הממאיר חודרים התאים הסרטניים עקב גדילה לא מבוקרת לרקמות שכנות. הפלישה והנדידה דרך זרם הדם והלימפה עשויים להגיע לחלקים נוספים בגוף ולייצור גרורות. בבואנו להתייחס לשורה ארוכה של למעלה מ-100 מחלות סרטניות יש לתת את הדעת לסיבות המביאות להתפתחותן. כמובן שקיימות  סיבות משותפות  למכלול המחלות וסיבות אינדבדואליות .

 ההיבט הנפשי

 כשאנו מתבוננים באינטרקציה בין מצבנו הרגשי והנפשי לבין תגובת הגוף הפיזי להתהוותן של מחלות שונות,אכן ישנו קשר ישיר ובילתי ניתן להפרדה. מחקרים רבים הוכיחו במשך השנים כי מתח, אישיות ,גישה ורגש הם גורמים סיבתיים למחלות רבות. סטרס מביא לגירוי המערכת הסימפטטית ולעלייה ברמות הורמונליים כמו קורטיזול והאדרנלין ,המעכבים כדוריות דם לבנות ומדכאים את המערכת  החיסונית. כל איבר בגופנו מגיב לרגש  המצטבר בתוכו לאורך זמן, רגשות שלילים שאנו מפנימים בתוכנו ,השלכותיו של סטרס מתמשך ואירועים טראומטים שאנו חווים במהלך חיינו, משפיעים על מצבנו הגופני והנפשי .

מודלים אישיים

רוב מחלה קשה מגיעה אלינו כנורת אזהרה, בקשת הגוף להתעוררות ללקיחת אחריות של האדם לגבי מצבו . זה הזמן לעשות חשבון נפש בכל היבט אפשרי בחיינו ככל שניתן ,לעבוד ולשנות דפוסים  שלא משרתים אותנו עוד. יש חולי סרטן שלא נתנו למחלה לחלוף , אלא פתחו את העיניים ,התבוננו,הקשיבו לשיעור, ללב . אנו מוצאים קשר ישיר בין אישיותו של אדם לבין היווצרותם של מחלות . ישנו פרופיל שעשוי להיות משותף כמו פסימיות, נטייה לחרדות ,אי יכולת להסתכל על חצי הכוס המלאה,  כעס, ביקורתיות, חוסר אהבה כלפי עצמנו. זוהי רק רשימה חלקית של דפוסי אישיות ששכיחים יותר בקרב אנשים הנוטים לחלות  יותר במחלות סרטניות ואחרות. . 

 אורח חיים ומחלות סרטן

 בהיבט האחר הקשור  לאורח החיים  שלנו קיימת  התייחסות רבה למה שאנו אוכלים, כיצד אנו  אוכלים, האם אנו מתעמלים, רעלים סביבתיים אליהם אנו נחשפים , האם אנו מעשנים,האם אנו מכורים לאלכוהול, חשופים לשמש וכמובן התייחסות להיבט התורשתי שגם הוא גורם בהתהוותן של מחלות סרטניות . מנקודת מבט של רפואת נטורופתיה יש להתייחס לגורם שזרז או היווה טריגר להתפתחות המחלה . יש לקחת בחשבון את כל ההיבטים באורח חייו של המטופל  ולהביא את המטופל לשינוי, להתעוררות וללקיחת אחריות הן בטיפול במחלה  והן במניעתה בהמשך. עפ”י המכון הלאומי לחקר הסרטן  בארה”ב הערכה היא ש  80% מכלל סוגי הסרטן ניתנים היו למניעה .

 הטיפול התזונתי

מזונות משומרים,מעושנים וכבושים  במחקרים שנעשו נמצאה קורלציה בין תזונה עתירה בחומרים אלו לבין התפתחותן של מחלות סרטניות בעיקר הכוונה  לסרטן הושט והקיבה. במדינות כמו יפן וסין בהם אוכלים ירקות כבושים ובאיסלנד בשרים מעושנים שכיחותם של סרטנים אלו גבוהים יותר.  סוכרים פשוטים- רמות גלוקוז גבוהות בדם מפחיתות  את פעילות מערכת החיסון .דבר המוביל לקושי של הגוף להתמודד כראוי עם תאים סרטניים בזמן היווצרותם,ובוודאי מפחית את יכולת הגוף להתמודד עם הטיפול בזמן  המחלה.

 אלכוהול, קופאין ,מזונות מטוגנים וחריפים יש להפחית בצריכת מזונות אלו .

