פסיכותרפיה זוגית – Couple Psychotherapy
פסיכותרפיה זוגית – Couple Psychotherapy
קורס ייעוץ זוגי,
קורס טיפול זוגי משפחתי >> כאן
פסיכותרפיה זוגית הנה פסיכותרפיה אשר מתמקדת בפתרון קונפליקטים בין בני זוג. מטרת הטיפול הנה לסייע לבני הזוג לגשר על פערים ביניהם, על ידי טיפול זוגי תוך ראיית נקודת מבטו של הצד השני. כמו כן פסיכותרפיה זוגית מתמקדת בהקניית כלים לשיפור התקשורת בין בני הזוג, למען יוכלו להתמודד באופן בונה עם קונפליקטים נוספים בהמשך הדרך.
הנושא נלמד במסגרת קורסים של לימודי רפואה משלימה אלטרנטיבית במסלול לימודי פסיכותרפיה הוליסטית
לימודי פסיכותרפיה הוליסטית, קורס פסיכותרפיה אונליין >> כאן
לימודי פסיכותרפיה הוליסטית CBT בכיתה >> כאן
פסיכותרפיה זוגית – מטרת הטיפול?
בעבר, בזמנים בהם מוסד הנישואין נחשב לקדוש ומקרי הגירושין היו נדירים, פסיכותרפיה זוגית שימשה לצורך שמירה על מבנה התא המשפחתי, ועשתה זאת כמעט בכל מחיר. בעשורים האחרונים הולכת וגוברת הלגיטימציה להליכי גירושין, וכחלק מכך חל שינוי במטרת הטיפול – משמירה על המשפחה, לבדיקה כנה שנועדה לברר האם בכוחה של הזוגיות לשרוד ולהשתקם, או שמא עדיף שבני הזוג ייפרדו. בהמשך לכך, פסיכותרפיה זוגית כיום מתבססת על ההנחה כי זוגיות היא זירה דינאמית, אשר נתונה למשברים ותמורות לאורך השנים. תהליך זה אינו פשוט, וטבעי כי בנקודות מסוימות בזמן, בני הזוג יזדקקו לעזרה מקצועית.
פסיכותרפיה זוגית – מתי פונים?
במקרים רבים, פסיכותרפיה זוגית מערבת בני זוג אשר נמצאים בנקודה של משבר זוגיות. יחד עם זאת, פסיכותרפיה זוגית בהחלט רלוונטית גם למקרים של מצוקה פחות חריפה, לדוגמא מקרים בהם בני הזוג מחפשים לשפר את איכות הדרך שבה הם מתקשרים במגוון נושאים – כלכליים, מיניים, חברתיים ועוד. פסיכותרפיה זוגית אפקטיבית כאשר שני בני הזוג מביעים נכונות לשפר את מערכת היחסים שלהם. כאשר המוטיבציה לטיפול לא נובעת מרצון הדדי של בני הזוג, אלא ממקורות אחרים, כגון לחצים של הילדים או בני משפחה אחרים, הטיפול לרוב אינו אפקטיבי.
קורס ייעוץ זוגי,
קורס טיפול זוגי משפחתי >> כאן
פסיכותרפיה זוגית מתבצעת על ידי פסיכולוגים, עובדים סוציאליים או פסיכותרפיסטים, אשר במרבית המקרים השתתפו במסגרות הכשרה ללימוד פסיכותרפיה זוגית. ישנם סוגים של פסיכותרפיה זוגית המתבססים על מגוון גישות ותיאוריות טיפוליות, למשל, פסיכותרפיה זוגית המתבססת על פסיכותרפיה דינמית, פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית, או פסיכותרפיה אינטגרטיבית. להלן סוגי הפורמטים המקובלים של הטיפול:
- פסיכותרפיה זוגית משותפת – צורת הטיפול המקובלת ביותר, במסגרתה בני הזוג משתתפים יחד בטיפול, המבצע על ידי מטפל יחיד, או שניים.
- פסיכותרפיה אינדיבידואלית – פורמט במסגרתו אחד מבני הזוג נמצא בטיפול פרטני, ובן הזוג השני מגיע מדי פעם לפגישות עם המטפל, עם או בלי בן הזוג שבטיפול.
- פסיכותרפיה אינדיבידואלית זוגית – מצב בו כל אחד מבני הזוג משתתף בנפרד בטיפול פרטני, כאשר הטיפול בשני המקרים מתבצע על ידי אותו מטפל, או על ידי שני מטפלים שונים.
- פסיכותרפיה מרובעת (four-way) – צורת טיפול במסגרתה כל אחד מבני הזוג נמצא בטיפול פרטני נפרד אצל מטפל אחר, כאשר מדי פעם נפגשים יחד בני הזוג ושני המטפלים, במפגש מרובע.
- פסיכותרפיה זוגית בפורמט קבוצתי – טיפול קבוצתי המורכב כולו מזוגות. הקבוצה מספקת לבני הזוג מרחב לשתף ולהזדהות עם בני זוג אחרים, ומאפשרת תהליך של למידה וקבלת משוב, הן מהמנחה והן מבני הזוג הנוספים.
- טיפול אשר משלב בין כמה מהפורמטים שהוצגו.