סולם הבריאות
סולם הבריאות
סולם הבריאות הוא המאפיין המרכזי של תבנית הרפואה המשולבת. סולם הבריאות נגזר מהחלוקה לרבדים של 32 האינטליגנציות. סולם הבריאות בנוי מארבעה רבדים, ומתאר את הצרכים המשתנים של האדם, את היכולות שאדם יכול לפתח בכל רובד ואת הצורך לנוע בין הרבדים לצורך איזון. בריאות שלמה אפשרית על ידי איזון בין הצרכים השונים בכל אחד מארבעת הרבדים.
על פי חזון הרפואה המשולבת, מספר הרבדים בסולם, התוכן והצרכים המאפיינים כל רובד, וכן הצורך במעבר מרובד לרובד, הם אבני דרך לרפואה שלמה.
הרבדים של סולם הבריאות, מבטאים רצונות מנוגדים ומשלימים המאפיינים צרכים ואתגרים משתנים לחיים מלאים. החלוקה לארבעה משקפת את הקשת השלמה של החיים. חשיבות סולם הבריאות ביכולת לאבחן ולדרג דרכו את ארבעת הרבדים אצל מטופלים, מהרובד החזק לרובד החלש, כדי לתרגל, לאמן, לטפל, או לחזק את הרבדים החלשים.
ארבעת הרבדים של סולם הבריאות
ארגון הבריאות העולמי מגדיר את הבריאות בדרך שאינה מותירה ספק לגבי חשיבות הרבדים השונים המרכיבים את השלם כדרך להשגת רפואה שלמה:
“Health is a state of complete physical, mental, emotional, social, and spiritual well being” (world health organization 1947). העולם, על פי ספר יצירה, מתחלק לארבעה (חלקים) רבדים – סולם הבריאות. ארבעת הרבדים מבטאים רצונות מנוגדים ומשלימים המאפיינים צרכים ואתגרים משתנים לחיים מלאים. החלוקה לארבעה משקפת את הקשת השלמה של החיים – ארבעה יסודות: אויר, אש, מים, אדמה. ארבע מציאויות: דומם, צומח, חי, מדבר. ארבע משימות חיים: אהבה, קריירה, כסף בריאות. ארבעה רבדים: גופני, רגשי, שכלי, רוחני. ארבע חיות הקודש: שור, אדם, אריה, נשר. ארבעה תהליכי יצירה: מחשבה, מילים, מאמץ, מציאות. ארבע דרגות התהוות: גוף, נפש, רוח, נשמה. ארבעה סוגי ריפוי: תנועה, תזונה, אנרגיה, מודעות. ארבעה סוגי תקשורת: תומך, אנליטי, משימתי, מבטא. ארבעה סוגי מורים: פותר בעיות, מוקיר, מכוון, מאתגר. כל אחד מארבעת הרבדים מתחלק למספר חלקים כך שביחד יוצרים 32 אינטליגנציות. בכל אחת מ- 32 האינטליגנציות קיים הרצון לקבל והרצון לתת שבהם. האיזון בין הרצון לקבל ובין הרצון לתת, בורא את הרצון החופשי שהוא כוח החיים (הצ’י). ליצירת רפואה שלמה, מתבקש איזון בין הרצון לקבל והרצון לתת שבכל אינטליגנציה. חוסר איזון בין שני הרצונות לאורך זמן יגרום לכאב, תקלות או מחלות.
בחרתי במונח “סולם” כדי לתאר “רפואה שלמה”, דרך מודל הרפואה המשולבת. ראשו של סולם הבריאות נמצא באוויר (יסוד אוויר / רובד רוחני), במרכז הסולם נמצאים המים והאש (רבדים: שכלי ורגשי), ובסיס הסולם עומד על הקרקע (יסוד אדמה / רובד גופני). את הדימוי הזה ראיתי גם בסיפור המקראי על חלום יעקב, המציג את הכמיהה של האדם לחיות בשלמות, בכל הרבדים של סולם הבריאות. במובן זה, שכאשר ראשו של הסולם מגיע לשמיים, רגליו ניצבים על הקרקע, כך שה”חולם” יוכל לעלות ולרדת בסולם על פי הרצון החופשי. “וַיַּחֲלֹם, וְהִנֵּה סֻלָּם מֻצָּב אַרְצָה, וְרֹאשׁוֹ, מַגִּיעַ הַשָּׁמָיְמָה” (בראשית פרק כ”ח, י”ב). גם הציור של מרק שגאל, “חלום יעקב” (ראה תמונה), מתאר בשפה האמנות, בריאות שלמה.
העליה בסולם דומה לשחייה נגד הזרם. שחיה נגד הזרם תוביל למקור המים (כמו למקור הבעיה). הירידה בסולם דומה לשחייה עם הזרם, הרפיה, כמו עלה בנהר שיודע את דרכו אל הים – אל היעד, אל הייעוד. העליה בסולם מצריכה מאמץ, שינוי גישה, שינוי ערכים ואמונות (רצון לתת). הירידה בסולם מחייבת חיבור אל שמחת החיים, שמחה כמצפן אל ההצלחות ואל הייעוד (רצון לקבל). במפגש בין הרצון לקבל והרצון לתת, נמצא הרצון החופשי – כוח החיים לשינוי, לאימון, ולריפוי (לוסקי 2005).
כותב המאמר: ד”ר דני לוסקי, יוצר ומפתח שיטת לוסקי.
לפרטים נוספים על >> לימודי פסיכותרפיה הוליסטית
.