 שומנים- חלק מהתפתחותן של מחלות סרטניות והחמרתן קשור בכמות השומנים שאנו צורכים. עודף שומנים, בעיקר מן החי, תביא לרמות גבוהות של הורמונים כמו  אסטרוגן . מה שעלול לעודד בהיווצרות מחלות סרטניות הפוגעות בשד,ברחם,ערמונית,לבלב .  אשה הצורכת בשר, ביצים, וגבינות בכל יום בעלת סיכוי של פי 4 ללקות בסרטן. אצל נשים יפניות שיעור סרטן השד הוא מהנמוכים בעולם.
כמות השומן במזון לא תעלה על 20% כאשר הדגש יהיה על שומן חד ורב בלתי רויי המצויים בשמן זית, סויה, אבוקדו, זיתים, אגוזי מלך, גרעינים, שומשום, זרעי פשתן ועוד. חלבונים מן החי – צריכת חלבונים גבוהה בעיקר מן החי, העשירה בשומן וחסרת תאית ,מעודדת  היווצרות מחלות סרטניות, בעיקר סרטן המעי הגס, השחלות ,הפרוסטטה, הלבלב והשד. מומלץ לצרוך חלבונים מן הצומח כמו קטניות ודגנים מלאים. צריכת סיבים תזונתיים -יש לאכול כ-40 גרם סיבים בעיקר הסיבים המצויים בדגנים מלאים, פירות וירקות. הסיבים מסייעים בזירוז מעבר המזון במעי , ,בפינוי עודף האסטרוגן ושאר הרעלים המצויים בגוף. הסיבים חשובים לכל סוגי הסרטן ,בעיקר לסרטן המעי הגס, שאחד מגורמין הוא כמות סיבית קטנה מדי במזון. הפחתה במשקל  ממחקרים שנעשו נמצא שעודף משקל עשוי להגדיל את הסיכוי ללקות במחלות סרטניות.  אכילת ארוחות קטנות ותכופות במשך היום, כדי לא להעמיס על מערכת העיכול.  רצוי שהמזון יהיה חמים ולא קר, מתובל מעט כדי לעורר את תאבונו של החולה, בעיקר בשלב הרזון. רצוי לאכול מזון אורגני, ללא חומרי הדברה, חומרים משמרים, צבעי מאכל ועוד. להרבות באכילת מזונות עשירים בויטמינים ומינרלים המחזקים את המערכת החיסונית  ונחשבים כנוגדי חמצון -ברוקולי,כרוב ניצנים, כרוב, כרובית, צנון, צנונית, גזר, סלרי, חסה ,דגנים מלאים, שמן זית, אגוזים, דגים ממים עמוקים, קטניות (שעועית אזוקי ומש)  ,שום, בצל, תרד, עשב חיטה, אצות ים, ענבים שחורים,אספרגוס, אבוקדו, עגבנית (מכילות ליקופן). נבט חיטה,אגוזים וזרעים המכילים ויטמין E  לשתות הרבה מים, תה צמחים, תה ירוק ולהוריד את כל המשקאות התוססים ,ממותקים ומכילי קופאין. ניתן לבצע דיאטת ניקוי מונוטונית או צומות בפיקוח רפואי. תוספי מזון אנטיאוקסידנטים : A,E,C,סלניום, זרעי ענבים 10 Q פטריות כוח, סחוס כרישים, חומצה פולית, פרוביוטיקה. מניסיוני הטיפולי כנטורופתית במשך שנים רבות בחולי סרטן, יש לטפל בצד הפיזי והנפשי בו זמנית. יש לעודד את הנפש  להתבונן במחלה ולקבל אותה.  אופטימיות, שמחה, חשיבה חיובית, פעילות גופנית ,טיפולים במגע, ריפוי באמצעות אומנויות, סדנאות צחוק, צפייה בסרטים קומיים, השתתפות בסדנאות התומכות בחולה ובבני משפחתו. כלים אלו  בנוסף לאלו שדיברנו עליהם בכתבה יוכלו לסייע למטופל בתהליכי החלמה . אנו עדים לכך שאנשים אופטימים , מאמינים וחיוביים גוברים על מחלה ביתר קלות מאשר אנשים עצובים, דיכאוניים וחסרי אמונה. “גרם של מניעה שווה קילוגרם של מחלה “

לוגו של וואטסאפ כאן יוסי לוי, אשמח לענות כאן על כל שאלה >>>